Gıda fiyatı dünyada düşerken Türkiye’de neden artıyor? İşte cevabı ve çözüm yolu önerisi
Türkiye ekonomisinin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yönetiminde geçen son bir yılını değerlendiren İngiliz gazetesi Financial Times'a (FT) göre enflasyon krizi devam ederken vatandaşların enflasyonun düşeceğine dair şüpheleri de sürüyor.
İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times (FT) Türkiye ekonomisinde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le geçen bir yılı değerlendirdi. “Türkiye’nin enflasyon krizi ekonomik dönüşüm üzerinden bir yıl geçmesine rağmen devam ediyor” başlığıyla yayımlanan haberde “Tüketicilerin fiyatların daha da yüksek olacağına dair beklentileri, Merkez Bankası’nın fiyat artışını dizginlemesinde temel zorluk teşkil ediyor” denildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Kent Lokantası’nda yemek yiyen vatandaşların görüşlerine yer verilen haberde 67 yaşındaki emeklinin “Taze meyve ya da et alamıyorum. Pazara her gittiğimde fiyatlar değişiyor” sözleri yer aldı.
Haberde Merkez Bankası’nın faizleri yüzde 8,5’ten yüzde 50’ye çıkardığı ve kredi kartlarının aylık azami faiz oranının 3 kat artarak yüzde 4,25’e yükseltildiği belirtildi. Vergi artışlarına, asgari ücretin tekrar yükseltmeyeceğine yönelik açıklamalara ve Kamuda Tasarruf Paketi’ne değinilen haberde programın yatırımcılardan övgü aldığı ancak Türk halkına yansımadığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
“Erdoğan’ın programı yatırımcılardan övgü aldı. Ancak yüzde 70’e yaklaşan enflasyon, artan borçlanma maliyetleri ve son yıllarda fiyat artışının etkisini azaltan teşvik önlemlerinde azalma ile karşı karşıya olan Türkler için henüz temettü ödemedi.”
FT’ye konuşan Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp “Bu acı bir ilaç. Enflasyonla mücadelenin bedelini en çok emekliler ve düşük gelirliler ödeyecek” dedi. Türkiye’nin yeni ekonomik programının uluslararası fon yöneticileri arasında güveni yavaş yavaş yeniden inşa ettiği ancak market ve alışveriş merkezlerindeki durumun henüz bu iyileşen tabloyu yansıtmadığı belirtilen haberde şöyle denildi:
“Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye’nin yeni programı, geçen yıl Türk hisse senetlerine ve lira cinsinden devlet borçlarına yaklaşık 10 milyar dolar akıtan uluslararası fon yöneticileri arasında güveni yavaş yavaş yeniden inşa ediyor. S&P Global Ratings ve Fitch Ratings bu yıl Türkiye’nin notunu yükseltirken, yüksek faizler kredi büyümesini soğutuyor. Ancak market ve alışveriş merkezlerindeki durum henüz bu iyileşen tabloyu yansıtmıyor. İstanbul’un işçi sınıfı semti Fatih’te bir kasap kıymanın kilosunu 640 TL’den satıyor; bu rakam bir yıl önceki fiyatın yaklaşık iki katı. Kasap Ekrem ‘Müşterilerimiz yok denecek kadar azaldı. Gelenler yarım kilo ya da 250 gram alıyor, eskiden bir kilo alırlardı, sırf çocuklarına biraz protein yedirmek için’ dedi.”
Bir araştırma grubu olan Derin Yoksulluk Ağı’nın kurucusu Hacer Foggo işçi sendikalarının geçen ay dört kişilik bir aile için aylık 17 bin 725 TL olarak tahmin ettiği açlık sınırının nisan ayında yaklaşık 17 bin TL olan asgari ücretin üzerine çıkmasıyla Türkiye’nin bir “yoksulluk sarmalı” riskiyle karşı karşıya kaldığını belirterek “Çalışan yoksullar beslenme, barınma, sağlık ve ulaşım gibi temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor” diye konuştu.
Haberde Merkez Bankası’nın 2011’den bu yana her yıl enflasyon hedefini tutturamadığı ve bu nedenle tüketicilerin enflasyonun düşeceğine yönelik şüpheleri olduğu belirtildi.
Ekonomistler ise bu beklentilerin talebin öne çekilmesine neden olduğunu ve bunun da fiyatların yükselmesine katkı sağladığını belirtiyor. Ekonomistlere göre bu durum, Merkez Bankası’nın fiyat artışlarını kontrol etme çabalarında önemli bir zorluk oluşturuyor. Haberde ayrıca Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Merkez Bankası (TCMB) eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara’nın şu görüşlerine yer verdi:
“Finansal piyasalar enflasyondaki düşüş hikayesini kısmen satın almış görünüyor ancak hane halkı ve küçük işletmelerin beklentileri söz konusu olduğunda durum daha da zorlaşıyor. Enflasyonu istenen patikaya getirmek için büyümenin çok daha fazla yavaşlaması gerekiyor. Asıl soru, yetkililerin bu sert dengelenme sürecinin siyasi sonuçlarına dayanacak kadar sabırlı olup olmayacaklarıdır.”