Futbol ve olimpiyat turist sayısını düşürünce umutlar bahara kaldı: Eylülde gel

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy Almanya'daki Avrupa Futbol Şampiyonası ve Fransa'daki Yaz Olimpiyatları nedeniyle ziyaretçi sayısını hafif düşürdüğünü belirterek 'Eylülde tekrar yükselme göreceğiz. Böylece bu yılki 60 milyon hedefine ulaşacağız' dedi.

Ekonomi 31 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Türkiye'ye bu yılın 6 ayında gelen turist sayısı 26,1 milyon, gelir ise 23,7 milyar dolar oldu. Turizm Bakanı Ersoy, bu rakamların yıl sonu hedefi olan 60 milyon turist ve 60 milyar dolar gelir hedefiyle uyumlu gittiğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy 2024 yılı ikinci çeyrek turizm rakamlarını Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenen basın toplantısında açıkladı. Almanya’daki “2024 Avrupa Futbol Şampiyonası” ve Fransa’daki “2024 Yaz Olimpiyatları” nedeniyle yaz döneminde Türkiye’ye yönelik ziyaretçi artış oranında hafif bir düşüş yaşandığına dikkati çeken Ersoy “Eylül itibarıyla yani bu turnuvaların etkisinin tamamen ortadan kalkmasıyla birlikte tekrar artış oranlarında yükselme göreceğiz. Ekim, kasım ve aralık rakamlarıyla birlikte yıl sonu hedefimiz olan 60 milyon ziyaretçi ve ortalama yüzde 6’lık bir artış oranını yakalayacağımızı şu anki rakamlar göstermektedir” dedi.

Turizm Bakanı Ersoy ilk yarı gerçekleşmelerinin yıl sonu hedefleriyle uyumlu olduğunu söyledi.

Ersoy Covid-19 sonrası Türkiye’ye yönelik ziyaretlerin hızlıca artışa geçtiğini belirterek “Bu sene ilk 6 ayda 26 milyon 137 bin ziyaretçi rakamıyla rekor bir seviyeye ulaştık. Yani yüzde 13,9’luk bir artıştan bahsediyoruz. Pandemi öncesiyle kıyasladığımızda ziyaretçi sayısında yüzde 23,6’lık artış olduğunu görüyoruz” diye konuştu. Türkiye’nin salgından en hızlı çıkmayı başaran ülke olduğuna işaret eden Ersoy “2023’te rekor bir ziyaretçi elde ederek 56 milyon 694 bin sayısına çıktık. Bu seneki hedef rakamımız ise 60 milyon ziyaretçi. Yani yıl sonu beklentisi artışımız yüzde 5,8. İlk altı aylık artışa baktığımız zaman yüzde 13,9. Yıl sonu hedefleriyle uyumlu bir şekilde büyüme hızına devam ediyoruz” dedi.

 

‘Çeşme ve Bodrum’da doluluğun azalmasının nedeni sezonun kısa olması’

Ersoy bu yaz Çeşme ve Bodrum’daki doluluk oranlarının azalmasına dair çıkan haberlere ilişkin ise şu değerlendirmelerde bulundu:

“Buradaki tek etken Avrupa’da turnuvaların olması değil. Yunan adalarının Türklere daha rahat vize veriyor olması etkili olmuş olabilir. Türk ziyaretçilerin geçen seneye oranla daha kısa süreli konaklıyor olması doluluklara etki etmiş olabilir. Ama burada konunun özü aslında Çeşme ve Bodrum bölgelerinde sezonun kısa olması, sezonun 12 aya yayılamamış olması ve ağırlıklı olarak tek pazar endeksli bir sektör oluşmuş olmasıdır. 2018’de biz göreve başladıktan sonra hayata geçirmek için oluşturduğumuz ilk proje Ege Turizm Merkezleri projesiydi. Beraberinde Ege Turizm Merkezleri Çeşme ve Didim projeleri. Didim projesi aslında Bodrum Havalimanı merkezli bir projeydi. Yani havalimanı olarak Bodrum kullanılacaktı. Bu projeler bir sezonun 12 aya yayılması üzerine kurgulanmıştı. 12 aya yayılmak için gerekli olan spor aktiviteleri, kültür sanat merkezleri ve etkinlik performans alanları planlanmıştı. Bu proje gerçekleştiği zaman söz konusu merkezler, Antalya, İstanbul gibi direk uçuşlarla başta Avrupa olmak üzere dünyanın birçok noktasına bağlanıyor olacaktı. Ama projeye yerel yönetimler, biz her seferinde ‘Lütfen bu projeye siyasi yaklaşmayın, bölgenin buna ihtiyacı var’ diye uyarmamıza rağmen siyasi yaklaştı. Birçok hukuki süreç başlatıldı. Projenin gelişimi yavaşlatıldı, önü tıkandı. Şu an çok yavaş da olsa ilerliyor. Ama eğer bu süreç bu şekilde tıkanmasaydı, 2018’de başladığımız süreç şu anda hayata geçmiş olacaktı ve biz bugün Çeşme ve Bodrum’la ilgili bir konuşma yapmak zorunda kalmayacaktık.”

‘Süreci bu yılki 60 milyar dolar hedefimizle uyumlu götüreceğiz’

Turizmde kişi başı gecelik harcamayı önemsediklerini vurgulayan Bakan Ersoy şu bilgileri verdi:

“Bizi bugün rakip ülkelerle kıyaslıyorsanız, aslında yabancı ziyaretçi verileriyle kıyaslamanız lazım. 2017’de (yabancı turistlerde kişi başı gelirde) 80 dolarla devraldığımız rakam, 2018 ve 2019’da 87 dolara çıktı. 2020 Covid kaynaklı 105 dolar ekstrem bir durum, 2021 itibariyle Kovid sonrası normalleşme başlıyor ve 75 dolar, 2022’de 95, 2023’te ilk 6 ayda 103 dolara çıkıyor, 2024’te de 109 dolar olarak açıklanıyor. Aslında 2018’de açıkladığımız nitelikli turiste geçiş stratejimizin başarıyla gittiğinin göstergesidir bu.”

Mehmet Ersoy turizmde bu yıl ilk 6 ayda 23.7 milyar dolar rekor bir gelir elde edildiğine dikkati çekerek, “Bu yıl 3. ve 4. çeyreklerde de bu rekor devam edecek. İnşallah 60 milyar dolar yıl sonu hedefimizle uyumlu bir şekilde süreci götüreceğiz” dedi.

Turizm tesisleri konusuna da değinen Ersoy şu ana kadar 32 bin 904 konuta belge verildiğini aktararak “Bunların 29 bin 789’unun işlemleri tamamlandı. Belgeleme sürecinde de 3 bin 115 konut var. İncelemede 8 bin 476 tesis var. Her gün başvuru geliyor. Toplam konaklama tesisleriyle ilgili de belgelendirme çalışmamız var. Gelinen son noktada turizm işletme belgeli tesis sayısında 6 bin bire, turizm yatırım belgeli tesis sayısında 729’a, basit konaklama belgesi ise 14 bin 865’e ulaştı” şeklinde konuştu.

Mehmet Şimşek yanlış verileri paylaştı

Türkiye İstatistik Kurumu veya Merkez Bankası’nın (TCMB) açıkladığı her veri sonrası sosyal medya hesabından açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geleneğini bozmadı. Ancak Şimşek’in paylaştığı grafiklerin hem yanlış veri içermesi hem de orantısız olması şaşırttı. Şimşek paylaşımında ikinci çeyrekte ziyaretçi sayısının yıllık 60 milyon kişiye, turizm gelirinin ise 58 milyar dolara ulaştığını yazdı. Oysa ilk yarıda gerçekleşmeler sırasıyla 26 milyon 137 bin ve 23,7 milyar dolar olmuştu. Şimşek’in yazdığı 60 milyon ziyaretçi sayısı bu yılki hedef ancak 58 milyar doların ne olduğunu anlaşılamadı. Zira bu yılki turizm hedefi de 60 milyar dolar.

12 Haziran tarihinde de Şimşek’in X hesabından paylaşılan gönderisinin altına bir kullanıcının yaptığı “Aha buna da vergi gelecek” yorumu resmi hesaptan yanlışlıkla retweet edilmişti.

Yıllık dış ticaret açığı haziranda bayram etkisi kaynaklı geçen aya göre sınırlı arttı. Buna rağmen geçen yıla kıyasla açık 32 milyar dolar iyileşti.

İkinci çeyrekte yıllık ziyaretçi sayısı 60 milyon kişiye, turizm geliri ise 58 milyar dolara ulaştı.

Cari açıkta devam eden düşüşün yılın kalanında da sürmesini ve 2024 yılında cari açığın milli gelire oranının yaklaşık yüzde 2’ye gerilemesini bekliyoruz.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda 'tombul parmak' vakasıHazine ve Maliye Bakanlığı’nda ‘tombul parmak’ vakası

Turizmde çıta yükseldi: Bu yıl hedef 60 milyar dolar gelirTurizmde çıta yükseldi: Bu yıl hedef 60 milyar dolar gelir

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.