Karşılıksız çek oranı ekimde 2 yılın zirvesine çıktı
Bankaların kredili mevduat hesaplarından (KMH) son bir yılda çekilen nakit para yüzde 142.3 artarak 130 milyardan 315 milyar liraya çıktı. Geri ödenmediği için bankaların takibine düşen KMH borcu ise yüzde 169.2 artışla 7.7 milyar liraya yükseldi.
Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) verileri tüketicinin son bir yılda ne denli ciddi ekonomik sıkıntılarla karşı karıya olduğunu gösteriyor. Buna göre banka tarafından belirlenen limit dahilinde vadesiz mevduat hesabına tanımlanan ve hesapta yeterli bakiye olmadığında bile hesaptan para çekilebilmesine olanak sağlayan kredili mevduat hesaplarından (KMH) son bir yılda çekilen nakit para yüzde 142.3 oranında artarak 130 milyardan 315 milyar liraya çıktı.
KMH ağırlıklı olarak maaşlarıyla ay sonunu getiremeyen dar gelirlilerin son çare olarak başvurduğu bir bankacılık işlemi. Bankalar müşterilerinin çektiği paraya, geri ödenene kadar günlük faiz uygulanıyor.
Sözcü’nün haberine göre buna karşılık geri ödenmediği için bankaların takibine düşen KMH borcu yüzde 169.2 oranında artarak 2.8 milyar liradan 7.7 milyar liraya yükseldi. Bankaların KMH’ndan nakit para çekmek zorunda kalanların sayısı da son bir yılda 1 milyon 701 kişi artarak 29 milyon 463 bine ulaştı. 121 bin kişi de ilk defa bu yıl KMH’ndan para çekti. Verilere göre halen bankaların üstünde kişi başına ortalama 10 bin 679’ar lira KMH riski bulunuyor. Bu tutar geçen yıl 4 bin 676 liraydı.