Google yapay zekada için kendi ‘altın çocuğu’nu geri almak için 2,7 milyar doları gözden çıkardı

Google, şirketten üç yıl önce ayrılan Noam Shazeer’in geliştirdiği yapay zeka arayüzü için 2,7 milyar dolar verdi. Teknolojinin nerede kullanılacağı bile belli değil, ama önemli olan Shazeer ve ekibinin Google'a geri dönecek olması.

Bilim Teknoloji 30 Eylül 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Tüm dünyada yapay zekanın yarattığı zenginlikten bu işin uzmanları da kazanıyor. Yapay zeka patlaması Silikon Vadisi’nde eleman kapma savaşlarını yeni uç noktalara taşıyor. Teknoloji şirketleri, ChatGPT ve diğer insan benzeri botlara güç veren üretken yapay zekada  uzmanlık ve deneyime sahip çalışanları çekmek için yılda milyon dolara ulaşan maaşlar, kısa sürede verilecek hisseler ve  tüm mühendislik ekiplerini dudak uçuklatan transfer teklifleri sunuyor.

Amerikan The Wall Street Journal gazetesindeki habere göre ancak bu transferlerden biri var ki tümünü geride bıraktı. Yapay zeka patlamasını başlatan ufuk açıcı bir araştırma makalesinin ortak yazarlarından Noam Shazeer arama devinin geliştirdiği bir sohbet robotunu yayınlamayı reddetmesi üzerine kendi şirketini kurmak için 2021 yılında Google’dan ayrıldı. Ancak Character.AI adlı bu girişim bocalamaya başlayınca eski işvereni yani Google yeniden devreye girdi.

Anlaşma hakkında bilgi sahibi olan kişilere göre Google, Character için yaklaşık 2,7 milyar dolarlık bir çek yazdı. Ödemenin açıklanan nedeni Character’in teknolojisini lisanslamak, yani kullanım hakkının sahibi olmaktı. Ancak anlaşmanın en önemli maddelerinde biri de Shazeer’in yeniden Google’a  dönmeyi kabul etmesiydi.

Google içinde şirketin milyarlarca dolarlık lisans ücretini ödemeyi kabul etmesinin başlıca nedeni olarak Shazeer’in geri dönmeyi kabul etmesi gösteriliyor.

Character.AI aslında bir yapay zeka sohbet robotu arayüzü. İnternetten bu adresi yazarsanız karşınıza çeşitli karakterler çıkıyor, bunlar arasında çok ünlüler de var ve siz onlarla sohbet edebiliyorsunuz. Olmadı kendi karakterinizi de yaratabilirsiniz. Web sitesi bir dönem çok gözdeydi.

‘Noam diğer insanlardan 20 kat daha mı iyi?’

Bu anlaşma Shazeer’i Silikon Vadisi’nde teknoloji devlerinin bazılarının bilgi işlemin geleceğini belirleyeceğine inandığı en ileri yapay zekayı geliştirme yarışında aşırı harcama yapıp yapmadıkları konusundaki tartışmanın ortasına itti.

Nitekim Stanford Yapay Zeka Laboratuvarı Direktörü Christopher Manning “Noam’ın bu alanda harika bir insan olduğu açık, ancak diğer insanlardan 20 kat daha mı iyi” diyor.

Shazeer’in arama devinin yapay zeka geliştirme konusunda fazla riskten kaçındığını açıkça söylemesinin ardından yaşananlar dikkate değer. 48 yaşındaki mühendis şimdi Google’ın en güçlü yapay zeka teknolojisi Gemini’nin bir sonraki versiyonunu oluşturma çabalarına liderlik eden üç kişiden biri.

Konuyla ilgili bilgi sahibi kişilerden birine göre Shazeer anlaşmanın bir parçası olarak Character’deki hissesinden yüz milyonlarca dolar kazandı. Bu şirketini satmayan ya da halka açmayan bir kurucu için alışılmadık derecede büyük bir ödeme.

Shazeer Google’a 2000 yılında ilk birkaç yüz çalışandan biri olarak girdi. İlk büyük projesi arama motorunun heceleme işlevini geliştirmek için bir sistem kurmaktı. Göreve başlamasından kısa süre sonra dönemin CEO’su Eric Schmidt’ten binlerce bilgisayar çipi istedi.

Schmidt 2015 yılında Stanford Üniversitesi’nde yaptığı bir konuşmada Shazeer’in kendisine “Hafta sonuna kadar genel bilgi sorununu çözeceğim” dediğini hatırlıyor. Bu ilk çaba başarısız oldu ama Schmidt, Shazeer’in insan düzeyinde zekaya sahip bir yapay zeka oluşturmak için gerekene sahip olduğundan emin olmuştu. Schmidt konuşma sırasında “dünyada bunu yapabilecek biri varsa o da o olacaktır” demişti.

Hangi makalesi Shazeer’i meşhur etti?

2017 yılında Shazeer diğer yedi Google araştırmacısıyla birlikte insanlar tarafından istendiğinde bir dizideki bir sonraki kelimeyi güvenilir bir şekilde tahmin edebilen bir bilgisayar sistemini detaylandıran “Attention is All You Need” adlı bir makale yayınladı. Bu çalışma ardından gelen üretici yapay zeka teknolojisinin temelini oluşturdu.

Shazeer Google’dan çalışma arkadaşı Daniel De Freitas ile birlikte çeşitli konularda kendinden emin şekilde konuşabilen Meena adlı bir sohbet robotu geliştirdi. Makaleye aşina olan kişiler Shazeer’in “Meena Dünyayı Yiyor” başlıklı yaygın dolaşımda olan bilgi notunda yeni sohbet robotunun Google’ın arama motorunun yerini alabileceğini ve trilyonlarca dolar gelir sağlayabileceğini öngördüğünü söyledi.

Google yöneticileri güvenlik ve adaletle ilgili endişeleri gerekçe göstererek sohbet robotunu kamuoyuna açıklamayı reddetti. Shazeer ve De Freitas 2021 yılında Character’i geliştirmek için Google’dan ayrıldılar.

Shazeer (solda) Google’dan çalışma arkadaşı Daniel De Freitas birlikte geliştirdikleri sohbet robotunun önü kesildiği için 2021 yılında kendi şirketlerini kurmak için ayrılmışlardı.

OpenAI bir yıl sonra ChatGPT’yi devreye sokarak yapay destekli sohbet robotlarına yönelik büyük bir kamu iştahı olduğunu gösterdi. Bir sonraki mart ayında Character yatırım turunda 150 milyon dolar toplayarak 1 milyar dolar değerlemeye ulaştı.

Shazeer ve ekibi insanların pratik tavsiyeler verebilen ya da Elon Musk gibi ünlüleri ve Percy Jackson gibi kurgusal karakterleri taklit edebilen sohbet robotlarıyla etkileşim kurmak için para ödeyeceğini umuyordu.

Character neden zorlandı?

Shazeer geçen yıl “The Aarthi and Sriram Show” podcast’inde  sohbet robotu için “Yalnız ya da depresyonda olan pek çok insan için çok ama çok yararlı olacak” demişti.

Şirket büyüdükçe çalışanlar Shazeer ve De Freitas’ın vizyonuna uymayan bir kullanım alanı olan müşterilerin romantik rol yapma oyunlarına katılmasını engellemeye çalışmak zorunda kaldı. Character de OpenAI ve Microsoft gibi devlerle rekabet etmeye çalışan diğer yapay zeka girişimleri gibi sağlam bir gelir kaynağına sahip olmadan önce teknolojisini geliştirmenin yüksek maliyetlerini karşılamakta zorlandı.

Shazeer bu yılın başlarında Character için daha fazla kaynak bulmaya çalıştı ve aralarında  Facebook’un sahibi Meta Platforms’un da bulunduğu potansiyel alıcılarla görüştü.  Character geçen ay bir blog yazısında şirketin kuruluşundan bu yana yapay zeka sektöründe “manzaranın değiştiğini” belirterek Google’ın ana şirketi Alphabet ile anlaştığını duyurdu. Bir Character sözcüsü şirketin aylık 20 milyondan fazla aktif kullanıcısı olduğunu ve bir tüketici işi kurma yolunda iyi bir yörüngede ilerlediğini söyledi.

Google beyin takımını işe almak için daha küçük bir şirketin teknolojisini lisanslayan ilk teknoloji devi değil. Microsoft ve Amazon.com da bu yıl benzer anlaşmalar yaptı. Bu alışılmadık operasyon devlerin resmi satın alma için gereken yasal onayları beklemeden girişimleri zor durumda olan yapay zeka araştırmacılarını bünyelerine katmasına olanak tanıyor.

Shazeer Google’daki işine çoktan geri döndü

Google’da yapay zeka üzerine çalışanlar şirketin Character’den lisansladığı teknolojiyle ne yapacağını bilmediklerini söylediler. Ancak Shazeer başkan yardımcısı unvanıyla Google’daki işine çoktan geri döndü. Yüzlerce çalışanı olan bir şirketi yönetmekten araştırmaya odaklanmaya ve De Freitas da dahil olmak üzere bir avuç insanı denetlemeye geçti.

Shazeer’i geri getirme anlaşmasında kilit rol oynayan Google’ın kurucu ortağı Sergey Brin yakın zamanda düzenlenen bir konferansta şirketin daha önce yapay zeka uygulamalarını devreye sokma konusunda çok çekingen davrandığını söyledi. Şimdi ise Google’ın yapay zeka teknolojisini olabildiğince hızlı geliştirdiğini ve kullanıma sunduğunu belirtiyor ve “Bu arada Noam Google’a geri döndü, bu harika bir şey” diyor.

Google en büyük satın alımına hazırlanıyor: Siber güvenlik start-up'ı WizGoogle en büyük satın alımına hazırlanıyor: Siber güvenlik start-up’ı Wiz

Google Türkiye'yi uyarıyor: Yapay zekada beş yıl geç kalırsanız, bedeli büyükGoogle Türkiye’yi uyarıyor: Yapay zekada beş yıl geç kalırsanız, bedeli büyük

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.