Deniz üstü rüzgar enerjisinde 5 gigavatlık hedef için ilk adım atıldı
Kalyon Enerji, Konya Karapınar’da kurduğu Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise 6’ncı büyük güneş enerjisi santrali olan Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nin sahasını koyunların otlatmasına açtı. Uygulama Türkiye’de ilk kez yapılıyor.
Kalyon Holding şirketlerinden Kalyon Enerji tarafından kurulan ve mart ayında faaliyete geçen dünyanın 6’ncı, Avrupa’nın ise en büyük güneş enerjisi santrali Konya Karapınar Güneş Enerjisi Santrali sahası, koyunların otlatılmasına açıldı. 20 milyon metrekare alanda kurulan ve yaklaşık 2 bin 600 futbol sahası büyüklüğünde, 3.5 milyon panelden oluşan Kalyon Karapınar GES’te yapılan çalışma Türkiye’de bir ilk olarak nitelendiriliyor.
Mart ayında tam kapasite olarak 1 milyar 100 milyon dolarlık yatırımla tamamlanan Karapınar GES, Türkiye’nin yıllık enerji ihtiyacının yüzde 1’ini karşılıyor. 25 yıl önce kuruyan Acıgöl’ün yatağında yapılan GES’in alanı ve çevresindeki sahalar bölge halkı tarafından hayvanların otlatıldığı yayla olarak kullanılıyor. Projenin bitiminden sonra etrafı çitlerle kaplı olan GES sahasının da otlatma sahası olması için çalışmalar başlatıldı. “Otlatma pilot uygulaması hakkında bilgi veren Kalyon Enerji Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Dr. Murtaza Ata, “Ülkemizde bu boyutta bir tesiste ilk kez bir hayvan otlatma uygulaması hayata geçirildi. Dünyada bu büyüklükte uygulama yok gibi. Kalyon Karapınar GES’te,20 Ağustos’ta 70 koyun ile başlayan 600 koyuna kadar ulaşan deneme çalışmalarımız sorunsuz bir şekilde sürüyor. Elektriğin olduğu bir sahada önce çobanlara eğitim verdik. Ayrıca hayvanların geçişi için alanlar oluşturduk” dedi. Ata, büyükbaş hayvanların panellere zarar vermesi, keçilerin de telleri kemirme riskine karşı sahayı sadece koyunların otlatmasına açtıklarını anlattı.
Bölgedeki bitki örtüsüne uygun yeşillendirme yaptıklarını söyleyen Ata, bölgeye uygun olmayan hiçbir istilacı bitkiye yer vermediklerini de belirtti. Güneş enerjisi sahalarının otlak olarak kullanılması için yaptıkları çalışmayı bir rapor haline getirdiklerini söyleyen Ata, “Çalışmanın hangi şartlarda en verimli şekil alacağı konusunda bir çalışma yaptık. Bunları bir rapor haline getirip Tarım Bakanlığı’na sunacağız. Böylece hem güneş enerjisi kapasitesinin artırılması hem de hayvancılığın daha çok desteklenmesini sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.
Son yıllarda yenilenebilir enerji alanında atağa geçemeye başlayan Kalyon Enerji’nin yüzde 50’si, Abu Dabili IHC tarafından 2022 yılında 490 milyon dolara satın alındı. Abu Dabili IHC böylece eşit oranda hak sahibi olmuştu. Kalyon Enerji, toplam 2 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılanacağı YEKA GES-1 ihalesi kapsamında kurulumu tamamlanan Karapınar’daki güneş santralini 800 milyon dolarını aralarında İngiliz Eximbank’ın olduğu yurtdışı kurumlardan uygun oranda kredi alarak yaptıklarını belirten Murtaza Ata şöyle konuştu:
“Martta yüzde 100 devreye aldığımız Karapınar’ın toplam maliyeti 1 milyar 100 milyon dolar. Güneş ve enerjide yatırımlarımız devam edecek. Sadece bu yıl içinde Niğde, Gaziantep ve Şanlıurfa’da güneş santrallarına 350 milyon dolar yatırım yapacağız. Eskişehir, Ankara, Bayburt ve Elazığ’da 5 adet rüzgar santralı açacağız. Trakya’da da çalışmalarımız var. Yenilenebilir enerji alanında toplam yatırım tutarı 1 milyar 800 milyon dolar olan bu yatırımlarımızı 5 yıl içinde tamamlamayı planlıyoruz.”
Ata, Şanlıurfa’daki tesiste de otlatma alanı oluşturmayı planladıklarını belirterek “O bölgede güneş panelleri kuracağımız sahada çok fazla taş vardı. Bölgeyi taşlardan temizledik. Çıkan taşları mıcır olarak bölgenin kullanımına tahsis ettik” diye konuştu.
Bugün dünyada tarımı 6 kat verimli hale getiren azot gübresinin fosil yakıtlar olan doğalgaz ve fuel oilden üretildiğini belirten Murtaza Ata, “Bizim bunu güneşten ve havadan üretme hedefimiz var. Böylece çevreye hiçbir zarar vermeden tarımda verimi artıracağız” dedi.