Arçelik’ten güneş paneline 10 milyon euroluk yatırım
Türkiye güneş paneli üretiminde yerlileşmeyi teşvik için adım attı. 24 Ağustos'ta yürürlüğe giren tebliğe göre güneş paneli üretiminde yerli hücre kullanmayanlar teşviklerden yararlanamayacak.
Yurt içinde üretilmiş güneş hücreleri kullanılmadan yapılan güneş panelleri, 28 Şubat 2025’ten önce tamamlama vizesi müracaatı yapılanlar hariç teşvik belgesi kapsamında olmayacak.
Yerli güneş hücreleri kullanılmadan üretilen güneş panellerine teşvik verilmeyecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayınlandı. Buna göre güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımları kapsamında yurtdışından temin edilecek güneş paneli ve güneş paneli taşıyıcı konstrüksiyon sistemleri ile 28 Şubat 2025’ten önce tamamlama vizesi müracaatında bulunulacak teşvik belgeleri kapsamındaki yatırımlar için olanlar hariç, üretim süreci ingot dilimleme aşamasından veya öncesindeki bir aşamadan başlayarak yurt içinde üretilmiş güneş hücreleri kullanılmadan üretilen güneş panelleri “teşvik belgesi kapsamında değerlendirilmeyen harcamalar” kapsamına alındı. Tebliğ 24 Ağustos 2024’ten itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.
Ankara’da 3.5 yıl önce 500 milyon dolar yatırımla kurduğu fabrikada yüzde 80 yerlilikle güneş panelleri üreten Kalyon PV düzenlemeden etkilenmiyor. Kalyon’un fabrikası yarı iletken teknolojiye de sahip ve bu nedenle istendiği takdirde çip de üretebiliyor.
Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Lütfi Elvan geçen aylarda düzenlenen bir basın toplantısında Türkiye’de birçok kritik üründe yerliliği yüzde 75 seviyesine çıkarma vizyonuyla, özellikle Uzakdoğu’dan ürün getirip montajla bir ürün yapmaktansa bu ürünü baştan sona yapan bir üretimi seçtiklerini söylemişti.
Çin’deki birkaç fabrika hariç dünyadaki ilk ve tek entegre tesis olduklarını da belirten Elvan “Çip üretimi için gerekli yarı iletken alt yapısına sahip bir tesis. Yarın Türkiye’de çip üreteceksek burada alt yapıya sahibiz. Bu teknolojiye sahip tesis ne Avrupa’da ne de ABD’de var” demişti.