Güneş panellerini yüzde 80 yerlilikle üretiyor, ABD’ye ihracata da başladı

Ankara’da 3.5 yıl önce kurulan tesiste yıllık 2 GB’lık güneş enerjisi panellerini yüzde 80 yerlilikle üreten Kalyon PV, bu yıl ABD’ye ihracata başladı. Şirket sahip olduğu teknolojiyle istendiğinde Türkiye’de çip üretebiliyor.

Çevre 7 Aralık 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Yıllık 2 GB'lık kapasiteli ve 500 milyon dolarlık yatırımla yapılan tesise ek olarak 100 milyon dolarlık yeni bir yatırım daha planlanıyor.

Ankara’da 3.5 yıl önce 500 milyon dolar yatırımla fabrikada yüzde 80 yerlilikle güneş panelleri üreten Kalyon PV, ABD’ye ihracata başladı. Yıllık 2 GB’lık güneş panelleri üretim kapasitesi olan Kalyon’un fabrikası aynı zamanda yarı iletken teknolojiye sahip. Bu nedenle tesiste istendiği takdirde çipte üretileceği de belirtiliyor.
Düzenlenen basın toplantısıyla fabrika hakkında bilgi veren Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Lütfi Elvan, Türkiye’de birçok kritik üründe yerliliği yüzde 75 seviyesine çıkarma vizyonu kapsamında özellikle Uzakdoğu’dan ürün getirip montajla bir ürün yapmaktansa bu ürünü baştan sona yapan bir üretimi seçtiklerini söyledi.

Kalyon Enerji’ye Abu Dabili ortak geldiKalyon Enerji’ye Abu Dabili ortak geldi

Lütfi Elvan, “Çip üretimi için gerekli olan yarı iletken alt yapısına sahip bir tesis. Yarın Türkiye’de çip üreteceksek burada bu yapıya sahibiz” dedi.

100 milyon dolarlık yeni yatırım

Çin’deki birkaç fabrika hariç dünyadaki ilk ve tek entegre tesis olduklarını da belirten Elvan, “Çip üretimi için gerekli olan yarı iletken alt yapısına sahip bir tesis. Yarın Türkiye’de çip üreteceksek burada yapıya sahibiz. Bu teknolojiye sahip tesis ne Avrupa’da ne de ABD’de var” dedi. Elvan, yıllık 2 GB’lık kapasiteli ve 500 milyon dolarlık yatırımla yapılan bu fabrikaya ek olarak 100 milyon dolarlık yeni yatırım daha planladıklarını belirtti. Artık Türk şirketlerinin dünyanın her yerinde yatırım yaptığına da dikkat çeken Elvan şöyle konuştu: “Türk şirketleri fırsatlar verildiğinde ne yapılacağını gösterdiler. 79 yıllık geçmişi olan Kalyon Holding’in de bugün dünyanın dört yanında yatırım yapan bir şirkete dönüştü.”

3.5 yılda 3 kat büyüdü

İnşaat, enerji, gayrimenkul, işletme gibi geniş bir alanında faaliyet gösteren Kalyon Holding’in. Kuzey Marmara Otoyolu, ilk açık deniz sondaj gemisi, ilk doğalgaz depolama tesisi gibi önemli projelere imza attığını belirten Kalyon PV CEO’su Ersan Tüfekçi, Ankara’da kurulan güneş teknolojileri merkezini anlattı. 3,5 yıl önce faaliyetlerine başlayan fabrikalarının bu süre içinde 3 kat büyüdüğünü belirten Tüfekçi, “2024 yılında yapacağımız 100 milyon dolarlık yatırımla birlikte fabrikanın teknolojik dönüşümünü sağlayarak güneş panellerinin de karbon nötr olmasını sağlayacağız” dedi.

Ersan Tüfekçi, GES’te 10 GW üretim kapasitesine ulaştıklarında yıllık yaklaşık 20 milyon ton karbon emisyonunu önleyebileceklerini söyledi.

Hedef 10 GW

100 bin m2 kapalı 250 bin m2 alana sahip tesiste 2 GW’lık üretim yapıldığını aktaran Tüfekçi, “Yüzde 80 yerlilikle güneş panellerini üretiyoruz. Bazı ürünlerde yüzde 90’a ulaştık. 3,5 yıl önce ilk başladığımızda yerlilik oranı yüzde 70 idi” diye konuştu. Kalyon PV fabrikamız, Ar-Ge dahil güneş paneli üretiminin 4 aşamasını tek çatı altında toplayan özelliğiyle dünyada ilk ve tek entegre tesis olma özelliği taşıdığına da dikkat çeken Tüfekçi, “Bugün 500 milyon doları aşan yatırım hacmine sahibiz. Kalyon PV entegre tesisimizde 2 binin üzerinde kişiye istihdam sağlıyoruz. Yıllık 2 GW’lık güneş panelini, ingot, wafer, hücre ve panel olarak entegre biçimde üretiyoruz. Hedefimiz, üretim kapasitesini 10 GW’a çıkarmak ve Türkiye’nin ihtiyacı olduğu yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji ihtiyacını tamamen yerli ve milli kaynaklarımızla sağlayarak, enerji ithalatının önüne geçebilmektir” dedi.

20 milyon haneye enerji verecek

Halihazırda 2 milyon hanenin  elektrik ihtiyacını karşılayacak  üretim yaptıklarını belirten Tüfekçi, GES’te 10 GW üretim kapasitesine ulaştıklarında yıllık yaklaşık 20 milyon ton karbon emisyonunu önleyebileceklerini ve 20 milyon kişinin günlük elektrik ihtiyacını karşılayabileceklerini söyledi. Halihazırda Türkiye’deki GES’in 1.3’ünü ürettiklerini anlatan Tüfekçi, 10 GB ile bu oranın yüzde 20’ye çıkacağını söyledi.

2025 yılında, 500 MW ihracat hedefliyor

Panelde ihracata başladıklarını ve geçen aylarda ilk yüksek tonajlı ihracatını ABD’ye gerçekleştirdiklerini söyleyen Tüfekçi; “2024 yılında teknoloji dönüşümümüzü tamamladıktan sonra, 2025 yılında 500 MW ihracat yapma hedefimiz bulunuyor. Türkiye’den ABD’ye bu alanda yapılan ilk ihracat” diye konuştu.

Dünyanın en dayanıklı panellerini üretiyor

Panellerde doluya dayanıklılık testlerine de dikkat çeken Tüfekçi, “Bu amaçla dolu testleri uygulanıyor. 25 mm bir küre ile yapılan testler öneriliyor. Bizim paneller bu sınırı geçti ve ne kadar dayanıklı olduğumuzu ayrıca test ettik.45 mm bir küre ile yapılan düşüşte ancak panellerde deformasyon olduğunu gördük. Yani biz dünyanın en kaliteli panellerini üretiyoruz” dedi.

‘Fabrikamız birçok ülkeden ziyaretçi çekiyor’

Entegre fabrikanın üretim yapısına pek çok ülkeden de ilgi gösterildiğine değinen Tüfekçi şöyle konuştu: “Çin’den bağımsız Türk mühendisliği ile dünyada üretim yapan tek firmayız. Dolayısıyla Avrupa ve Amerikalılar fabrikamıza çok kıymet veriyor. Burada elde edilen know-how ve fabrikanın üretim karakteri tüm ülkelerin dikkatini ve ilgisini çekiyor. Kalyon PV’de ABD, Almanya, Polonya, Rusya, Çin gibi ülkeler başta olmak üzere yılda 20’nin üzerinde farklı ülkeden 50’nin üzerinde ziyaretçi heyet ağırlıyoruz.”
Panel altı tarım için de konuşan Tüfekçi, “Ankara Ayaş ilçesinde bir pilot tarım GES uygulaması yapıldı. Kalyon olarak biz de o projede yer aldık. Buradan 1 ila 1.5 yıl sonra çıkacak veri ile bir yol haritası çıkacak ve ona bağlı olarak yaygınlaşacağını düşünüyoruz” dedi.

Kalyon 1 milyonuncu güneş panelini ürettiKalyon 1 milyonuncu güneş panelini üretti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.