Hamsi avına ağustos sonundan itibaren kota geliyor

Türkiye'de son 10 yılda en çok tüketilen balık olan hamsi avcılığına sürdürülebilirliği sağlamak için kota getiriliyor. Belirlenen kotadan fazla hamsi avlanamayacak.

Ekonomi 17 Haziran 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Son 10 yılda en fazla hamsi avcılığı 273 bin 914 tonla geçen yıl yapıldı.

Türkiye’de denizlerde son 10 yılda en çok avlanan balık olan hamsinin yok olmasını engellemek  için kota uygulaması geliyor.  Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya ticari amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen tebliğin 31 Ağustos’ta yenileneceğini belirterek “Yeni düzenlemeyle hamsi avcılığında kota uygulamasına geçilecek’’ dedi.

Özkaya balıkçılıkta kota uygulamasının getirilmesi gerektiğini uzun zamandır dile getirdiklerinin altını çizerek şunları söyledi:

“Sektörümüzde en önemli konu sürdürülebilirlik. Ülkemiz denizlerinde en çok yakalanan balık hamsi. Yeni düzenlemeyle hamsi avcılığında kota uygulamasına geçilecek. Bunun için de çıkış noktaları ayarlanacak. Belirlenen kotadan fazla avlanılamayacak. Bu sayede fiyat istikrarı da sağlanacak. Tüketiciler balığı sezonda aynı fiyattan tüketebilecek. Belirlenen boylardan küçük balıkların yakalanmasının tamamen önüne geçilecek. Stoklar üzerindeki baskı azalacak. Kota uygulamasıyla teknelerde daha az yakıt tüketileceğinden balıkçıların gelirleri de artacaktır” dedi.

Kota uygulamasıyla aşırı avlanmasının ve tüketilemediği için hayvan yemi üretiminde kullanılmasını engellenmesi hedeflenen hamsi  Türkiye’de en çok tüketilen balık. Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre Türkiye denizlerinde son 10 yılda 1 milyon 632 bin 361 ton hamsi avlandı. Avlanan balık miktarı yıllara göre dalgalı seyir izledi. Buna göre hamsi miktarı 2004’te 96 bin 440 ton iken geçen yıl 273 bin 914 tona yükseldi. Son 10 yılda en fazla geçen yıl hamsi avcılığı yapıldı.

‘Aşırı avlanma balık miktarını azaltıyor’

Türkiye’de avlanan balığın yaklaşık yüzde 60’ı hamsi. Özkaya daha önce kendisiyle yapılan bir röportajda aşırı avlanma ve balıkçı teknelerinin büyümesinin balık miktarlarında azalmaya neden olduğuna işaret ederek şunları söylemişti:

“Balık boylarında kısalma var, verimi de azaldı. Hamsi stoklarında, hem aşırı avcılığa hem de iklim değişikliğine uyum sağlaması nedeniyle sıkıntı yok ancak ülkede aşırı avcılığın engellenmesi lazım. Bölgelere göre avcılık yapılmalı ve balıkçılarımız da bu konularda bilinçlendirilmeli. Balıkçılarımızın sorumlu avcılık yapması önem taşıyor. Bu denizler hepimizin. Gelecek nesillere de balık kalmalı. Bunlara dikkat edilirse zengin denizlerimizde balık stokları tekrar artacak. Balık miktarlarının artması hem gelecek nesiller hem de ülke ekonomisi için katkı sağlayacaktır. Bu yıl hamside kota uygulaması başlatılacak, bu da sürdürülebilirlik adına olumlu olacaktır.”

Özkaya yeni tebliğ için çalışmaların devam ettiğini belirterek “2024-2028 yıllarında, 4 yıllık süreyle geçerli olacak 50 maddelik ticari tebliğimiz için sektörden görüşler alındı. Gelecek 4 yıl için ticari amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen yeni kurallar belli olacak” dedi.

‘Denizlerde av sezonu aynı dönemde başlayacak’

Türkiye’de denizlerde av sezonunun başlama tarihinin farklılık gösterdiğine dikkati çeken Özkaya “Bazı balıkçılarımız ülkede farklı zamanlarda başlayan av sezonundan olumsuz etkilendiğini dile getirdi. Yapılması öngörülen değişiklikle Türkiye’nin bütün bölgelerinde denizlerde av sezonu aynı dönemde başlayacak” diye konuştu.

Hamsi tezgahta, dahası bu kış balık bol olacakHamsi tezgahta, dahası bu kış balık bol olacak

Müsilaj ve düşük balık popülasyonu yine yolda: Marmara’nın suyu 2,5 derece ısındıMüsilaj ve düşük balık popülasyonu yine yolda: Marmara’nın suyu 2,5 derece ısındı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.