Erdoğan emekli ve çalışana ekonomi düzelene kadar beklemelerini tavsiye etti: Palavralara kanmayın
ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris başkan seçilmesi halinde ilk 100 gününde büyük şirketlerin tüketicileri haksız yere istismar ederek gıda ve bakkaliye ürünlerinde aşırı kâr elde edemeyeceğini belirten federal bir yasak getirmeyi amaçlıyor.
ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris cuma günü gıda ürünlerinde kurumsal fiyat artışlarına karşı federal yasak getirilmesi çağrısı yapacak. Harris’in bu adımı Amerikan tüketicilerinin temel ihtiyaç maddelerinde artan maliyetlerinden büyük şirketleri sorumlu tutma çabası olarak görülüyor. Harris’in bu planı Biden yönetiminin son birkaç yıldır sürdürdüğü kurumsal birleşmeleri ve fiyat artışlarını hedef alan çabalarla büyük ölçüde örtüşüyor. Bu çabalar arasında et sektöründe daha fazla rekabeti teşvik etme girişimleri ve Federal Ticaret Komisyonu’nun bu yıl iki büyük market zinciri olan Kroger ve Albertsons’un birleşmesini engelleme girişimi yer alıyor.
Harris’in ekonomik gündeminin merkezinde yüksek enflasyonun sorumluluğunu kurumsal Amerika’ya kaydırma çabası yer alacak. Harris başkan seçilmesi halinde ilk 100 gününde büyük şirketlerin tüketicileri haksız yere istismar ederek gıda ve bakkaliye ürünlerinde aşırı kâr elde edemeyeceğini belirten federal bir yasak getirmeyi amaçlıyor.
Kampanya yetkilileri Federal Ticaret Komisyonu’na fiyat sabitleyen şirketlere ağır cezalar uygulama yetkisi verilmesini ve et tedarik zincirindeki fiyat artışlarının daha sıkı denetlenmesini öngören planların da Harris’in ekonomik ajandasının bir parçası olduğunu belirtti. Ayrıca Harris’in konut maliyetleri ve reçeteli ilaç fiyatlarıyla ilgili planlarını da cuma günü açıklaması bekleniyor.
Harris’in bu çabası enflasyon ve fiyatlar konusundaki zorlukları hafifletmeyi amaçlıyor. Biden yönetiminin ilk iki yılında fiyat artışları hızla yükseldi, ancak yıllık enflasyon oranı bu hafta ilk kez yüzde 3’ün altına düştü. Ekonomistler fiyat artışlarını pandemiyle ilgili küresel tedarik zinciri sorunları ve ABD Merkez Bankası (Fed) ile Kongre’den gelen ekonomik teşvikler gibi bir dizi faktöre bağlıyor. Ancak Harris bu fiyat artışlarının sorumluluğunu güçlü şirketlere yönlendirmeyi hedefliyor. İlerici gruplar da Harris’e bu argümanı daha güçlü bir şekilde benimsemesi için baskı yapıyor.
Beyaz Saray Ekonomik Danışmanlar Konseyi’nin yaptığı bir analiz kurumsal birleşmelerin son dönemdeki yüksek market fiyatlarına katkıda bulunduğunu, ancak fiyat artışlarının çoğunun sorumlusunun bunlar olmadığını ortaya koydu. Harris ise kurumsal açgözlülüğe karşı mücadele ederek bu konuda daha ileri gitmeyi planlıyor.