CrowdStrike arızasının en büyük kaybedeni havayolu şirketleri, rötarlar patladı

Geçen hafta küresel yazılım sorunu nedeniyle uçuş gecikmeleri yüzde 36 artışla günde 258 bin dakika, uçuş başına 7,5 dakika gibi rekor seviyeye ulaştı, uçuş iptalleri dört kat arttı. Şirketlerin artan maliyetleri nasıl karşılayacağı merak ediliyor.

Bilim Teknoloji 27 Temmuz 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
19 Temmuz'da yaşanan yazılım sorunu dünyada birçok büyük havaalanında kesintilere neden olurken, havayolu şirketlerinin rötar ve iptalleri de rekor seviyeye ulaştı.

Geçen hafta siber güvenlik hizmeti veren CrowdStrike’ın yaptığı yazılım güncellemesinden kaynaklanan küresel kaosun en çok etkilediği sektörlerin başında havacılık geldi. Her hafta periyodik olarak Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL) tarafından yayımlanan Avrupa Havacılık Genel Bakış Raporu’na göre, geçen hafta ortalama günlük 34 bin 260 uçuş kaydedildi. Haftanın son üç gününde, 19 Temmuz’daki küresel yazılım krizi nedeniyle önceki haftaya göre daha az uçuş yapıldı.

19 Temmuz’da CrowdStrike’tan kaynaklanan hatanın, hava yolları ve havalimanları üzerinde zincirleme etki yarattığı belirtilen raporda, halihazırda oldukça yoğun olan rotalar üzerinde de ilave baskı oluştu. Orta Avrupa’nın büyük bölümündeki zorlu hava koşullarıyla birleşen bu durum, kıta genelinde önemli gecikme ve aksamalara neden oldu.

Rapora göre, Hava Trafik Akış Yönetimi (ATFM) gecikmeleri önceki haftaya göre yüzde 36 artışla günde 258 bin dakika, uçuş başına 7,5 dakika gibi rekor seviyede gerçekleşti. Güneydoğu Avrupa’da bulunan Hava Sahası Kontrol Merkezleri (ACC) daha fazla etkilendi.

19 Temmuz’da meydana gelen küresel kesintinin çok sayıda hava yolu ve havaalanını etkilediğine işaret edilen rapora göre, İngiltere’de bulunan, ülkenin ve dünyanın en büyük havalimanlarından Heathrow ve Gatwick’te de kesintiden dolayı gecikmeler yaşandı.

Merkezi ABD’de yer alan “FlightAware” internet sitesindeki verilere göre ise küresel yazılım sorunu dünya genelinde günde ortalama 90 bin uçuş yapan ticari hava yolu firmalarını ciddi sıkıntıya soktu. Kriz günü 5 bin 171 sefer iptal edilirken 46 bin 13 uçuşta rötar yaşandı.

Dünyada bu yıl günlük uçuş iptal ortalaması yaklaşık 1200 oldu, 19 Temmuz’da ise uçuş iptallerinde 4 katın üzerinde artış meydana geldi.

Zararın faturası cepten ödenecek

Zararın Fortune 500 şirketlerine 5,4 milyar dolarlık bir faturası olduğu açıklanırken Michigan araştırma şirketi olan Anderson Economic Group’un CEO’su Patrick Anderson, iptal edilen uçuşlardan kaynaklanan gelir kaybı ve gecikmelerle karşılaşan uçaklar için fazla işçilik ve yakıt giderleri nedeniyle maliyetlerin özellikle havayolları için maliyetlerin oldukça artabileceğine dikkat çekti.

Anderson ABD’deki otomobil bayilerine hizmet veren bir yazılım firması olan CDK Global’in kısa süre önce hacklenmesinin 1 milyar dolarlık maliyete ulaştığını belirterek, “Bu kesinti çok daha uzun, yaklaşık üç hafta sürmüş olsa da, dar bir sektörle sınırlıydı. Bu kesinti çok daha fazla sayıda tüketiciyi ve işletmeyi rahatsızlıktan ciddi aksaklıklara kadar uzanan bir şekilde etkiliyor ve kolay kolay geri alamayacakları cepten maliyetlerle sonuçlanıyor” dedi.

Yazılım krizi bitmedi; 250 bin cihaz hâlâ çevrimdışıYazılım krizi bitmedi; 250 bin cihaz hâlâ çevrimdışı

Bir yazılım güncellemesi arızasının küresel faturası 5,4 milyar dolar olduBir yazılım güncellemesi arızasının küresel faturası 5,4 milyar dolar oldu

Küresel yazılım sorunu üç günde 11 bin uçuşu iptal ettirdiKüresel yazılım sorunu üç günde 11 bin uçuşu iptal ettirdi

Yazılım kaosu piyasaları da vurduYazılım kaosu piyasaları da vurdu

Bir minik yazılım güncellemesi bütün dünyayı krize soktu: Uçuşlar yapılamadı, banka uygulamaları durdu, hastaneler çöktüBir minik yazılım güncellemesi bütün dünyayı krize soktu: Uçuşlar yapılamadı, banka uygulamaları durdu, hastaneler çöktü

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.