Hayvancılık yapan kadınlara 2,5 kat fazla destek geliyor

Hayvancılıkta yeni destekleme modelinde aile işletmesi sahibi kadınlar tüm şartları yerine getirirse buzağı başına 5,200 lira destek alacak. Mevcut sistemde bu rakam 2,068 lira. Gençler de benzer teşviklerden yararlanacak.

Ekonomi 27 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı hayvancılıkla uğraşan kadınlara ve gençlere pozitif ayrımcılık yapılacağını söyledi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Ankara’da düzenlediği basın toplantısıyla 2024-2028 yılları arasında uygulanacak “Hayvancılık Yol Haritası”nı kamuoyuyla paylaştı. Yumaklı toplantıda yaptığı konuşmada 85 milyon vatandaşın ve 57 milyondan fazla turistin gıda ihtiyacını güvenilir şekilde karşılamanın bakanlığın ana görevi olduğunu vurguladı. Bu amaca ulaşmak için hayvancılıkta verimli, kaliteli ve sağlıklı üretimi artırmayı hedeflediklerini belirtti.

Bu kapsamda hayvansal üretimin planlanması, maliyet, kapasite ve pazarlama imkanları doğrultusunda düzenlenmesi ve ürünlerin bölgesel bazda ne kadar üretileceğine dair bir üretim modeli oluşturulduğunu ifade etti.

Bakanlık yol haritasıyla hem alıcıyı hem satıcıyı güvence altına alan sözleşmeli üretim modelini yaygınlaştırmayı ve hayvancılık işletmelerinin ekonomik açıdan güçlü, dirençli ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasını sağlamak amacıyla etkin bir destekleme modeline geçiş yapmayı planlıyor. Desteklemeler temel, yönlendirici ve verimlilik odaklı başlıklar altında üçe ayrıldı.

Kuzu ve oğlak için de destek verilecek

Yeni destekleme modelinin unsurlarını açıklayan Bakan Yumaklı “Mevcut modelde aşısı ve kaydı olan her buzağıya destek veriyorduk. Yeni modelde buzağının yanı sıra, aşısı ve kaydı yapılan her kuzu ve oğlak için de destek veriyoruz. Mevcut desteklemelerimizde işletme büyüklüğüne göre belirli sınırlandırmalar vardı. Yeni desteklemelerimizde bu sınırlandırmaları kaldırıp üreten herkese ürettiği kadar destek veriyoruz. Aile işletmelerine tüm hayvancılık desteklemelerinde ilk defa ilave destek veriyoruz. Bu sayede aile işletmeleri temel destekle aynı oranda ilave destek alarak en az iki kat destek almış olacak. Kırsalda üretimin ana direği olan kadınlara ve geleceğimizin teminatı gençlere pozitif ayrımcılık yapıyoruz. İlk defa genç ve kadın üreticilerimize yüzde 70 ilave destek veriyoruz. Ayrıca suni tohumlama, yerli sperma, soy kütüğü, ari işletme gibi verimliliği artırıcı destekleri artırarak vermeye devam edeceğiz” dedi.

Mevcut destekleme modeliyle yeni  modeli de karşılaştıran Bakan Yumaklı “Mesela sahibi kadın olan bir aile işletmesi düşünelim. Tüm şartları yerine getirdiğinde, buzağı başına mevcut modelde 2.068 lira destek alırken, yeni sistemde, ilave verdiğimiz aile işletmesi, kadın desteği ve diğer verimlilik destekleriyle 5.200 lira alacak. Yani 2,5 kat fazla destek alacak. Eğer bu işletme, ari işletme olursa ilave destek vereceğiz ve bu rakam buzağı başına 7.900 liraya kadar çıkabilecek. Böylece desteği yaklaşık 4 kat artmış olacak. Diğer taraftan besici aile işletmesi, besilik olarak 20 buzağısını kesime kadar beslerse ve bu verimlilik kriterlerine uygun bir süreç olması durumunda, kesim anında dana başına ilave olarak 4500 TL’ye kadar destek alabilecek” diye konuştu.

Desteklerin ikinci aşamasında ilave destek alınabileceğini belirten bakan Yumaklı “Besici aile işletmelerinin 20 buzağıyı kesime kadar besledikleri takdirde, verimlilik kriterlerine uygun bir süreç olması durumunda, kesim anında dana başına 4.500 TL’ye kadar ilave destek alabilecek”  dedi.

Hibe ve tarımsal yatırım kredileri hakkında da açıklama yapan Yumaklı “Kırsal kalkınma destek programlarından biri olan IPARD destekleri, 42 ilden 81 ile yaygınlaştırıldı ve faydalanıcı sayısını artırıldı. Ziraat Bankası ile iş birliği içinde, sübvansiyonlu kredilerde kadınlara, gençlere ve planlı üretim bölgelerine ilave indirim oranları uygulanacak. Hayvancılıkta işletme başına verilen kredi üst limiti 40 milyon liradan 60 milyon liraya, ari işletme olması durumunda ise 80 milyon liraya çıkarıldı” dedi.

Bakan Yumaklı, hastalıktan ari işletme sayılarının artırılmasına yönelik olarak “Hastalıklarla mücadele konusunda da yeni adımlar atıldı. Hastalıklardan ari işletme sayısının artırılması hedefleniyor, bu da ekonomik kayıpları engellemek ve sürünün sağlıklı büyümesini sağlamak için önemli. Hastalıktan ari işletmelere ilave destek verilecek ve TKDK desteklemelerinde ari işletmeler önceliklendirilecek. 2024 yılında ari işletme sayısını 1,136’dan 2,000’e, 2025 yılında ise 2,500’e çıkarmak hedefleniyor” diye konuştu.

Hayvan hareketliliği kontrol edilecek

Bulaşıcı hastalıklardan koruyucu aşı uygulaması yaygınlaştırılıyor. Şap hastalığına karşı her yıl uygulanan aşı sayısı bu yıl üçe çıkarıldı ve ek aşı ücreti bakanlık tarafından karşılanacak. Aile işletmelerinde buzağı, kuzu ve oğlak sağlığını koruyucu tedbirlere ağırlık verilecek ve gerekli aşı desteği bakanlık tarafından sağlanacak.

Buzağı kayıplarını azaltmak için 200 bin gebe sığır aşılanacak ve koyun keçi çiçek aşısı ile koyun keçi vebası aşısı uygulamaları yapılacak.

Hayvan hareketliliğinin kontrolü amacıyla Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonları kuruluyor. İlk istasyon Erzurum’da açıldı ve yıl sonuna kadar sayı 7’ye çıkarılacak. Pendik Veteriner Kontrol Enstitü Müdürlüğü’nde yeni bir ulusal aşı üretim tesisi kurulacak ve Veteriner Tıbbi Ürün Kontrol Merkezi oluşturulacak. Her ilçede düzenlenecek eğitimlerle 100 bin yetiştiriciye yönelik eğitim ve farkındalık çalışmaları yapılacak ve soğuk zincir izleme sistemi bu yılın ilk yarısında kurulacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.