Hedefe üniversiteli eleman yetiştirmeyi koyan mobilyacılar, isyan bayrağı açtı

Sektörde nitelikli eleman sorunu artarak devam ederken, aralarında 50 dernek ve 5 federasyonun olduğu mobilyacılar, Mobilya Yatak Sanayicileri ve Perakendecileri Konfederasyonu (MOYKON) adıyla sektörün en üst çatı örgütünü kurdu. Konfederasyon, liseli ve üniversiteli mobilya ustası yetiştirecek.

Ekonomi 13 Eylül 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Mobilya Yatak Sanayicileri ve Perakendecileri Konfederasyonu (MOYKON) adıyla sektörün en üst çatı örgütünü kurdular.

Aralarında 50 dernek ve 5 federasyonun olduğu mobilyacılar, Mobilya Yatak Sanayicileri ve Perakendecileri Konfederasyonu (MOYKON) adıyla sektörün en üst çatı örgütünü kurdular. Dün tanıtımı yapılan konfederasyon, önceliğine sektörde giderek artan bir soruna dönüşen nitelikli eleman açığını koydu. MOYKON, sayısı 15 bini bulan çalışan açığını kapatmak için lise ve üniversite düzeyinde eğitim veren mobilya bölümleri açmayı hedefliyor.

İstanbul’daki selin mobilyacılara faturası 800 milyon liraİstanbul’daki selin mobilyacılara faturası 800 milyon lira

Bölgecilik sorunu yeni oluşum getirdi

Basın toplantısında konuşan MOYKON  Kurucu Başkanı Davut Doğan, mobilya sektörünün 2000 yılından bu yana örgütlenme çalışmalarına girdiğini kaydederek, “Ancak sektörün mevcut en üst örgütünde bölgecilik hakim oldu. Fuarlarda ve bazı çalışmalarda bu bölge firmalarına ağırlık verildi. Bu nedenle sektörün bütünleşmesi adına ilk olarak MOYSAD adı altında dernek kurduk. Şimdi de 40 bin şirket, 500 bin istihdam ve 12 milyar dolarlık büyüklüğe erişen sektörde, yeni kurduğumuz oluşumla 50 dernek ile Ege, Akdeniz, Karadeniz, Marmara ve İç Anadolu Bölgesi’nden 5 federasyon çatımız altında birleşti. Hedefimiz 1 ay içinde 81 derneğe ulaşmak. Ayrıca Doğu ve Güneydoğu bölgelerini kapsamaya başlıyoruz” diye konuştu.

Ücretler yüzde 115 arttı, döşeme çalışanı aranıyor

Örgütlenen sektörün bugüne kadar KDV indirimi sağlayarak sektörde kayıtdışılığı ve haksız rekabet sorununu çözdüğünü belirten Doğan, “Ayrıca tasarım ve Ar-Ge destekleriyle de ciddi şekilde yol aldık. Ancak kalifiye eleman sorunu devam ediyor. Beyaz yakadan ziyade döşeme alanında çalışacak işçi sıkıntısı yaşıyoruz. Sektörde ortalamada işçilik ücretleri 1 yılda yüzde 115 arttığı halde bu alanda 15 bin kişilik bir açık sözkonusu. Biz çatı kuruluşu olarak lise ve üniversite düzeyinde açmayı planladığımız mobilya bölümleriyle bu sorunu aşmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Yabancılar iç pazarı canlandırdı

Bu yıl iç pazarda büyümenin yabancıların yoğun olduğu bölgelerden geldiğine de dikkat çeken Davut Doğan, bu nedenle markaların Antalya, Alanya, Adana ve Mersin gibi yabancı göçü alan yerlerde mağaza açtığını söyledi. İhracat hedefleri hakkında da konuşan Doğan, 2022’de 5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren sektörün bu yıl 6 milyar dolara çıkmayı amaçladığını söyledi. Doğan, sektörün yaptığı ihracatla halihazırda dünyada 8’inci sırada olduğunu, hedeflerinin Vietnam ve Polonya’yı geçerek ilk 5’e yerleşmek olduğunu açıkladı.

Mobilyacı için 2023 fedakarlık dönemi olacak

Deprem, deprem vergileri ve EYT düzenlemesi nedeniyle bu yıl mobilya sektörü için para kazanma dönemi olmayacağını  söyleyen Davut Doğan şöyle konuştu: “Özellikle adetsel büyümede tek haneli bir büyüme bekliyoruz. Cirolar enflasyondan dolayı yüzde 80 artsa da adetsel bazdaki azalmadan dolayı mobilyacılar bu yıl büyümeden para kazanmayabilir. Bu yıl fedakarlık dönemi olacak. Ancak deprem konutlarının bitmesiyle sektörün satışları yeniden artışa geçecek.” Toplantıya katılan Karadeniz Mobilya ve Yatak Sanayicileri Federasyonu (Karadeniz MOYSAF) Başkanı Mustafa Büyükkiraz, Ege MOYSAF Başkanı Ömer Çetmen, Akdeniz MOYSAF Başkanı Lütfi BEŞDOK ve İç Anadolu MOYSAF Başkanı Recai Kapusuz da kısa birer konuşma yaparak bölgelerinde yaptıkları çalışmaları aktardılar.

 

Mobilyacı araştırmış: En iyi Slovakya'dakiler dinleniyormuşMobilyacı araştırmış: En iyi Slovakya’dakiler dinleniyormuş

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler