Emlakta ‘doğrulanmış ilan’ dönemi bugün başlıyor
Ticaret Bakanlığı yaptığı denetimlerde 2023'de her 100 işletmenin 28'inin fahiş fiyat uyguladığını tespit etti. Ancak bu yılın ilk dokuz ayındaki denetimlerde her 100 işletmeden 45'inin fahiş zam yaptığı ortaya çıktı.
Enflasyonun rekor düzeye çıkmasında ekonomik faktörlerin yanı sıra bir kısım esnafın fahiş zam sevdasının da önemi payı olduğu ortaya çıktı. Ticaret Bakanlığı’ndan “Haksız fiyat artışlarına geçit yok” başlığıyla yapılan açıklamaya göre bakanlık iç ticaret birimlerince 2023 yılında 170.207 işletme denetlendi. 48.628 gerçek ve tüzel kişiye yaklaşık 1,5 milyar lira (1 milyar 498 milyon TL) idari para cezası uygulanmıştı. Yani verilere göre geçen yıl denetlenen her 100 işletmeden 28’i fahiş zam yapmış. Ancak işletme başına kesilen ceza ortalaması yalnızca 30,805 lira gibi küçük bir rakam. Bu yıl ise ilk dokuz ayda Ticaret Bakanlığı iç ticaret birimleri 340.485 işletmeyi denetlemiş ve bunlardan fahiş zam yaptıkları ortaya çıkan 153.063 işletmeye 1 milyar 331 milyon lira idari para cezası uygulanmış. Yani bu yıl söz konusu dönemde denetlenen her 100 işletmeden neredeyse 45’i fahiş zam yapmış. Ancak kesilen ortalama ceza miktarı büyük bir düşüşle 8,695 liraya gerilemiş. Verilere göre Rekabet Kurulu da 2023 yılında soruşturma yaptığı 166 firmaya toplam 2,7 milyar lira idari para cezası kesmişti. Benzer şekilde Rekabet Kurulu da 2024 yılının ilk 9 ayında 147 firmaya 4 milyar 848 milyon lira idari para cezası uygulamış.
Ticaret Bakanlığı konuya ilişkin açıklamasında fahiş fiyatlara ve stokçuluğa karşı denetimlerin sıkılaştırıldığını belirtti, “Haksız fiyat artışlarına geçit yok” başlığı ile yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Ticaret Bakanlığı olarak, vatandaşlarımızın beslenme, sağlıklı yaşama, barınma ve korunma gibi temel ihtiyaçlarını karşılayan zorunlu mal ve hizmet sektörlerinde olası fahiş fiyat artışları ve stokçuluk faaliyetlerine karşı azami şekilde denetimler yapılmaktadır.
Fahiş fiyat artışı ile mücadele kapsamında 81 ilimizde günlük rutin denetimler yapılmaktadır. Yapılan denetimler sonucunda fahiş fiyat artışı yapıldığı tespit edilen ürünler, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulunca titizlikle değerlendirilmekte, ve çeşitli kriterler baz alınarak 100.000 TL – 1.000.000 TL arasında değişen tutarlarda idari para cezaları uygulanmaktadır.
Diğer taraftan, son dönemde özellikle marketlerde yapılan fiyatlandırmalarla ilgili kamuoyuna da yansıyan şikâyetler doğrultusunda yapılan denetimler sıklaştırılmıştır. Halkımızın en temel ihtiyaçlarını karşıladığı bu noktalarda haksız fiyat artışlarının yaşandığına dair tespitler üzerine, Ticaret Bakanlığımız denetimlerini yoğunlaştırarak, bu durumun önüne geçmek adına gerekli adımları atmaktadır.”