Her 100 KOBİ’den ancak 4’ü e-ihracat yapıyor

KOBİ E-Ticaret Raporu’na göre Türkiye’deki KOBİ’lerin yalnızca yüzde 7.3’ü ileride e-ihracat yapmayı düşünüyor. Kalanların radarında ise şimdilik e-ihracat yok.

Ekonomi 2 Haziran 2023
Bu haber 2 yıl önce yayınlandı
Türkiye 2022 yılında e-ticaret hacmi yüzde 109 artarak 800 milyar TL’ye çıkarken, e- ihracatta hedef de yüzde 10’a yükseldi.

Amazon Türkiye ve PwC Türkiye iş birliğiyle gerçekleştirilen KOBİ E-Ticaret Raporu’na göre Türkiye’deki KOBİ’lerin yüzde 25,3’ü hâlihazırda e-ticaret yaparken yüzde 19’u ise önümüzdeki dönemde e-ticarete başlamayı planlıyor. Bu çıktılar, işletmelerin önemli bir kısmının e-ticaretin sunduğu fırsatları değerlendirerek mevcut faaliyetlerini büyütmeye hazır olduğunu gösteriyor. Araştırma ayrıca KOBİ’ler arasında e-ihracat penetrasyon oranının yüzde 4,1 olduğunu, hedef pazar ve sektörel bilgi eksikliğinin ise KOBİ’lerin e-ihracata başlamalarının önündeki en büyük zorluk olduğunu da ortaya koyuyor.

Pazaryerleri tercih ediliyor

E-ihracat yapan KOBİ’lerin yüzde 71’i, şirket internet siteleri (yüzde 39), şirket mobil uygulamaları (yüzde 22) ve sosyal medya platformlarına (yüzde 19) kıyasla pazaryerlerinin sunduğu fırsatlardan yararlanmayı tercih ediyor. Raporda ayrıca Türkiye’deki beş e-ticaret ve e-ihracat trendi de özetleniyor. Bunlar sosyal medyada ticaretin yükselişi, mobil cihazlarla alışveriş (m-ticaret), teslimat süreleri ve teslimat koşullarındaki iyileşmeler, kadınlara ait KOBİ’lerin yükselişi ve değişen tüketici değerleri olarak sıralanıyor.

Enflasyon bilançolarını şişirince KOBİ'likten çıkan şirketlere yeni ayarEnflasyon bilançolarını şişirince KOBİ’likten çıkan şirketlere yeni ayar

KOBİ E-Ticaret Raporu’nda dikkat çekici şu bulgular yer alıyor:

  • 2017-2022 döneminde küresel sınır ötesi e-ticaret hacmi 2,5 kat artarken 3,6 trilyon dolara ulaştı. Türkiye’deki e-ihracat hacmi ise 2019 – 2022 döneminde 2,8 kat artarak 33,8 milyar TL oldu
  • Ankete katılan KOBİ’lerin yüzde 25,3’ü e-ticaret faaliyetlerinde bulunurken, e-ticaret yapmadığını belirten firmalarının yüzde 19’u önümüzdeki dönemde e-ticaret faaliyetlerine başlamayı planlıyor.
  • KOBİ’ler arasında e-ihracat yapanların oranı yüzde 4,1 iken, ileride e-ihracat yapmayı öngörenlerin oranı yüzde 7,3. Kalan kısım ileride e-ihracat yapmayı öngörmüyor.
  • KOBİ’lerin yüzde 76,8’i e-ihracatın ne olduğu ve nasıl yapılacağı konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını belirtirken, sadece yüzde 23,2’si e-ihracat kavramını biliyor.
  • e-ihracat yapan KOBİ’lerin yüzde 35’i, gelecek dönemdeki e-ihracat satışlarında artış olacağına inanıyor.
  • Ankete katılanlar arasında e-ihracat yapanların yüzde 56’sı tekstil sektöründe.
  • En fazla e-ihracat sırasıyla AB (yüzde 40), Ortadoğu (yüzde 35,3) ve Afrika’ya (yüzde 16,6) yapılıyor.
  • KOBİ’lerin yüzde 71’i pazaryerleri operatörleri aracılığıyla faaliyetlerini sürdürmeyi tercih ettiğini belirtirken, yüzde 39’u e-ihracat faaliyetlerini kendi internet siteleri üzerinden sürdürüyor.
  • KOBİ’lerin yüzde 55’i pazaryeri operatörleri hakkında yeterli altyapı ve teknik bilgiye sahip değil.
  • Türkiye’deki e-ticaret hacminin 2020-2025 yılları arasında yüzde 23,7 yıllık bileşik büyüme oranı ile 2025’te mevcut hacminin 2,3 katı bir büyüklüğe ulaşması bekleniyor.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.