Kaleseramik, Fuzul Gayrimenkul ve Atakey Patates halka açılıyor
İBB Mali Hizmetler Daire Başkanı Neslihan Vural 10 milyar dolar değerlemeyle İGDAŞ'ın halka arzını planladıklarını söyledi. Vural İSPARK, Hamidiye ve Halk Ekmek’in de satış için potansiyel varlıklar arasında olduğunu belirtti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 2010 yılında gündeme gelen ancak daha sonra rafa kaldırdığı İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ni (İGDAŞ) halka arz planını yeniden hayata geçiriyor. İBB Mali Hizmetler Daire Başkanı Neslihan Vural belediye meclisinde CHP’nin çoğunluğu elde etmesinin İGDAŞ’ın halka arzı da dahil olmak üzere fon sağlama planlarında ilerlemeye imkan tanıdığını söyledi. ABD’i haber ajansı Bloomberg’ün sorularını yanıtlayan Vural “Eskiden bir projeyi kabul etmek için yaklaşık bir yıla ihtiyaç duyarken, şimdi oldukça hızlı karar alabiliyoruz” dedi. İGDAŞ’ın halka arz planı ilk olarak 2010’larda gündeme gelmiş ancak hayata geçememişti.
Daha yüksek doğalgaz tarifesinin onaylanması durumunda İGDAŞ’ın 10 milyar dolara kadar değerleme yakalayabileceğini söyleyen Vural şirketteki İBB hissesini yüzde 90’ı aşkın seviyeden yüzde 20’nin altında bir seviyeye indirmeyi hedefleyeceklerini kaydetti. İGDAŞ 2022’de 35,8 milyar lira (1,1 milyar dolar) ciro elde etti. Başkan Neslihan Vural’ın öngörüsü gerçekleşir ve İBB’nin hisselerinin söylendiği gibi yüzde 20’nin altına inmesi söz konusu olursa halka arzda toplam hisselerin en az yüzde 70’nin satılacağı düşünülebilir. Bu ise halka arzın büyüklüğünün şirketin 10 milyar dolar değerlemeyle piyasaya çıkması durumunda 7 milyar dolara (224 milyar TL) kadar çıkabileceğini ve Türkiye’nin bugüne kadarki en büyük halk arzı olacağını gösteriyor.
Vural “Bir finans insanı olarak özelleştirmeden yanayım. Belediyenin nihayetinde sadece belediye işlerine geri dönmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu. İBB Meclisi’nin halka arz izninin hâlâ geçerli olduğunu belirten Vural yatırım bankalarını yetkilendirme aşamasından önce yapılması gereken bazı çalışmalar olduğunu ve bunlar arasında şirket ana sözleşmesinin yeniden düzenlenmesinin de olduğunu ifade etti.
Vural otopark şirketi İSPARK, su şirketi Hamidiye ve ucuz ekmek üreticisi Halk Ekmek’in de satış için potansiyel varlıklar arasında olduğunu belirtti. Vural İGDAŞ’ın ardından sıranın İSPARK’a gelebileceğini, ancak bunun henüz masada olmadığını söyledi.
16 milyon kişiye ev sahipliği yapan İstanbul Türkiye ekonomisinin üçte birini oluşturuyor. Şehirde fonlamaya ihtiyaç duyan bir dizi proje bulunuyor. Vural bu projeler arasında atık kaynaklı enerji santrali, yeni ve tamamlanmamış metro hatları ve mevcut taksi filosunu yüzde 50 büyütecek 10 bin yeni taksi projesinin bulunduğunu belirterek “Tüm projelerimiz yeşil veya ESG (çevresel, sosyal yönetişim) bağlantılı. Bu yüzden finansman mevcut olacak” diye konuştu.
Vural Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kasım ayında çıkılan 715 milyon dolarlık İBB yeşil tahvil ihracını onayladığını ve aralarında 925 milyon dolarlık kredi hattının da olduğu dört metro projesi finansmanının onaylanmasının beklendiğini belirtti. Vural İBB’nin bu yıl sermaye piyasaları ve EBRD gibi uluslararası finans kuruluşlarından 1 milyar euroluk (1,1 milyar dolar) finansman sağlamayı hedeflediğini duyurdu.
ESG tahvil satışları, yeşil kira sertifikaları, yeşil ve mavi tahvilllerinin yanı sıra İBB 225 milyon dolarlık bir kaynağı da yurtdışından borçlanacak. Vural bunun için Bank of America ve BancTrust Investment Bank’in kurduğu bir SPV’nin tahvil satacağını ve gelen kaynağı İBB’ye borç olarak vereceğini söyledi.