Dış ticaret açığı yüzde 44 azaldı ama hala 6,7 milyar dolar
Euro bölgesi ekonomisi, ilk çeyrekte yüzde 0,2'lik medyan tahminin altında kalarak yüzde 0,1 büyüdü. Böylece küçük de olsa elde edilen bu büyümeyle Avrupa resesyona girmekten kurtulmuş oldu.
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), euro bölgesinin 2023 yılı birinci çeyrek büyüme oranlarına ilişkin öncü verileri yayımladı. Buna göre, 20 üyeli Euro Bölgesi’nde mevsimsellikten arındırılmış gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH), 1. çeyrekte dönemsel bazda yüzde 0,1 büyüdü. Bloomberg tarafından gerçekleştirilen ankette ekonomistlerin beklentisi büyümenin yüzde 0,2 açıklanması yönündeydi.
Böylelikle euro bölgesi, enflasyonun hâlâ bir tehdit olarak kalmasına rağmen 2023’ün başında büyüyerek resesyona girmedi. Diğer yandan euro bölgesinde GSYH, yılın birinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,3 yükseldi. Beklenti yüzde 1,4’tü. Bu ay Fransa ve İspanya’da tüketici fiyatlarındaki artışların hızlanmasıyla birlikte enflasyon cephesinde olumsuz haberler gelmişti.
Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin (Destatis) öncü verilerine göre, ülkede mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH, yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla sıfır büyüme kaydetti. Piyasa beklentisi, Avrupa’nın en büyük ve dünyanın dördüncü ekonomisinin yüzde 0,2 büyümesi yönündeydi. Böylece ilk çeyrekteki sıfır büyümenin ardından Alman ekonomisi, “üst üste iki çeyrek GSYH’de küçülme yaşanması” olarak ifade edilen teknik resesyona girmemiş oldu. Alman ekonomisi, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,5 küçülmüştü.
Alman ekonomisi, Covid-19 salgını sürecinde ortaya çıkan dar boğazlar hafiflese de faizlerin yükselmesi, ekonomiye güvenin azalması ve alışılmışın dışındaki yüksek enflasyon ortamında tüketicilerin satın alma gücünün düşmesi sonucu talepte yaşanan durgunluktan olumsuz etkileniyor. Alman hükümeti, ekonomide bu yıl yüzde 0,2 büyüme bekliyor. Önde gelen Alman ekonomi enstitüleri ise ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 0,3 büyümesini öngörüyor.