İmalatçının ihracat pazarlarında işi zorlaşıyor

İSO’ya göre Türk imalatçılarının ana ihracat pazarlarındaki talep koşullarının iyileşme eğilimi haziranda da devam ederek 51,6 ile eşik değeri üzerinde kaldı. Ancak marttan bu yana en düşük düzeye inen iyileşmenin hız kesmeye başladığını gösteriyor.

Ekonomi 8 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Cari denge haziran ayının ardından temmuzda da fazla verdi.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi haziranda eşik değer olan 50,0’nin üstünde kalarak Türk ihracat pazarlarındaki talep koşullarının üst üste altıncı kez aylık bazda iyileştiğini gösterdi. Mayıs ayında 52,8 olan endeks haziranda 51,6 düzeyinde gerçekleşti.

Endekste eşik değer 50,0’nin üstünde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50,0’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor. Endeksi haziranda eşik değer 50,0’nin üstünde kalarak Türk ihracat pazarlarındaki talep koşullarının üst üste altıncı kez aylık bazda iyileştiğini gösterdi. Bununla birlikte mayıs ayında 52,8 olan endeks haziranda 51,6 ile mart ayından bu yana en düşük seviyeye gerileyerek ihracat iklimindeki güçlenmenin hız kestiğine işaret etti.

Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki (BAE) güçlü büyüme ve ABD’de ekonomik aktivitenin ivme artırması bu gelişmede etkili oldu. ABD’de büyüme son 26 ayın en yüksek düzeyine çıktı. Öte yandan Avrupa’da ekonomik toparlanma hafif hız kaybetme sinyali verdi ve bu durum ihracat iklimindeki iyileşmenin bir önceki aya göre yavaşlamasına yol açtı.

Fransa’da daralma sürdü

Haziran ayında Türk imalatçılarının ana ihracat pazarları içinde ekonomik aktivitenin en güçlü genişleme kaydettiği ülke BAE oldu. Bu ülkede üretim artışı yaklaşık son bir buçuk yılın en düşük oranında gerçekleşmesine rağmen güçlü temposunu korudu. Bir diğer güçlü gelişme Türkiye’nin imalat sanayi ihracatındaki yüzde 6’lık payıyla en büyük ikinci ihracat pazarı olan ABD’de yaşandı. Bu ülkenin ekonomik aktivitesinde büyüme Nisan 2022’den bu yana en yüksek hıza ulaştı. Türk imalatçılarının en büyük ihracat pazarı olan Almanya’da ise iktisadi faaliyet mayısta son bir yılın ilk artışını göstermesinin ardından haziranda yeniden hafif düşüş kaydetti. Diğer Euro Bölgesi ülkelerinden İtalya, İspanya ve Hollanda’da üretim artışı hız keserken Fransa’da ise daralmanın sürdüğü görüldü.

Rusya’dan da iyi haberler yok

Euro bölgesi dışındaki Avrupa ülkelerine bakıldığında Birleşik Krallık’ta ekonomik aktivitenin sergilediği güçlü artışa rağmen birlikte büyüme son bir yılın en düşük oranında gerçekleşti. Orta Avrupa’da ise zayıflık belirtileri haziran ayında da devam etti. Polonya ve Çekya’da imalat sanayi üretimi azalmaya devam ederken Romanya’da iki aylık büyümenin ardından ılımlı düşüş kaydetti. Rusya’da da ekonomik aktivite yeniden düşüşe geçti. Haziran’daki anket kapsamındaki tüm ülkeler içinde en hızlı üretim artışı Katar’da gözlendi. Bu ülkeyi Suudi Arabistan ve Hindistan takip etti.

Avrupa pazarında ekonomik toparlanma yavaşladı

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İhracat İklimi Endeksi hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi:

“Haziran ayında büyümenin bir miktar yavaşlamasına rağmen Türk ihracatçılarının talep koşulları genel olarak olumlu yöndeki seyrini korudu. Özellikle ABD ve BAE pazarları genel görünümü destekledi. İyileşmenin Haziran’da gösterdiği yavaşlama, büyük ölçüde Avrupa’daki ekonomik toparlanmanın ikinci çeyrek sonunda bir miktar hız kaybetmesinden kaynaklandı. Dolayısıyla bunun sadece geçici bir fren mi, yoksa daha uzun süreli bir yavaşlama döneminin başlangıcı mı olduğu sorusunun yanıt bulması açısından Temmuz ayının PMI verileri yakından takip edilecek.”

Yaptırımlara rağmen Rus ekonomisi 2023'te Avrupa ve ABD'den fazla büyüdüYaptırımlara rağmen Rus ekonomisi 2023’te Avrupa ve ABD’den fazla büyüdü

Euro'nun patronu 'Enflasyon en büyük sorun değil' deyip beş yıl sonra ilk kez faiz indirdiEuro’nun patronu ‘Enflasyon en büyük sorun değil’ deyip beş yıl sonra ilk kez faiz indirdi

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.