IMF üye ülkelerin kotasını yüzde 50 artırdı, Türkiye’nin özel para çekme hakkı 7 milyar dolara çıkıyor

IMF İcra Kurulu üye ülkelerin kotalarının yüzde 50 oranında artırılmasına yönelik teklifi onayladı. Böylece şu anda IMF’nin 476,8 milyar SDR (özel çekme hakkı) olan toplam kotası 715,2 milyar dolara, Türkiye’nin kotası ise 4.66 milyar dolardan 6.99 milyar dolara çıkacak.

Ekonomi 9 Kasım 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
IMF Guvernörler Kurulu onaylarsa üye ülkelerle birlikte Türkiye'nin de kotası yüzde 50 yükselecek.

Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Kurulu’nun, üye ülkelerin kotalarının yüzde 50 oranında artırılmasına yönelik teklifi onayladığı bildirildi. Böylece şu anda IMF’nin 476,8 milyar SDR (özel çekme hakkı) olan toplam kotası 715,2 milyar dolara, IMF’deki payı yüzde 1 olan Türkiye’nin kotası ise 4.66 milyar dolardan 6.99 milyar dolara yükselecek.

IMF’den yapılan açıklamada, kota artışının Fon’un kalıcı kaynaklarını artıracağı ve borç alınan kaynaklara olan bağımlılığı azaltarak küresel finansal istikrarın korunmasına yardımcı olacağı belirtildi. Açıklamada, İcra Kurulu’nun üyelere tahsis edilen kotanın yüzde 50 oranında artırılmasını Guvernörler Kurulu’na sunacağı kaydedildi.

IMF Başkanı Kristalina Georgiva, konuya ilişkin açıklamasında, kota artışının “güçlü, kota bazlı ve yeterli kaynaklara sahip bir IMF’nin korunmasına yardımcı olacağını” ifade etti.

Georgiva, yeterli kaynaklara sahip bir IMF’nin küresel finansal istikrarı korumak, belirsizlikler ve şoklara açık bir dünyada üye ülkelerin potansiyel ihtiyaçlarına yanıt vermek için gerekli olduğunu vurguladı.

Teklifin uygulamaya konulabilmesi için 190 üye ülkenin temsilcilerinin yer aldığı Guvernörler Kurulunca 15 Aralık’ta yapılacak oylamada onaylanması gerekiyor.

Piyasalar bu haberi beğenir: JPMorgan TL tavsiye etti, ABD'den ekstra SDR sinyali, Şimşek pek mutluPiyasalar bu haberi beğenir: JPMorgan TL tavsiye etti, ABD’den ekstra SDR sinyali, Şimşek pek mutlu

2021’de 6,3 milyar dolar Merkez’in kasasına girmişti

IMF, üye ülkelerin ekonomisinin küresel ekonomideki payına göre bir kota belirliyor. Bu süreçte ülkelerin ekonomik büyüklükleri, dışa açıklık oranları, sermaye hareketlerinden etkilenme durumları ve rezervlere ilişkin değişkenlerden oluşan bir kota formülünden de faydalanılıyor. Kotalar genellikle her 5 yılda bir gözden geçiriliyor. Kotalar üye ülkenin oy gücünü, IMF’den sağlanacak finansal desteğin miktarını (erişim limiti dahil olmak üzere) ve SDR  tahsisatlarında alınacak payları da belirleniyor. Şu anda IMF’nin toplam kotası 476,8 milyar dolar, Türkiye’nin kotası ise 4.658,6 milyon dolar seviyesinde bulunuyor.

IMF, uluslararası rezerv para birimi olan SDR’leri üye ülkelerin merkez bankalarına rezerv varlığı olarak ihraç ediyor. SDR’nin değeri beş büyük uluslararası para biriminin oluşturduğu sepet kurla günlük olarak belirleniyor. Bu para birimleri ve sepet kurdaki oranları şöyle: Dolar (yüzde 42), euro (yüzde 31), yuan (yüzde 11), yen (yüzde 8) ve sterlin (yüzde 8). IMF, Ağustos 2021’de Türkiye’ye kotasına göre 6,3 milyar dolarlık SDR tahsis etmiş, bu para Merkez Bankası’nın rezervlerine eklenmişti.

IMF heyeti raporu hem övdü, hem uyardıIMF heyeti raporu hem övdü, hem uyardı

IMF'den ekonomi politikalarına açık destek: Doğru yoldasınızIMF’den ekonomi politikalarına açık destek: Doğru yoldasınız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.