İnşaatları bitirememe korkusu Çin’de ev fiyatlarını hızla düşürüyor

Çin’in en büyük gayrimenkul üreticileri iflasın eşiğine gelirken, inşaatları bitirememe korkusu Çin’de ev fiyatlarını düşürdü. 70 şehirde yeni ev fiyatları geçen ay ağustosa kıyasla yüzde 0,3 geriledi. Bu Ekim 2022'den beri yaşanan en sert düşüş oldu.

Ekonomi 20 Ekim 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Çin’de gayrimenkul uzun süredir bir servet biriktirme ve yatırım aracı. Bu nedenle düşen fiyatlar, ev alıcıları için bir başka caydırıcı unsur.

Çin emlak sektöründe kriz alıcılara da indi. China Evergrande Group ve Country Garden gibi dev Çinli gayrimenkul üreticileri iflasın eşiğine gelirken, inşaatları bitirememe korkusu Çin’de ev fiyatlarında düşüşe neden oldu. Çin Ulusal İstatistik Bürosu’nun bugün açıkladığı rakamlara göre, devlet destekli konutlar hariç olmak üzere 70 şehirde yeni ev fiyatları geçen ay ağustosa kıyasla yüzde 0,3 geriledi. Bu, Ekim 2022’den bu yana aylık bazda görülen en sert düşüş oldu.

Çinli Evergrande'nin 330 milyar dolarlık borcunda yolun sonu yaklaşıyorÇinli Evergrande’nin 330 milyar dolarlık borcunda yolun sonu yaklaşıyor

Düşürülen faizler de işe yaramadı

Ülkede fiyat düşüşleri, büyük şehirlerde piyasayı canlandırmak için mortgage faizlerini ve peşinat şartlarını düşürmek gibi önlemler alınmasına rağmen gerçekleşti. Çinli müteahhitler, kendilerini nakit sıkıntısına sokan, dairelerin tamamlanmasını geciktiren ve ekonomiyi önemli bir itici güçten mahrum bırakan çöküşle boğuşmaya devam etti. Konut satışları ve emlak yatırımları da geçtiğimiz çeyrekte ekonomik çıktı üzerinde bir engel oluşturdu.
Bir zamanlar ülkenin en büyük inşaat şirketi olan Country Garden Holdings, ilk kez bir dolar tahvilinde temerrüde düşebileceğinin sinyalini verdiğinde, emlak krizi bu hafta bir başka korkunç dönüm noktasına girmiş oldu. Müteahhitlerin evleri bitiremeyeceği korkusu Çinli müşterileri ev almaktan vaz geçirdi. Ayrıca Çin’de gayrimenkul uzun süredir bir servet biriktirme ve yatırım aracı. Bu nedenle düşen fiyatlar, ev alıcıları için bir başka caydırıcı unsur.

Üretim de düştü

Çin emlak geliştiricilerinin hisseleri son 14 yılın dip seviyelerine gerilerken Çin’in emlak sektörünün üretimi de 2023’ün üçüncü çeyreğinde yüzde 2,7 daraldı. Böylece sektördeki üretim son dokuz çeyreğin sekizinde küçülmüş oldu. Çin’de 1990’ların sonunda özel bir emlak piyasası kurulmasından bu yana kaydedilen en uzun düşüş gerçekleşti.
Goldman Sachs analistlerine göre, emlak sektöründeki gerileme ve geleneksel otomobil üretimindeki düşüş, ekonomik büyümeyi 2023-2027 yılları arasında yılda yüzde 0,5 puan azaltacak ve istihdam üzerindeki olumsuz etki yaratacak.

Almanya’da artan faizler sonrası konut inşaatları yavaşladı

Diğer yandan Almanya’da konut inşaat ruhsatları, ocak-ağustosta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 düştü. Düşüşte Almanya’da artan faizler sonrası konut inşaatlarının yavaşlaması etkili oldu. Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), konut inşaat ruhsatlarına ilişkin bu yılın ağustos ayı ve ocak-ağustos dönemi verilerini açıkladı.
Buna göre, Almanya’da konut inşaat ruhsatları ağustosta yıllık bazda yüzde 31,6 (8 bin 900) azalarak 19 bin 300’e geriledi.
Ocak-Ağustos 2023’te geçen yılın aynı dönemine göre ruhsatlar, yüzde 28 (69 bin 100) düşerek 175 bin 500’e indi.

Fiyatlarda son 23 yılın en sert düşüşü

Açıklamada, hızla artan inşaat maliyetleri ve önemli ölçüde yükselen faiz oranları nedeniyle konut inşaat ruhsatlarının azaldığı belirtildi. Bu arada, Almanya’da konut fiyatları yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,9 gerileyerek 2000’den beri en sert düşüşü göstermişti. Emlak ve Konut Şirketleri Birliği (BFW), kriz nedeniyle Alman federal hükümetinden önlemler alınmasını talep ediyor.
Öte yandan, yüksek enflasyona karşı artan faiz oranlarıyla mücadele eden Avrupa Merkez Bankası (ECB), birkaç ay içinde ana faiz oranlarını 10 kez artırmıştı.

Çinli Evergrande, iflas koruma başvurusunda bulunduÇinli Evergrande, iflas koruma başvurusunda bulundu

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler