İnsansız Türk güvenlik robotları ABD’de görücüye çıktı

Türkiye'nin ilk bomba imha robotu tasarım ve üretimine imza atan Elektroland Defence, San Diego Kongre Merkezi'ndeki XPONENTIA 2024 fuarında atılabilir mini keşif gözetleme robotu Acrob ile TMR-I Khan Bomba İmha Robotu'nu sergiledi.

Ekonomi 24 Nisan 2024
Fuarda insansız kara aracı Boğaç ve Hançer ile firmanın diğer bomba imha robotları katalog üzerinden tanıtılıyor.

Türkiye’de insansız hava aracında olduğu kadar insansız kara aracında da yeni gelişmeler var. Türkiye’nin ilk bomba imha robotu tasarım ve üretimine imza atan, bu alandaki dışa bağımlılığı sonlandıran Elektroland Defence ABD’de yapılan XPONENTIA 2024 fuarında ürünlerini tanıttı.
Bomba İmha Robotu’nu kendi sınıfında ihracat ürünü olarak konumlandıran Khan’ın Türk güvenlik birimleri için üretilen versiyonları ise Türk Silahlı Kuvvetleri, jandarma ve emniyet birimleri bünyesinde görev yapıyor. Ayrıca atılabilir mini keşif gözetleme robotu Acrob Türk Silahlı Kuvvetlerinin farklı kuvvet ve birimlerinde etkin görevde. Firmaya en fazla ihracat geliri sağlayan ürün olma özelliği taşıyan Acrob çeşitli ülke orduları tarafından kullanılıyor. Fuarda insansız kara aracı Boğaç ve Hançer ile firmanın diğer bomba imha robotları da katalog üzerinden tanıtılıyor.

Boğaç’ı da yakında teslim edecek

Elektroland Defence Genel Müdürü Ferhat Uğur konuya ilişkin değerlendirmesinde fuardaki ziyaretçi ilgisinden memnun olduklarını, yeni ihracat başarılarına imza atmak için çalıştıklarını ifade etti. Envanterdeki araçlarının uzun süredir başarıyla görev yaptığına işaret eden Uğur şu bilgileri verdi: “Bunların yanında orta sınıf insansız kara aracımız Hançer’i de Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim ettik. Hançer şu anda kullanılıyor. Bir diğer orta sınıf insansız kara aracımız ki henüz envantere girmediği halde efsane oldu; Milli Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayii Başkanlığı ile sözleşmesini imzaladık. Yakında Boğaç’ı da teslim edeceğiz. Bu ürünleri güvenlik güçlerimizin geri beslemeleri ışığında, onların ihtiyaçları doğrultusunda, onlarla birlikte geliştiriyoruz.” Yeni bir insansız kara aracı tasarımları olduğunu belirten Uğur “Adı Bozkurt. Bugüne kadar elde ettiğimiz tecrübeleri bünyesinde barındıracak. Türk güvenlik birimlerine bu ürünleri teslim ettikçe tıpkı İHA’ların konsepti değiştirdiği gibi harekat/muharebe konseptleri de değişecektir” dedi.

Hedefte 100 ülkeye ihracat var

İhracatta da iddialı olduklarını ve çok sayıda dost/müttefik ülkeye ürünlerini ulaştırdıklarını belirten Uğur şunları söyledi: “İhracat yaptığımız ülke sayısı 16’yı buldu. Bu sayıyı önce 20’li daha sonra 50 ve 100’lü rakamlara ulaştırmayı hedefliyoruz. Bunun için de tanıtım gerekiyor. Hem yurt içindeki hem de yurt dışındaki fuarların büyük bölümüne katılıyoruz. Burada ihracatta çok iddialı olduğumuz iki ürünü fiziki olarak, diğer ürünlerimizi ise katalog üzerinden tanıtıyoruz. Standımızı ziyaret edenler ürünlerimize büyük ilgi gösteriyor. Acrob halihazırda en fazla ihracat geliri elde ettiğimiz ürün. Görenler zaten önce şekline sempati duyuyor ardından yeteneklerini öğrenince bu ilgi artıyor. Bir de Türk Silahlı Kuvvetleri ile farklı dünya ordularında görev yaptığını duyunca bu ilgi katlanarak artıyor. En büyük referansımız Türk Silahlı Kuvvetleri gibi dünyanın en aktif, güçlü ordularından birinin ürünlerimizi tercih etmesi. Bu husus önümüzü hayli açıyor ve böyle bir orduya sahip olmaktan, böyle bir ordunun harekat ihtiyaçlarına kendi uzmanlığımız kapsamında cevap verebilmekten büyük gurur duyuyoruz.”

The Washington Post: Türk İHA'ları Ukrayna-Rusya gerginliğinde parlama noktası olduThe Washington Post: Türk İHA’ları Ukrayna-Rusya gerginliğinde parlama noktası oldu

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.