Bir dönem “kraliçe” lakabıyla da anılan ama o yıllardır ortada pek az gözüken Durdu Bilgi Hasoğlu çok büyük bir imparatorluğun sahibiydi. Genç yaşta kocası öldürülünce işleri devralmış ve bugüne getirmişti.
Has veya Hasoğlu ailesi aslen Kayserili ama aynen Sabancı ailesi gibi Kayseri’den Adana’ya göç etmiş bir aile. Zaten baba Nuri Hasoğlu’nun Adana’da Hacı Ömer Sabancı ile ortak yağ fabrikası ve tekstil fabrikası var.
Onun büyük oğlu, sonradan büyük bir hayırsever olarak Türkiye tarihine geçecek olan Kadir Hasoğlu. Bir oğlu daha var, o da Türkiye tarihine geçmiş bir iş cinayetinin kurbanı olan Kemal Hasoğlu.
Kemal Hasoğlu, Adanalı Mustafa ve Emine Genç’in 1945 doğumlu kızları Durdu Bilgi ile evlendiğinde, genç kadın daha 20 yaşında bile değildi, güzelliği dillere destandı.
Kemal Hasoğlu ve eşi Durdu Bilgi Hasoğlu doğru İstanbul’a geldiler. O sırada (1964) Kadir Hasoğlu uzun yıllardır tutkunu olduğu CocaCola’nın Türkiye’deki ilk fabrikasını kurmuştu. Kemal Hasoğlu başlangıçta fabrikaya ortak değildi ama sonradan o da yüzde 35 hisse ile ortak oldu.
Kemal Hasoğlu, işin içine eşini de sokmuştu, Durdu Bilge Hasoğlu da her gün Bakırköy İncirli’deki fabrikaya geliyor, görevlerini yapıyordu.
Kardeş olmalarına rağmen Kadir Hasoğlu ile Kemal Hasoğlu’nun işleri tamamen ayrıydı. Örneğin Kadir Hasoğlu, Sabancı ailesiyle (ve başka Kayseri kökenli ailelerle) birlikte Akbank’ın kurucu ortaklarındandı. (Akbank’ın adındaki Ak’ın ‘Adana’daki Kayserililer’ demek olduğu bizzat ortaklar tarafından şaka yollu anlatılırdı.)
Buna karşılık Kemal Hasoğlu da kendine bir banka kurmuştu, Akbank’a göre daha küçük olan İstanbul Bankası. (Bu bankanın genel müdürlerinden biri de Özer Uçuran Çiller’di.)
CocaCola, Kadir Hasoğlu’nun uzun yıllardır peşinde koştuğu bir işti. Hatta Amerikalı CocaCola şirketini Türkiye’ye gelmeye ikna etmesi için, eski Dışişleri Bakanlarından İlter Türkmen’in babası Behçet Türkmen’i sadece işe almamış, kurduğu şirkete yüzde 5 ortak da etmişti. (Behçet Türkmen eski bir askerdi, uzun süre MİT Müsteşarlığı yapmıştı, tahmin edilebileceği gibi Amerika’da kuvvetli bir çevresi vardı.)
Kadir Hasoğlu, daha sonra yazar Hulusi Turgut’a hayat hikayesini aktarırken Coca Cola’nın ilk gününü şöyle anlatacaktı:
“Üretimin yapılacağı gece, bayram çocukları gibi sevinçliydik. Fabrikada, makinelerin başında bekliyor, Coca-Cola’nın şişelere dolduruluşunu, şişelerin bantlarda dolaşmasını, kasalara istif edilmesini heyecanla izliyorduk. 12’şer şişelik kasalar daha sonra kamyonlara yüklenip tüketim noktalarına doğru hızla yola çıkarılıyordu.Üretimin başlamasından hemen sonra sevindirici haberler gelmeye başladı. Makinelerin düğmesine basalı henüz iki saat olmuştu. Kamyonlar yüklerini boşalttıktan sonra yeni mal almak için hızla fabrikaya dönüyordu. Umduğumuzu fazlasıyla bulmuştuk. Dört ortak çok sevinçli idik. Evet, Türk insanı Coca-Cola’yı sevmişti. Özellikle gençler, Amerikan malı bu meşrubatı çok tutmuştu. Millet içtikçe içiyor, fabrikalarımız mal yetiştiremiyordu. Coca-Cola’dan kısa sürede çok iyi para kazandık.”
Evet kazanmışlardı ama Kadir Hasoğlu’nun kardeşi Kemal Hasoğlu, iş dünyası ilişkilerinde öyle kolay ortaklık yapılan bir isim değildi. Ortağı ağabeyi de olsa şirkette sıkıntılar çıkarmaya başladı ve en sonunda Kadir Hasoğlu’nun hisselerini de devralarak Coca Cola Türkiye’nin ’nın tek patronu oldu. Yüzde 5 ortak eski MİT’çi Behçet Türkmen’i de haciz korkusu vs şeylerle yıldırıp ondaki hisseleri de almıştı.
Kemal Hasoğlu’nun iş hayatındaki bu tutumu başka ortaklıklarında da sürdü ama sonunu da bu tutum getirdi. 1975 yılında Türkiye büyük bir cinayetle sarsıldı.
5 Mart 1975’te Levent’te Metal Kapak adlı fabrikanın önünde Ahmet Celepçi tabancasıyla Kemal Hasoğlu’nu öldürdü. Celepçi ile Hasoğlu aslında ortaktı. Ama işte ortaklıkta büyük anlaşmazlık çıkmıştı. Olayı o gün manşet yapan Hürriyet gazetesine göre “Milyoner işadamlarının kavgasına kan bulaşmış”tı.
Bu cinayet, o sırada üç küçük kızı olan Durdu Bilgi Hasoğlu’nu derinden yaraladı. Nasıl yaralamasın ki, henüz 42 yaşındaki kocası öldürülmüştü. O ise sadece 30 yaşındaydı ve bir başına kalmıştı.
Kocasının ölümü beraberinde mali sorunları getirdi. İşlerin başına geçen Durdu Bilgi Hasoğlu bazı işleri tasfiye ederek, bazı işleri satarak ve bazı iş kollarına yoğunlaşarak ayakta kalmayı başardı. O yıllarda bir kadının erkek egemen iş dünyasında bunları başarması hiç kolay değildi, çünkü kimse kimsenin gözünün yaşına bakmıyordu ve o dünyanın içinde kadın olmak ekstra bir dezavantajdı.
Ama o ayakta kalmayı, hatta ileri doğru adım atmayı bildi, yeni işlere de girişti.
Girdiği işlerden biri de Türkiye’de 90’lı yılların başında başlayan özel televizyon ve radyo yayıncılığı işiydi. HBB adıyla bir TV kuruldu, bir dönem ses getiren programları da olan bu TV kanalında Durdu Bilgi Hasoğlu’nun en yakın yardımcısı Bülent Öztürkmen’di.
Öztürkmen, bir dönem DPT Müsteşar Yardımcılığı yapmış, devletin gizli koridorlarında dolaşmış bir isimdi.
Aynen Durdu Bilgi Hasoğlu gibi o da gizemli bir kişiydi. Göz önünde olmayı sevmiyordu, internette fotoğrafını bulmak bile imkansız neredeyse. En azından 1990’ların başından beri Durdu Bilgi Hasoğlu’nun en yakınındaki isim oldu, Holding yönetiminde iki numaraydı. Nitekim Türkiye, Durdu Bilgi Hasoğlu’nun öldüğünü de onun verdiği sade bir ilanla öğrendi: “2025 yılının mübarek üç aylarının ilk Cuma gecesinde bir yıldız kaydı. Durdu Bilgi Hasoğlu Rabbine kavuştu. Allah Rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun.”
Durdu Bilgi Hasoğlu, rahmetli eşi Kemal Hasoğlu çok göz önünde bir hayat yaşadığı için gençliğinde onlarca fotoğrafı .ekilmiş, sosyete dergilerine, gazete sayfalarına konu olmuştu. Ama 1975’te kocasının cinayete kurban gitmesinden sonra onu sosyal hayatta, gazinolarda veya zengin insanların fotoğraflar da çekilen davetlerinde hemen hemen hiç gören olmadı.
Benzer şekilde kızları da hiç göz önünde olmayan insanlar. Zaten kamuya açık bilgilerden bir tek bir kızının bir başka önemli Kayserili aile olan Cıngıllıoğlu ailesinin gelini olduğunu, eski Demirbank’ın sahibi, uzun süredir yurt dışında bankacılık ve sanat koleksiyonerliği yapan Halit Cıngıllıoğlu ile evli olduğunu biliyoruz, o kadar. Diğer kardeşleriyle ilgili bilgi hiç yok.
Bu hayatından film yapılabilecek ölçüde gizemli insan, Durdu Bilgi Hasoğlu’nun dün Bebek Camisinde cenazesi vardı. Makul sade bir kalabalık uğurladı onu Aşiyan’daki kabrine. Tabutunun üzerinde kızlarının gayet sade ve şık çiçekleri vardı.