İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırı davası ertelendi
İstiklal Caddesi’nde bu yıl kiralar yüksek enflasyon nedeniyle bir önceki yıla göre yüzde 127 gibi şaşırtıcı bir oranda arttı. Bu artışla dünyadaki diğer ana alışveriş caddelerindeki kira artış oranlarını açık ara geride bıraktı.
Pandemi döneminde caddelere başlayan ilgi devam ediyor. Cushman & Wakefield ‘Dünya Geneli Ana Caddeler 2023’ raporunu açıkladı. Dünyada 49 ülkeyi ele alan sıralamada New York’un Beşinci Caddesi metrekaresi yıllık iki bin dolar kirayla dünyanın en pahalı caddesi olurken onu Milano’nun Via Montenapoleone Caddesi ve Hong Kong’un Tsim Sha Tsui Caddesi izledi. Metrekarede yıllık 2.500 euroluk kira artışıyla 31’inci sıradan 20’nci sıraya yükselen İstiklal Caddesi ise önceki yıla kıyasla yüzde 127 oranında kira artışıyla dünyadaki ana alışveriş caddelerini açık ara geride bırakarak bu alanda rekor kırdı.
İstiklal Caddesi’nde kiralar yüksek enflasyon nedeniyle bir önceki yıla göre yüzde 127 gibi şaşırtıcı bir oranda artışla dikkat çekti. İstanbul’u yüzde 33 artışla Arjantin’deki Calle Florida Caddesi, yüzde 20 ile Milano’daki Via Montenapoleone Caddesi ve yüzde 17 ile Vietnam’daki Dong Khoi Caddesi izlerken diğer şehirlerin ana caddelerindeki oranlar bunun çok altında yer aldı.
Avrupa’daki 57 ana alışveriş caddesi arasındaki kira değeri sıralamasında 2023 yılında 45’inci sıradan 36’ya yükselen İstanbul bir önceki yıla oranla yüzde 120’lik kira büyümesiyle Avrupa’da en güçlü kira büyümesinin yaşandığı cadde konumunda. Avrupa’nın diğer şehirlerindeki yıllık değişim oranları ise sınırlı düzeyde gerçekleşti.
Rapor pandemi ile tetiklenen ve güçlü enflasyonist baskıyla birlikte artan maliyet ve azalan alım gücü nedeniyle belirsizliklerle karşı karşıya kalan perakende sektörünün buna rağmen dünya çapında şaşırtıcı dayanıklılık gösterdiğini ortaya koyuyor. Rapor bir önceki yıl yüzde 5.2’lik büyüme gerçekleştiren dünyanın en büyük 250 perakende şirketinin bu yıl yüzde 8.5’lik bir büyüme kaydettiğini, lüks markaların yüzde 95’inden fazlasının kâr artışlarını 2023 başlarına kadar devam ettirdiğini gösteriyor.
Keyfi tüketim harcamalarının kısıldığı bu dönemde lüks harcamaların zayıf da olsa büyümeye devam ettiğini ve lüks sektörünün ‘artan yaşam maliyetlerine karşı daha dayanıklı olması’ nedeniyle şehir merkezlerinde nispeten iyi performans sergilediğini gösteren rapor birinci sınıf perakende konumundaki boşluk oranının düşük kalmayı sürdürdüğünü ve belirli segmentteki kira değerlerinin genel perakende piyasalarına kıyasla fazla etkilenmediğini de ortaya koyuyor.
Avrupa’nın en pahalı alışveriş lokasyonu metrekarede yıllık bin 766 dolar ile Milano’daki Via Montenapoleone Caddesi olurken en ekonomik alışveriş caddesi metrekarede yıllık 33 dolarlık kirayla Makedonya’daki Makedonya Caddesi oldu. Avrupa’nın kiralarda en büyük düşüş yaşanan bölgesi ise yüzde 14 ile kiraların metrekarede yıllık 120 dolar olduğu Finlandiya’nın Helsinki şehir merkezi oldu.
Amerika kıtasındaki en pahalı alışveriş lokasyonu metrekarede iki bin dolar yıllık kira ile New York’taki 5’inci Cadde olurken en ekonomik alışveriş lokasyonu metrekarede yıllık 28 dolarla Argentina’daki Calle Florida Caddesi oldu. Aynı cadde yüzde 33 oranla bir önceki yıla göre en güçlü kira büyümesi yaşanan lokasyon oldu. Kıtadaki en büyük kira düşüşü ise yüzde 26 ile Chicago’daki North Michigan Bulvarı’nda.
Asya kıtasında ise en pahalı alışveriş lokasyonu Hong Kong’ta metrekarede yıllık 1.493 dolar kira ile Tsim Sha Tsui Caddesi iken en ekonomik alışveriş lokasyonu Hindistan’da metrekaresi yıllık 22 dolar olan 2. Anna Nagar Caddesi oldu. En güçlü kira büyümesi ise bir önceki yıla göre kira değeri yüzde 60 artan Japonya Osaka’daki Midosuji Caddesi’nde. En yüksek kira düşüşü ise yüzde 26 ile SM-Tren İstasyonu bölgesi.