İtalyan UniCredit’ten Alman Commerzbank’ı ele geçirme hamlesi

İtalyan UniCredit'in Almanya'nın en büyük üçüncü bankası Commerzbank'taki payını yüzde 21'e yükseltmesi tedirginlik yarattı. Türev işlemlerle payını yüzde 29,9'a çıkarmak isteyen UniCredit'in adımları 'dostane olmayan ele geçirme' diye tanımlanıyor.

Ekonomi 23 Eylül 2024
UniCredit'in Commerzbank'taki hisse alımının Avrupa bankacılık sektöründe daha fazla sınır ötesi birleşme ve satın alma faaliyetini tetikleyebileceğinden korkuluyor.

İtalyan bankası UniCredit Alman rakibi Commerzbank’taki hissesini artırarak yüzde 21’e çıkardı. Pazartesi günü yapılan açıklamada UniCredit’in türev araçlar kullanarak Commerzbank’ta yüzde 11,5 daha hisse satın aldığı belirtildi. UniCredit Commerzbank’taki hissesini yüzde 29,9’a çıkarmak için denetleyici makamlara başvuruda bulundu. UniCredit bu yeni finansal araçların fiziksel takasının gerekli onaylar alındıktan sonra gerçekleşebileceğini belirtti. UniCredit’in son girişimleri dostane olmayan ele geçirme (hostile takeover) olarak değerlendiriliyor.

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani Milano merkezli bankanın Almanya’nın Commerzbank’a ilgisini değerlendirdi. CNBC’ye konuşan Tajani yaptığı açıklamada UniCredit’in Avrupa Birliği iç pazarında hareket etmekle “iyi iş çıkardığını” belirtti.

Commerzbank hisseleri UniCredit’in Alman bankasında yüzde 9’luk hisse satın alarak birleşme isteğini dile getirdiği 11 Eylül’den bu yana yaklaşık yüzde 24 değer kazanmıştı. Ancak Alman hükümetinin açıklamasının ardından pazartesi günü Frankfurt’ta Commerzbank hisseleri yüzde 5, UniCredit hisseleri ise Milano’da yüzde 1,6 oranında değer kaybetti.

Ülkede tedirginlik yarattı

UniCredit’in beklenmedik şekilde Commerzbank hissesi satın alması Almanya’da şaşkınlık yaratırken sendikaların da tepkisine neden oldu. Bu durum birleşmenin büyük iş kayıplarına yol açabileceği ve küçük ve orta ölçekli işletmelere kredi sağlanmasını zorlaştırabileceği endişeleriyle Commerzbank’ın savunma stratejisi geliştirmesine yol açtı. Almanya’nın güçlü sendikaları olası bir birleşmeye karşı çıkarken bunun işten çıkarmalar ve kredi sağlama kapasitesi üstündeki etkileri konusunda endişelerini dile getirdi. Ayrıca Alman hükümeti içinde de birleşmeye karşı temkinli bir yaklaşım var.

Commerzbank Almanya’daki dış ticaret ödemelerinin neredeyse üçte birini gerçekleştiriyor ve 42 binden çok çalışanıyla Alman ekonomisinin önemli bir parçası. Alman hükümeti Commerzbank’taki yüzde 12’lik hissesini koruyarak olası bir anlaşmada önemli bir rol oynamaya devam edecek. Bu hafta Commerzbank’ın yönetim ve denetim kurulları arasında yapılacak toplantılarda finans müdürü Bettina Orlopp’un UniCredit ile yapılacak olası görüşmelerde görevi üstleneceği belirtiliyor.

Commerzbank yönetimi UniCredit ile olası bir birleşmenin Mittelstand olarak bilinen küçük ve orta ölçekli Alman işletmelerine ciddi zarar verebileceği konusunda Alman hükümetini uyardı. Birleşme sonrası kredi kararlarının yurtdışına taşınması yerel işletmelerin finansmanına olumsuz etki edebilir.  Alman hükümeti UniCredit’in Commerzbank’tan gizli yöntemlerle yüzde 9 hisse almasını “dostane olmayan” bir eylem olarak değerlendirip iç soruşturma başlattı. Bu soruşturma hisse satışına neden olan süreçleri ve stratejik bir yatırımcının bu kadar büyük bir hisseyi satın almasının nasıl gözden kaçtığını incelemeyi amaçlıyor.

Avrupa bankacılık sektöründeki olası etkiler

UniCredit’in Commerzbank’taki hisse alımı Avrupa bankacılık sektöründe daha fazla sınır ötesi birleşme ve satın alma faaliyetini tetikleyebilir. Ancak düzenleyici engeller ve birleşmenin getirebileceği potansiyel riskler bu süreci karmaşık hale getirebilir. Analistler bu hamlenin Avrupa bankacılık sektöründe daha fazla konsolidasyona yol açabileceğini öne sürüyor.

UniCredit Almanya’nın bankacılık sektörüne güçlü bir giriş yaparak Avrupa bankacılık sektöründe lider olma yolunda ilerliyor. CEO Andrea Orcel bu hamlenin Alman ve Polonya pazarlarında daha fazla erişim sağlayacağını belirtti. Ancak Commerzbank yönetimi bu birleşmeye ilişkin kararlarını paydaşlarına karşı sorumlulukları doğrultusunda alacaklarını belirtti.

Avrupa hükümetleri kurtardıkları bankaların hisselerinin 16 milyar euroluk kısmını sattıAvrupa hükümetleri kurtardıkları bankaların hisselerinin 16 milyar euroluk kısmını sattı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.