İTO’dan bankalara ‘Krediyi anons ettiğinizden pahalı hale getiriyorsunuz’ eleştirisi

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, "Bazı bankalar, ağırlıklı özel bankalar, faizlerdeki artışa ek olarak ticari kredilerde komisyon, vadesiz mevduat tutma şartı gibi dolaylı maliyetlerle krediyi anons edilenden daha pahalı hale getiriyor' dedi.

Ekonomi 12 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Türkiye ekonomisinin önemli bir dönüm noktasında olduğunu vurgulayan Avdagiç, enflasyonla mücadeleyi topyekün şekilde sürdürmek gerektiğini belirtti.

Finansmana erişimdeki sıkıntılar sanayicilerin yanı sıra tüccarı da zorluyor. İstanbul Ticaret Odası’ndan yapılan açıklamada odanın ağustos ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmasına yer verilen başkan Şekip Avdagiç, Merkez Bankası’nın sadeleştirme adımlarıyla, kredi mekanizmasındaki tıkanıklığın ve finansmana erişimdeki zorlukların aşılması yönünde işaretler alınmaya başladığını söyledi. Bu gelişmeyi önemli bulduklarını belirten Avdagiç, bununla birlikte bazı bankaların kredi maliyetini aşırı pahalı hale getiren uygulamalara yöneldiklerine dikkati çekti.

Avdagiç, “Bazı bankaların, ağırlıklı özel bankaların, faizlerdeki artışa ilave olarak ticari kredilerde komisyon, vadesiz mevduat tutma şartı gibi dolaylı maliyetlerle krediyi anons edilenden daha pahalı hale getirerek, uygulanabilir olmaktan çıkardıklarını görüyoruz. Piyasanın işleyişini bozan bu türden suiistimallere fırsat verilmemesi ve hızla caydırıcı tedbirlere başvurulması gerektiğini de ilgili makamlarla paylaştık.” diye konuştu.

Esnaf da bankalardan kredi musluklarını açmasını istediEsnaf da bankalardan kredi musluklarını açmasını istedi

Mehmet Şimşek’in açıklaması Avdagiç’i heyecanlandırmış

Hükümetin enflasyonla mücadeleyi öne alan, ihracat ve üretimi destekleyen yaklaşımının, reel sektörün beklentileri ile örtüştüğünü aktaran Avdagiç, şunları söyledi:

“Biz de bu iki hususun birlikte götürülmesini arzu ettiğimizi dile getirdik. Ama aynı zamanda şu anda çok yoğun şekilde yaşadığımız finansmana erişim başta olmak üzere beklentilerimizi ekonomi yönetimiyle paylaştık. Finansman konusunda ifade etmem gerekir ki arzu ettiğimiz noktada değiliz. Ankara’daki toplantıda Hazine ve Maliye Bakanımız 1,5-2 ay içinde finansmana erişim konusunda önemli, olumlu somut adımlar atılacağıyla ilgili bize bilgi verdi, bunu heyecanla ve sabırsızlıkla bekliyoruz.”

Avdagiç, Türkiye ekonomisinin önemli bir dönüm noktasında olduğunu vurguladı. Bu dönemde enflasyonla mücadeleyi, tüm ülke olarak topyekün şekilde sürdürmek gerektiğini belirten Avdagiç, “Bu mücadelede kısa dönemli olarak elbette bazı sıkıntılar yaşanacaktır. Ancak kararlı, etkili ve doğru yöntemlerle verilen bir mücadele, başarının temel anahtarı olacaktır” dedi.

‘Şok tedbirlerde olası yan etkiler dikkatle izlenmeli’

Şekib Avdagiç, içinden geçilen bu dönemde, fiyat ve finansal istikrar başta olmak üzere ekonomi politikasında rasyonele dönüş için atılan adımların sonuçlarının dikkatle izlenmesi gerektiğini belirterek, “Şok tedbirler uygularken, ki zaman zaman bunlara ihtiyaç olabilir, olası yan etkileri dikkatle izlemeli ve gereken tedbirleri süratle alma yoluna gitmeliyiz” diye konuştu.

Türkiye’nin kredi temerrüt riskini ifade eden CDS puanının Eylül 2021’den bu yana ilk kez 400 seviyesinin altına gelmesinin de önemli bir gösterge olduğunu, CDS’in gerilemesinin yabancı yatırımcıların Türkiye’ye yönelik risk algılarını ve dış borçlanma maliyetini önemli ölçüde aşağı çekeceğine işaret eden Avdagiç, “Umuyoruz ki, kısa sürede yabancı yatırımcı girişlerinde bir hızlanma göreceğiz.” dedi.

Moody's'ten, Türkiye'ye 'Böyle giderse notunu arttırırız' mesajıMoody’s’ten, Türkiye’ye ‘Böyle giderse notunu arttırırız’ mesajı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.