‘Japon ev kadınları’ yeniden Türk Lirası’na ve Meksika Pezosu’na yatırım yapıyor

Japonya'da bireysel yatırımcılar carry trade işlemlerinde Japon yeni borçlanıp yeniden Türk Lirası ve Meksika Pezosu'na dönüyor. Hedge fonlar ise 'faiz inecek' beklentisiyle dolar borçlanıp Türk Lirası ve Meksika Pezosu'na yatırım yapıyor.

Ekonomi 21 Ağustos 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Japon Yeni borçlanarak yüksek getirili ülkelerin para birimlerine yatırım yapmayı öngören carry trade pozisyonları Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) 31 Temmuz’da ikinci kez faiz artırmasının ve Japon yeninin değer kazanmasının ardından çözülmeye başlamıştı.

Japonya’da düşük faizle Japon Yeni borçlanarak yüksek getirili ülkelerin para birimlerine yatırım yapmayı öngören carry trade işlemlerinde bireysel yatırımcılar da yavaş yavaş yeniden Meksika Pezosu ve Türk Lirası gibi yüksek getirili para birimlerine geri dönmeye başladı. Tokyo Financial Exchange’in Click 365 platformundaki verilere göre, Meksika Pezosu ve Türk Lirası karşısında yendeki net kısa pozisyonlar en son 2 Ağustos’ta görülen seviyelere yükseldi. Japonya’da bireysel yatırımcıların önemli bölümünü düşük faizli Japon Yeni borçlanıp boş zamanlarında küresel piyasalarda yüksek faizli para birimlerine yatırım yaptığına inanılan Japon ev kadınlarının oluşturduğu öne sürülüyor.

Veriler Türk Lirası’nın yen karşısında değer kazanmasına yönelik pozisyonların 5 Ağustos’tan itibaren yüzde 4 artışla 655.539 kontrata çıktığını gösterdi. Söz konusu kontratlar  5 Ağustos’ta küresel piyasalarda başlayan ancak kısa süre kasırga sırasında carry trade işlemlerinin çözülmesiyle yüzde 17 düşmüştü.  Japon Yeni borçlanarak yüksek getirili ülkelerin para birimlerine yatırım yapmayı öngören carry trade pozisyonları Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) 31 Temmuz’da ikinci kez faiz artırmasının ve Japon Yeni’nin değer kazanmasının ardından çözülmeye başlamıştı.

Tokyo’daki Traders Securities’den Yoshio Iguchi, bireysel yatırımcıların carry trade işlemlerine geri dönmesinin “yaralarının zaman geçtikçe iyileştiğini” gösterdiğini, ancak toparlanmanın yavaş olduğunu çünkü “yatırımcıların piyasaya temkinli bir şekilde geri döndüğünü, kaldıracı düşük ve riski kontrol altında tuttuğunu” belirtti.

Hedge fonları faiz artırımı korkuttu

Bu arada bireysel yatırımcıların carry trade işlemlerinde Japon yenini tercih etmelerine karşılık hedge fonların  ABD’deki faiz indirimi beklentileri ve Japonya’daki faiz artışlarından ürktükleri için  carry trade stratejilerinde yen cinsinden borçlanarak yerine doları tercih ettikleri görülüyor. Citigroup Inc., carry trade stratejisinin geri döndüğünü ancak bu kez hedge fonların Japon yeni yerine ABD dolarını tercih ettiğini açıkladı. Bloomberg’de yer alan habere göre şirket, hedge fonların gelişen piyasalara yönelik yatırımlarını finanse etmek için ABD dolarını kullanmalarının arkasındaki nedenin, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu yıl faiz oranlarını düşüreceği beklentisi olduğunu belirtti.

Citigroup’un küresel döviz yatırım çözümleri başkanı Kristjan Kasikov ABD Doları’na ilginin düşüşe geçtiğini ve yatırımcıların faiz indirimleri hakkındaki spekülasyonlarının risk iştahını artırdığını söyledi. Bu strateji, yatırımcıların düşük faizli bir para biriminden borç alıp, bu fonları daha yüksek faiz getiren varlıklara yatırmalarına dayanıyor.

Edinilen bilgiye göre hedge fonlar, Japonya Merkez Bankası’nın temmuz ayında 17 yıl aradan sonra ikinci kez faiz artırımı yapmasının ardından, finansman para birimi olarak doları tercih etmeye başladı. Kasikov hedge fonların 5 Ağustos’tan bu yana Brezilya Reali ve Türk Lirası gibi gelişen piyasa para birimlerini satın almak için doları kullandığını belirtti.

Dünya borsalarındaki kasırga Borsa İstanbul'u da vurdu, euro ve dolar da yükseldiDünya borsalarındaki kasırga Borsa İstanbul’u da vurdu, euro ve dolar da yükseldi

Japon ev kadınları sahalara hızla dönebilirJapon ev kadınları sahalara hızla dönebilir

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.