Japonya 1,5 milyona yakın kalifiye yabancı işçi alacak

Japon hükümeti Mart 2029'a kadar 1,23 milyondan fazla yabancı işçiyi ülkeye kabul etmeyi planlıyor.

Ekonomi 25 Aralık 2025

Devlet televizyonu NHK’nin haberine göre hükümet, Mart 2029’a kadar 1 milyon 231 bin 900 kalifiye işçinin Japonya’ya alınmasını öngören planın taslağını sundu.

Planın ilk aşaması kapsamında Japonya’ya 19 alanda vasıflı 805 bin 700 işçinin kabul edilmesi bekleniyor. Kalifiye işçilerin öncelikli olarak gıda ürünleri üretimi, endüstriyel imalat ve bakım hizmetleri alanlarında istihdam edilmesi hedefleniyor.

İkinci aşamada Japonya’da inşaat, endüstriyel üretim ve gıda sektörlerinde üç yıl eğitimden geçirilerek nitelikli personel seviyesine ulaştırılacak 17 alanda toplam 426 bin 200 kişinin kabul edilmesi planlanıyor.

Japonya’da iş gücü ihtiyacı ve verimlilik artışını hedefleyen hükümetin, planı ocak ayında kabinenin onayına sunması bekleniyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.