Konut ve otonun kaderi Erdoğan kadar CHP’nin de elinde
Hemen seçim öncesine denk geldiği için 700 bin kamu işçisine istediği oranda zam verildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kamu işçilerine refah payı dahil yüzde 45 zam yapıldığını açıkladı. En düşük kamu işçisi maaşı 15 bin liraya yükseltildi.
Kamu işçisinin mali ve sosyal haklarının belirleneceği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle imzalandı. Kamu işçisinin zam ve mesai oranlarını açıklayan Erdoğan, toplamda yüzde 45 zam yapıldığını, en düşük kamu işçisi maaşının ise 15 bin lira olacağını anlattı.
Protokolle yaklaşık 700 bin çalışanın 2023-2024 döneminde alacağı ücretin çerçevesinin belirlendiğini ifade eden Erdoğan, “Çerçeve anlaşma protokolümüz kamu idareleri ve bağlı döner sermayeli kuruluşları, fonlar ve kefalet sandıkları, Özel kanunla kurulan kurumları, genel bütçeden yardım alarak hizmet yürüten kuruluşları, kamu iktisadi teşekkülleri ve bağlı ortaklıkları, sermayesinin yarıdan fazlası kamuya ait kuruluşları, il özel idarelerini, belediyelerle bağlı kuruluş ve işletmelerde alın teri döken işçilerimizi kapsıyor” diye konuştu.
İmzalanan protokolle kamu işçilerinin taban ücretleri, ücret zamları, sosyal yardımları, maktu ödemeleri, diğer özlük ve yan haklarının belirlendiğini söyleyen Erdoğan, “Epeyce ayrıntısı bulunan bu toplu iş sözleşmesi çerçevesi ile refah payı dahil ücretlerde yüzde 45 zam yapıyoruz. Böylece en düşük kamu işçisi ücretini de 15 bin liraya çıkarıyoruz. Başkaca iş pirimi ödemesi bulunmayan işçilerimize yüzde 4 ile yüzde 6 arasında prim ödemesi uygulamasını da bu sözleşme ile getiriyoruz. Ayrıca gazi, terör mağduru ve şehit yakını işçilerimizin çıplak ücretlerine yüzde 10’luk ilave yapıyoruz. Fazla çalışma ücretlerinde ise yüzde 70’lik artışa gidiyoruz. Gece çalışanların ücretlerini de yüzde 8 zamlı ödenmesini öngörüyoruz. Giyim ve yemek rakamlarını güncelleyerek ücret zammı oranında artırıyoruz” dedi.
Öte yandan, yaklaşık 3,5 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranının belirleneceği 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri, 1 Ağustos’ta başlayacak.
Bu bakımdan, kamu işçilerini ilgilendiren çerçeve protokol, memurların toplu sözleşmesi başta olmak üzere özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmelerinin çerçevesini belirlemesi açısından da önem taşıyor.
Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, “Önemli bir aşamayı geride bıraktık. Ortaya çıkan tablonun hayırlı olmasını temenni ediyorum” derken, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, “Benim ve Mahmut beyin görevi de işçilerin çıkarlarını korumak” diye konuştu.
İşçileri temsil eden TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’in ortak talebi, “aylık brüt taban ücretin 15 bin liraya yükseltilmesi, bunun yapılmasının ardından bütün ücretlere yüzde 15 refah payı ilave edilmesi” olarak öne çıkmıştı. Taban ücret artışı ve refah payının eklenmesinden sonra ise birinci 6 ay için yüzde 45, ikinci, üçüncü ve dördüncü 6 aylar için yüzde 5’er zam ve enflasyon farkı istenmişti.