Ekonomik güven endeksi mehter yürüyüşü gibi ilerliyor
TCMB Başkanı milletvekillerinin üç kurumun farklı enflasyon oranları açıklamasına ilişkin sorularına 'Bu 3 endeks aynı şeyi ölçmüyor, tamamen farklı da ölçmüyor. Yani elma ile armut kadar değil ama yeşil ile kırmızı elma kadar' yorumunu yaptı.
Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, sunum yaptığı Plan Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Karahan, milletvekillerinin İstanbul Ticaret Odası (İTO), Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon oranlarındaki farklılığa ilişkin eleştirilerini yanıtlarken “yöntem” farklılığına dikkat çekerek, “Bu 3 endeks aynı şeyi ölçmüyor, tamamen farklı şeyleri de ölçmüyor ama aynı sayıları beklemek doğru değil yani bir elma ile armut kadar farklı değil ama belki yeşil elma, kırmızı elma gibi. İTO sadece İstanbul’da topluyor, TÜİK daha genel topluyor ve yöntem farklı. ENAG online topluyor yani oldukça ciddi farklılıklar var” dedi.
Haziranda dezenflasyon sürecinin başladığını, bundan sonra da ara hedeflere uyumlu olarak enflasyonu düşürmek için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyen Karahan, manşet enflasyonun düşmeyi sürdüreceğini belirtti. Dönem dönem enflasyon dinamiğini gözden geçirdiklerini anlatan Karahan, “Bizim işimiz enflasyon yüzde 5’e gidene kadar bitmeyecek. Ondan sonra da zaten merkez bankalarının görevi fiyat istikrarının devamını sağlamaktır” diye konuştu.
Karahan, kur korumalı mevduatın (KKM) neden kapatılmadığına ilişkin soru üzerine 2023 Ağustos’undan bugüne bakiyede 100 milyar dolarlık azalma olduğuna dikkat çekerek, “Şu anda bakiyeyi bu aşama için doğru bulmuyoruz, biraz daha azalması gerekiyor, bu süreci biraz daha yönettikten sonra değerlendirmemizi yeniden yapacağız. KKM bir süre daha bakiyesi azalarak devam edecek” dedi.
OVP’de hedeflenen yüzde 41,5 enflasyon tahminin Merkez Bankası’nın hedef bandının içinde yer aldığını belirten Karahan, enflasyonun yüksek olduğu dönemde, sene başında tahmin yapmanın zor olduğunu söyledi.
Karahan, üç kesimin beklentilerine baktıklarını belirterek, “Piyasa katılımcıları makro analiz doğrultusunda yaptıkları için para politikası ve tabii ki maliye politikası duruşuna göre hem bu sene için hem de ilerisi için bir tahmin belirliyorlar. Reel sektörün beklentileri de iyileşme eğiliminde. Hane halkı beklentisi oldukça yüksek. Enflasyon beklentileri vatandaşın daha çok görünen fiyatlarla alakalı. Beklentiden ziyade gerçekleşmeden şekilleniyor. Enflasyon geçmişte yüksek olduğunda da gelecek enflasyon beklentisi yüksek oluyor. Bunun kırılması zaman meselesi. Enflasyon düştükçe beklentiler iyileşecek. Vatandaş öncelikle enflasyonun düştüğünü görmek istiyor ki düşeceğine inansın” diye konuştu. Karahan, dezenflasyon sürecinde kamu kurumlarıyla eş güdümün üst düzeyde olduğunu da belirtti.