Karıncalardan ilham alıp seyahat mesafesini kısalttı

E-ticaret platformu Hepsiburada karınca kolonilerinin yiyeceklerini yuvalarına taşıma içgüdüsünden ilham alan Çok Araçlı Rota Optimizasyonu’nu geliştirerek seyahat mesafesini yüzde 8 azaltıp karbon emisyonunu düşürdü.

Ekonomi 2 Eylül 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
HepsiJET 2024 yılında Netlog Lojistik’le iş birliğine giderek 'Musoshi' adlı yüzde 100 yerli üretim 21 elektrikli aracı da filosuna kattı.

Hepsiburada çevre, toplum ve yönetişim eksenindeki çalışmalarını 2023 Sürdürülebilirlik Raporu ile kamuoyuyla paylaştı. Türkiye’nin sürdürülebilirlik raporu yayımlayan ilk e-ticaret platformu unvanına da sahip şirket rota optimizasyonu, geri dönüşüm, ortak barkod, döngüsel ekonominin büyütülmesi gibi tüm çevre yatırımları ile farklı yararlanıcı gruplara yönelik sosyal programları ve projelerine de raporda yer veriyor.

Rapora göre Hepsiburada’nın lojistik şirketi HepsiJET yakıt kaynaklı karbon emisyonunu azaltmak ve verimliliği artırmak için Çok Araçlı Rota Optimizasyon teknolojisini geliştirdi. Karınca kolonilerinin yiyeceklerini yuvalarına taşıma içgüdüsünden ilham alarak geliştirilen ve TÜRKPATENT tarafından tescillenen teknoloji sayesinde, mevcut araç filosundan optimum sayıda araç kullanılması sağlanarak toplam seyahat mesafesi yüzde 8 kısaltıldı.

2024 yılında Netlog Lojistik’le iş birliğine giderek ‘Musoshi’ adlı yüzde 100 yerli üretim 21 elektrikli aracı da filosuna katan HepsiJET yıl sonuna kadar bu sayıyı 50’ye çıkarmayı hedefliyor. HepsiJET elektrikli araçların kullanımıyla birlikte karbon emisyonunu aylık ortalama 1.404 kilometre başına yaklaşık 0,21 ton azaltmayı hedefliyor.

Etiket basımında bir milyondan fazla tasarruf sağladı

Hepsiburada’nın inovasyonlarından biri de satış operasyonlarındaki verimliliği artırmak ve depodaki işlem sürelerini kısaltmak amacıyla geliştirdiği Ortak Barkod oldu. Ortak Barkod uygulamasıyla Hepsiburada’nın kendi barkodları basılıyor ve ayda ortalama bir milyondan fazla etiketin basımından tasarruf sağlanıyor.

2023 yılında yaklaşık 964 bin kilo ambalaj atığını geri dönüştüren Hepsiburada ambalajlarını da yüzde 100 geri dönüştürülebilir selülozik karton malzemeden üretiyor, dolgu malzemelerinde polietilen ve polipropilen olmak üzere yüzde 100 geri dönüştürülebilir plastik malzemeleri tercih ediyor. Hepsiburada 21 ton gıda, 71 ton  kimyasal atığın da geri dönüştürülmesini sağladı. Yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirliğin Hepsiburada’nın DNA’sında yer alan temel değerler arasında olduğuna vurgu yapan Hepsiburada Kurumsal İlişkiler, İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Direktörü Cem Tanır şunları söyledi:

“Türkiye’de e-ticaret hacmi 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 115,15 artarak, genel ticaret hacmi içindeki payını yüzde 20’ye yükseltti. İşlem sayısı ise bir önceki yıla göre yüzde 22,25 arttı. Bu veriler çok hızlı bir büyümeye işaret etse de önümüzde gidecek uzun bir büyüme yolu ve aynı zamanda gerek platformlar gerekse satıcı ve tüketicilerle birlikte çevre bilinci yüksek bir e-ticaret kültürü yaratma fırsatı var. Biz, Türkiye’nin Hepsiburada’sı olarak çevre bilinci yüksek e-ticaret kültürünü yaratmayı hem milli misyonumuz hem dünyaya karşı sorumluluğumuz olarak görüyoruz. Türkiye’den Birleşmiş Milletler Global Compact’ı imzalayan, Sürdürülebilirlik Raporu yayımlayan, yine Global Compact’ın ‘Daha Hızlı, Daha İleri’ inisiyatifine taahhüt veren dünyadaki ilk e-ticaret platformu olmaktan gurur duyuyoruz.”

BTK telefon ve tabletlere ‘sürdürülebilirlik’ düzenlemesi yapacakBTK telefon ve tabletlere ‘sürdürülebilirlik’ düzenlemesi yapacak

YASED, ‘İklim Zirvesi’nden küresel sürdürülebilirlik taahhütlerini aktarıyorYASED, ‘İklim Zirvesi’nden küresel sürdürülebilirlik taahhütlerini aktarıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.