Kirada yüzde 25 zam sınırı uzatılıyor

Konut kiralarında artış sınırlaması devam edecek. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç konutlardaki kira artış oranını yüzde 25 ile sınırlayan düzenlemenin 2 Temmuz 2024'e kadar uzatılacağını açıkladı.

Ekonomi 23 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Bakanlık olarak kira düzenlemesine yönelik teknik çalışmayı tamamladıklarını belirten Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, düzenlemenin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündemine geleceğini söyledi

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 2 Temmuz 2023’ten 2 Temmuz 2024 tarihine kadar bir yıl süreyle konut kiralarında kira artışı oranı üst sınırının yüzde 25 olarak uygulanacağını söyledi. Tunç, kira düzenlemesi ve taşınmaz satış sözleşmelerinin noterliklerde yapılmasına yönelik uygulamaya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kiralara yüzde 25 artış sınırı getiren düzenlemenin geçen yıl yapıldığını ve bir yıllık süresinin olduğunu hatırlatan Bakan Tunç, 1 Temmuz itibarıyla bu sürenin dolacağını belirtti.

‘Cumhurbaşkanı açıkladı’

Tunç, kira düzenlemesiyle ilgili talepler doğrultusunda yeni bir karar almanın gerektiğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bu düzenlemeyi önceki gün TBMM Grup Toplantısı’nda açıkladığını ifade ederek, “Geçen yılki süreye 1 Temmuz dahildi. 2 Temmuz 2023’ten itibaren 2 Temmuz 2024 tarihine kadar bir yıl süreyle konut kiralarında kira artışı yüzde 25 üst sınır olarak uygulanacak” dedi.

Adalet Bakanlığı olarak kira düzenlemesine yönelik teknik çalışmayı tamamladıklarını kaydeden Tunç, düzenlemenin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündemine geleceğini söyledi. Bakan Tunç, bayramdan sonra bu konunun Meclisin ilk işlerinden olacağını, sunulacak torba kanunla düzenlemenin yasalaşacağını ifade etti.

Kiralar uçunca sahtekarlara gün doğdu: Kapora dolandırıcılığıKiralar uçunca sahtekarlara gün doğdu: Kapora dolandırıcılığı

Torunlar GYO/Torun: Gayrimenkul alacaklar için caydırıcı

Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, kira artışı sınırlamasının gayrimenkul alacaklar için son derece caydırıcı olduğunu ve bu durumun satışları etkileyeceğini söyledi. Bloomberg HT’ye konuk olan Torun, son dönemde kiracısı olan bir daire ile boş olan bir daire arasında yüzde 20 ila 30 arasında bir fiyat farkı olduğu söyledi. “Böyle bir durumda kimse gayrimenkulü kiraya vermek istemeyecektir” diyen Torun, bu koşullarda kiralık yer bulmanın daha da zorlaşacağını belirtti. Torun sözlerine şöyle devam etti:

“İnsanlar diyecek ki boş dursun kiraya vermeyeyim çünkü kiraya verdiği zaman kiracıyı çıkaramadığı için kira rakamlarının da sınırlanmış olması sebebiyle arzda ciddi bir daralma olacak. Bu amaçla insanlar gayrimenkul yatırımı yapmaktan çekinecekler. Dolayısıyla bu durum satışları etkilemiş olacak. Bundan sonra süreçte aslında kiralık arzını da ciddi bir şekilde azaltacak bir sonuç doğuracağını düşünüyorum.”

Eylülden itibaren arabulucu geliyor

Fahiş kiralarla ilgili vatandaşlardan bazı şikayetlerin geldiğini ve bunlara duyarsız kalınamayacağını aktaran Tunç, Ticaret Bakanlığı’nın fahiş fiyatlarla ilgili bazı tedbirler aldığını anlattı. Yılmaz Tunç, fahiş fiyatla ilgili ceza düzenlemelerinin daha önce yapıldığını anımsattı.

Kira uyuşmazlıklarında ara buluculuğun eylülden itibaren dava şartı haline geleceğini bildiren Adalet Bakanı Tunç, bu uyuşmazlıkların mahkemelere gitmeden barışçıl şekilde çözüme kavuşturulacağını belirtti. Bakan Tunç, ev sahibi ile kiracı arasındaki uyuşmazlıkların derinleşmemesini istediklerini dile getirdi.

Noterden satış 4 Temmuz’da başlıyor

Taşınmaz satış sözleşmelerinin noterliklerde yapılmasına yönelik uygulamaya ilişkin de açıklamalarda bulunan Tunç, bu konuda yasal düzenleme yapıldığını hatırlattı.

Yeni uygulamanın tapu müdürlüklerindeki yoğunluğu azaltacağını, vatandaşların işlemlerini daha kısa ve hızlı sürede tamamlamasını sağlayacağını belirten Tunç, şöyle devam etti:

“4 Temmuz’dan itibaren noterlerimizde gayrimenkul satışı, taşınmaz satışı yapılabilecek. Bu önemli. Noterlerimiz, nöbetçi noter uygulamasıyla hafta sonunda da açık oluyorlar. Dolayısıyla taşınmaz satışı, tapu dairelerinde sadece hafta içi yapılabilirken şimdi noterlerde de bu imkan getirildiği için hafta sonlarında da taşınmaz satışı gerçekleşmiş olacak.”

En yüksek kira artışı yüzde 288 ile Trabzon’da

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) araştırmasına göre, ülke genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatındaki yıllık artış oranı mayısta yüzde 101 oldu. En yüksek artış yüzde 288 ile Trabzon’da görüldü. BETAM’ın Kiralık Konut Piyasası Görünümü araştırmasına göre böylece nisan ayında yüzde 117 olan yıllık kira fiyatlarının yıllık artış oranı mayısta yüzde 101’e gerilemiş oldu.

Mayıs ayında ülke genelindeki ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatı 113,2 TL’ye yükseldi. Yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 109,4, Ankara’da yüzde 192,2, İzmir’de ise yüzde 150 olarak öne çıktı. Ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları İstanbul’da 140,2 TL, Ankara’da 93,7 TL, İzmir’de ise 112,5 TL’ye yükseldi.

Kiracısına dava açan ev sahibi depremden sonra çark etti: Ev çürük çıkamazsınızKiracısına dava açan ev sahibi depremden sonra çark etti: Ev çürük çıkamazsınız

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.