KKM’den çıkışı hızlandırmak için bu kez de stopaj getirildi

Kur korumalı mevduattan çıkışı hızlandırmak için yeni önlemler getiriliyor. Bir zamanlar 'aslın buluşu' olarak tanıtılan ve dövizin değer kazanmasını önlemek için teşvik edilen KKM hesaplarından elde edilen faizden vergi alınacak.

Ekonomi 1 Ağustos 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
2023 yılı Haziran ayına gelindiğinde ekonomi tam bir açmazdaydı. Merkez Bankası’nın politika faizi yüzde 8,5, enflasyon yüzde 38,2 düzeyindeydi ve KKM hesapları ekonomiye içinden çıkılmaz maliyetler yükler durumdaydı.

Kur Korumalı Mevduat (KKM) macerasını bu yıl sona erdirmeyi hedefleyen hükümet bu kez de söz konusu hesaplardan elde edilen faiz gelirine stopaj getirdi. Bankaların KKM hesaplarına verdikleri faiz oranının alt sınırını aşağı çeken bankalara bir destek de hükümetten geldi. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla KKM’ye 6 ay vadeli olanlarda yüzde 7,5, 1 yıla kadar vadeli olanlarda yüzde 5 stopaj getirildi.

Uygulama aynı oranlarla altın dönüşümlü hesaplar ve kur korumalı katılım hesapları için de geçerli olacak. Kur korumalı mevduat ve katılım hesaplarına kurumlar vergisi istisnası da 1 Temmuz’da kaldırılmıştı. Kararla KKM hesaplarındaki stopaj oranları şöyle oldu:

. Kur korumalı vadeli mevduat hesapları ile döviz tevdiat hesaplarından dönüşüm hesapları üzerinden Türk lirasına çevrilen mevduat hesaplarında 6 aya kadar vadeli olanlarda yüzde 7,5, 1 yıla kadar  vadeli olanlarda yüzde 5.

. Altın cinsinden mevduat hesaplarından dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çevrilen mevduat hesaplarında 6 aya kadar vadeli olanlarda yüzde 7,5, 1 yıla kadar vadeli olanlarda yüzde 5.

KKM 10 ayda zirveden 1,4 trilyon TL azaldı; 2 trilyon TL sınırındaKKM 10 ayda zirveden 1,4 trilyon TL azaldı; 2 trilyon TL sınırında

Merkez Bankası zararını izah etti: Bizi KKM ve artan faiz yaktıMerkez Bankası zararını izah etti: Bizi KKM ve artan faiz yaktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.