Kredi kartında beklenen ilk adım geldi; azami faiz oranı arttı

Enflasyonu düşürmek için kredi kartlarına beklenen ilk kısıtlama adımı geldi. Merkez Bankası işlemlerde uygulanacak azami faiz oranını yüzde 3,66'dan 4,25'e çıkardı. Şimdi sırada BDDK tarafından yapılacak limit ve taksit düzenlemeleri var.

Ekonomi 6 Nisan 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Faiz oranının düşüklüğü ve taksit olanağı son yıllarda kredi kartı kullanımını üst seviyelere taşıdı.

Enflasyonu frenlemek için kredi kartlarına uzun zamandır geleceği konuşulan düzenlemelerin ilk adımı atıldı. Merkez Bankası (TCMB) bugünden itibaren geçerli olmak üzere kredi kartında azami akdi faiz oranını yani asgari kısım ödendikten sonra kalan kısım için işleyecek faiz oranını aylık yüzde 3,66’dan yüzde 4,25’e yükseltti. Vergiler dahil edildiğinde azami akdi faiz oranı aylık yüzde 5,53, yıllık basit yüzde 66,3’e geliyor. Azami gecikme faiz oranı ise aylık yüzde 3,96’dan yüzde 4,55’e yükseltildi. Vergiler dahil edildiğinde bu oran aylık yüzde 5,92’ye, yıllık basit yüzde 71,04’e yükseliyor.

Faizin yükseleceğinin sinyali 21 Mart’ta yapılan TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından belli olmuştu. Her ay PPK metninin yayınlanmasından yaklaşık 1 saat sonra açıklanan kredi kartı faizleriyle ilgili metin bu kez yayınlanmamıştı. Bu da uzun zamandır konuşulan kredi kartına limit ve taksit sınırlaması önlemlerine faiz artışının da eklenebileceğine yönelik şüpheleri artırmıştı. Zira TCMB enflasyondaki artışa karşın referans faiz oranını kasım ayından bu yana değiştirmeyerek kredi kartı işlemleri ve kredi kartı nakit çekiminde uygulanan faiz oranını sabit tutuyordu.

Taksit ve limit düzenlemesini BDDK yapacak

Kredi kartına limit ve taksit düzenlemelerini ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yapıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de bir süredir hazırlıklarının sürdüğünü dile getirdiği düzenlemelerin seçimden sonra gerçekleştirilmesi bekleniyordu. Düzenlemeler arasında kredi kartı limitinin düşürülmesi, asgari ödeme limitinin yükseltilmesi ve harcama kategorilerine göre taksit sayılarının azaltılması yer alıyor.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, kartlı ödemeler şubat ilk kez aylık bazda 1 trilyon lira seviyesini geçmişti. Ödemelerde büyüme oranı, kredi kartlarında yüzde 166, banka kartlarında yüzde 94, ön ödemeli kartlarda ise yüzde 184 olmuştu.

Ticari kredi kartları eşe dosta 'meze' olduTicari kredi kartları eşe dosta ‘meze’ oldu

Fırtına öncesi sessizlik: Kredi kartı faizinde artış sinyaliFırtına öncesi sessizlik: Kredi kartı faizinde artış sinyali

Gel de enflasyonu düşür: Kredi kartına kısıtlama korkusu vatandaşı alışverişe hücum ettirdiGel de enflasyonu düşür: Kredi kartına kısıtlama korkusu vatandaşı alışverişe hücum ettirdi

Seçimden sonra ekonomiyi neler bekliyor? Prof. Yılmaz'a göre kredi kartına sınırlama halkı borç sarmalına sokarSeçimden sonra ekonomiyi neler bekliyor? Prof. Yılmaz’a göre kredi kartına sınırlama halkı borç sarmalına sokar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.