Kredi kartıyla nakit avansa bir kelepçe daha

Bankaların kredi kartıyla nakit avansta taksit sayısını 8'den 3'e, limiti de yüzde 25'e indirmesinin ardından Merkez Bankası da faiz oranını yüzde 4,42’den yüzde 5’e yükseltti. Nakit avans gecikme faizi yüzde 5,30'a, KMH faizi de yüzde 5'e çıkarıldı.

Ekonomi 16 Mart 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Borcunu borçla kapatan vatandaşların en çok tercih ettiği yöntemlerden biri olan kredi kartından nakit avans çekmenin maliyeti daha da arttı.

Enflasyonu dizginlemek için kredi kartlarına uzun zamandır geleceği konuşulan kısıtlamalardan biri daha hayata geçirildi. Daha önce ticari krediler için yüzde 2,5 olan aylık büyüme sınırını yüzde 2’ye indiren, ihtiyaç kredilerinde yüzde 3 olan aylık büyüme sınırını yüzde 2’ye düşüren Merkez Bankası, bu kez de nakit avans işlemleri ve kredili mevduat hesaplarında (KMH) uygulanacak aylık azami akdi faiz oranının hesaplama yönteminde değişiklik yaptı. Buna göre, kredi kartı ile nakit avans çekiminde faiz oranı yüzde 4,42’den yüzde 5’e yükseldi. Nakit avansta gecikme faizi yüzde 5,30’a çıkarılırken KMH faiz oranları da yüzde 5’e yükseldi. Geçen hafta bankalar herhangi bir yazılı tebliğ olmadığı halde kredi kartıyla nakit avansta azami taksit sayısını 8’den 3’e düşürmüş, limiti de yüzde 25’le sınırlandırmıştı. Düzenlemeyle ilgili Merkez Bankası’nın açıklaması şu şekilde:

“Bankalar tarafından kredi kartı işlemlerinde uygulanabilecek azami faiz oranlarının hesaplanabilmesi için gerekli olan referans oran, Bankalarca Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2020/4) kapsamında belirlenen yöntem ile hesaplanarak ilan edilmektedir. Türk Lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde (nakit çekim veya kullanım işlemleri hariç) uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı, aylık referans orana 55 baz puan eklenerek belirlenir. Kredi kartları vasıtasıyla yapılan nakit çekim veya kullanım işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı aylık referans orana 189 baz puan eklenerek belirlenir. Yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı, Türk Lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranının yüzde 80’inin virgülden sonra iki hane olacak şekilde yuvarlanması suretiyle belirlenir.

Türk Lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami gecikme faiz oranları, Türk Lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranlarına 30 baz puan eklenerek belirlenir. Yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami gecikme faiz oranı, yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranına 30 baz puan eklenerek belirlenir. Katılım bankalarınca kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık akdi kâr payı oranları aylık azami akdi faiz oranlarını, aylık gecikme cezası oranları ise aylık azami gecikme faiz oranlarını geçemez. Ayrıca Mevduat ve Kredi Faiz Oranları ve Katılma Hesapları Kâr ve Zarara Katılma Oranları Hakkında Tebliğ (Sayı:2020/3)’de kredili mevduat hesaplarında uygulanacak azami akdi ve gecikme faiz oranlarının Bankamızca belirlenen azami oranları geçemeyeceği hüküm altına alınmıştır. Aşağıdaki tabloda yer alan faiz oranları ilgili dönemler için geçerli olan azami oranlar olup, bankalar söz konusu oranları aşmamak koşuluyla kredi kartı işlemlerinde uygulayacakları faiz oranlarını serbestçe belirlemektedir.”

Bankaların tüzel kişi TL payı için aylık artış hedefi getirildi

Merkez Bankası’nın bankalara gönderdiği uygulama talimatı ile gerçek ve tüzel kişiler için uygulanan TL payı hedefleri de güncellendi. Buna göre, bankaların tüzel kişi TL payı için aylık artış hedefi getirildi. Daha önce tüzel kişi TL payı için bir önceki aya göre artış hedefi bulunmuyor ve 18 Ağustos 2023’teki seviyesinin korunması gerekiyordu. Ayrıca bankaların TL payı seviyelerine göre farklı olarak belirlenmiş olan gerçek kişi TL payı aylık artış hedefleri güncellendi ve hedeflerin sağlanamaması halinde uygulanacak komisyon oranı artırıldı. Uygulama, bugünden itibaren geçerli olacak.

Hakan Kara: Doğru yönde bir adım

Merkez Bankası eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara, X hesabından yaptığı paylaşımda, kararın geç de olsa doğru bir adım olduğunu söyledi.

İris Cibre: Kartına takla attıranların nefesi iyice tıkanıyor

Finansal piyasalar uzmanı İris Cibre de X hesabından yaptığı paylaşımda son düzenlemelerle kartına her ay takla attıranlar ve KMH ile ay sonunu getirenlerin nefesinin tıkanacağını vurguladı.

Bankalardan 'nakit avans'a taksit ve limit sınırlama hamlesiBankalardan ‘nakit avans’a taksit ve limit sınırlama hamlesi

Merkez dediğini yaptı, çok kredi veren bankaya ikinci kelepçe geldiMerkez dediğini yaptı, çok kredi veren bankaya ikinci kelepçe geldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.