Ortadoğu kaynarken Blinken’dan beşinci ziyaret: İlk durak Suudi Arabistan
TÜİK verilerine göre eylülde trafik kaydı yapılan araç sayısı yüzde 15,5 azalarak 198 bin 740 adete geriledi. Yüzde 27,0 ile en büyük azalma otomobilde olurken, azalmanın kredi kısıtlamaları ve paranın mevduata kaymasından kaynaklandığı belirtiliyor.
Bu yılı satışlar açısından iyi geçiren otomotiv sektöründe trafiğe kaydı yapılan araç sayısı eylülde yüzde 15,5 azalarak 198 bin 740 adete geriledi. Sektöre göre bu düşüşte kredi muslukların kapanması, alıcıların mevduata yönelmesi etkili oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ‘Motorlu Kara Taşıtları, Eylül 2023′ verilerini açıkladı. Verilere göre eylülde trafiğe kaydı yapılan kamyonette yüzde 27,0 otomobilde yüzde 17,8 motosiklette yüzde 13,, otobüste yüzde 5,8 ve kamyonda yüzde 1,4 azalma yaşandı. Buna karşın traktörde yüzde 8,6, özel amaçlı taşıtta yüzde 8,3, minibüste yüzde 7,1 artış görüldü.
Düşüş hakkında konuşan Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın kredi musluklarının hala kapalı olması, finansman zorlukları, alım gücünün düşmesi, fiyatların hala yüksekliğini koruması ve KKM’den çıkan paranın mevduata kayması gibi etkenlerin düşüş getirdiğini söyledi. Temmuzdan bu yana ikinci el otomobilde satışların kötü gittiğini belirten Yalçın şöyle konuştu: “Ayrıca ‘sıfır’ kilometre araç markalarının son bir aydır başlattığı ve yıl sonuna kadar devam edecekleri satış kampanyaları da ikinci el satışları etkiliyor. Bu düşüşü tetikliyor. Bunun yanı sıra insanlar önlerini göremedikleri bir süreçten geçiyor. En düşük otomobil fiyatı 1 milyon TL’den başlıyor. Ayrıca Ortadoğu’da bir savaş başladı. Bu savaş Rusya-Ukrayna savaşından daha fazla insanları belirsizliğe itecek.”
Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 93,9 arttı. Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı minibüste yüzde 228,3, motosiklette yüzde 153,4, otomobilde yüzde 85,0, otobüste yüzde 38,9, özel amaçlı taşıtta yüzde 28,6, kamyonette yüzde 21,5, traktörde yüzde 12,6 ve kamyonda yüzde 1,9 arttı.
Eylül ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı taşıtların yüzde 53,1’ini otomobil, yüzde 17,2’sini motosiklet, yüzde 15,8’ini kamyonet, yüzde 7,7’sini traktör, yüzde 3,4’ünü kamyon, yüzde 1,8’ini minibüs, yüzde 0,7’sini otobüs ve yüzde 0,3’ünü özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.