Rezerv azalınca Merkez KKM erimesinde fren yaptı
Türk Lira'sına geçişte sağlanacak destek için, söz konusu döviz tevdiat veya döviz cinsinden katılım fonu hesaplarının 31 Aralık 2022 tarihine kadar açılmış olması şartı 31 Mart 2023'e uzatıldı. Yapılan yeni düzenlemeyle ilgili hesapların vadesini belirleyen madde de değiştirildi.
Dövize yönelişin önünü kesmek ve değer kazanmasını önlemek için 2021 yılı Aralık ayının sonlarında devreye giren Kur Korumalı Mevduat uygulamasıyla ilgili düzenlemeler son iki günde birbirini izliyor. Son olarak kur korumalı mevduat hesabının faizini serbest bırakan ekonomi yönetimi dün de TCMB taraflı kur korumalı mevduatlarda tarih kapsamını genişletti.
Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre, Türk lirasına geçişte sağlanacak destek için, söz konusu döviz tevdiat veya döviz cinsinden katılım fonu hesaplarının açılma tarihi 31 Mart 2023’e uzatıldı. Bir önceki düzenlemeye göre bu tarih 31 Aralık 2022 olarak belirlenmişti.
Yeni düzenlemeyle vade sınırlamasının da kaldırıldığı görüldü. Daha önce ilgili tebliğde yer alan “Banka tarafından yurt içi yerleşik gerçek kişiler ve yurt içi yerleşik tüzel kişiler için 3 ay, 6 ay veya 1 yıl vadeli Türk lirası mevduat veya katılma hesabı açılır” ifadesi değiştirildi. Yeni maddede sadece “Banka tarafından açılacak Türk lirası mevduat veya katılma hesaplarının vadeleri Merkez Bankasınca yayımlanacak usul ve esaslarda belirlenir” ifadeleri kullanıldı.
Altın hesaplarında da vade sınırlaması kalktı
Resmi Gazete’de yayımlanan ayrı düzenlemeyle altın hesaplarında da vade sınırlaması kaldırıldı. Buna göre, Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ’de yer alan “Banka tarafından yurt içi yerleşik gerçek kişiler ve yurt içi yerleşik tüzel kişiler için 3 ay, 6 ay veya 1 yıl vadeli Türk lirası mevduat veya katılma hesabı açılır” ifadesi değiştirildi. Yeni fıkrada “Banka tarafından açılacak Türk lirası mevduat veya katılma hesaplarının vadeleri Merkez Bankasınca yayımlanacak usul ve esaslarda belirlenir” denildi.