Gelir adaletsizliğinde zirve Türkiye’nin
Silvergate, Silikon Vadisi Bankası ve Signature Bank'ın iflaslarıyla ABD'de başlayan ve Credit Suisse'te yıllardır gözlenen sorunların derinleşmesiyle Avrupa'ya sıçrayan bankacılık krizi, küresel bankaların piyasa değerinin mart ayında 459 milyar dolar azalmasına neden oldu.
Silvergate, Silikon Vadisi Bankası ve Signature Bank’ın iflaslarıyla ABD’de başlayan ve Credit Suisse’te yıllardır gözlenen sorunların derinleşmesiyle Avrupa’ya sıçrayan bankacılık krizi, küresel bankaların piyasa değerinin mart ayında 459 milyar dolar azalmasına neden oldu.
İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times’ın haberine göre, bankacılık sektörü Covid-19 pandemisinin küresel piyasaları sarstığı Mart 2020 sonrasındaki en kötü aylık performansı gösteriyor. Krizden en sert etkilenen ülke olan ABD’de KWB bankacılık endeksi bu ay yüzde 18 düştü.
Avrupa’da ise Stoxx 600 bankacılık endeksindeki düşüş yüzde 15’i buldu. Japonya’nın Topix bankacılık endeksi ise martta yüzde 9 geriledi.
İflas eden bankaların yanı sıra ABD’de First Republic gibi orta büyükteki bankalar, Avrupa’da ise İsviçre’nin en büyük bankalarından Credit Suisse, krizden en sert etkilenen bankalar olarak ön plana çıktılar. First Republic büyük bankaların 30 milyar dolarlık desteğiyle şimdilik de olsa rahatlarken, Credit Suisse’nin ülkenin en büyük bankası UBS tarafından satın alınması için görüşmeler sürüyor.
Piyasalardaki son yangının ardından piyasa değerine göre dünyanın en büyük ilk 10 bankası şöyle sıralanıyor: JP Morgan Chase (ABD) 370.3 milyar dolar, ICBC (Çin) 224.3 milyar dolar, Bank of America (ABD) 222.5 milyar dolar, China Construction Bank (Çin) 165.4 milyar dolar, Agricultural Bank of China (Çin) 153.9 milyar dolar, Wells Fargo (ABD) 143.2 milyar dolar, Morgan Stanley (ABD) 141.5 milyar dolar, Bank of China (Çin) 139.2 milyar dolar, HSBC (İngiltere) 132.1 milyar dolar, Royal Bank of Canada (Kanada) 128.7 milyar dolar.