Bütçe eylülde negatife döndü: Dokuz aylık açık 512 milyar TL
Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan ‘KDV oranları artırıldı, artırılacak’ iddialarına ilişkin açıklama geldi. Şimşek’in iki kez yaptığı açıklama dedikodunun önünü kesemeyince devreye bu kez kurum olarak bakanlık girdi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı bir X hesabı tarafından 16 Nisan 2024 tarihinde yapılan KDV oranlarının 2’şer puan artırılarak yüzde 10 ve yüzde 20’ye çıkartıldığına ilişkin paylaşımın doğru olmadığını anlatmak için o günden bu yana çaba sarf ediyor. Yanlışlıklar komedyası Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın KDV uygulamasındaki usulsüzlükleri önlemek için bir tebliğ yayımlamasıyla başladı. Adı Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:51) olan tebliğde bazı gıda marketlerinin, lokanta ve kafelerin, ilaç dışında ürünler satan eczanelerin farklı KDV uygulamasını suistimal ederek devletin vergi kaybına neden oldukları ve vatandaşa zarar verdikleri belirtiliyor, hangi ürün ya da hizmet karşılığı ne oranda KDV uygulanacağı örneklerle anlatılıyordu.
Ancak uygulama tebliğinin yayımlanmasıyla birlikte ortalık karıştı. KDV’nin 2 puan artırıldığı şeklindeki yalan haberin yayınlandığı hesap 865 bine yakın görüntülenme aldı. Bakanlığın listeler arasında kaydırma yaparak KDV’yi 2 puan artırdığı şeklindeki haberler sosyal medyayı ve internet sitelerini işgal etti. Halbuki KDV oranlarında yapıldığı iddia edilen artışın tarihi, vergi zamlarının enflasyonu patlattığı 20123 Temmuz ayıydı. Yani yeni bir KDV artışı yoktu. Hem Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek hem de bakanlık aynı akşam KDV’nin artırılmadığını ve tebliğin doğru uygulamayı sağlamak için yayımlandığını açıkladı ve ortalık sakinleşti.
KDV’nin artırıldığına ilişkin haberler 26 Nisan gece yarısı uygulama tebliğinin Resmi Gazete’de yayımlamasıyla birlikte yeniden hortladı. Şimşek yılmadı, ertesi gün de “KDV’nin artırılmadığına” ilişkin bir açıklama daha yaptı. Ancak dedikodu ve yanlış bilgi tufanı dinmemiş olacak ki bu kez de Hazine ve Maliye Bakanlığı dün akşam bir açıklama daha yapmak zorunda kaldı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı son günlerde KDV ile ilgili yapılan tebliğ düzenlemesinden hareketle KDV oran artışı yapıldığına ilişkin haberlerin görüldüğünü belirterek konuyu herkesin anlayacağı şekilde soru cevap şeklinde anlatan bir açıklama yayımladı:
“Son günlerde KDV ile ilgili yaptığımız tebliğ düzenlemesinden hareketle KDV oran artışı yapıldığı, mal ve hizmetler itibarıyla KDV oranlarının belirlendiği listeler arasında kaydırma yapılarak oran artışları yapılacağı yönünde haberler yapıldığı görülmektedir. Vatandaşlarımızın doğru bilgilendirilmesi açısından aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür.
KDV oranları nasıl belirlenmektedir?
KDV Kanunu’nun verdiği yetki çerçevesinde KDV oranları günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre Cumhurbaşkanı tarafından belirlenmektedir. Mal ve hizmetler itibarıyla halihazırda 3 farklı oran uygulanmaktadır.
Temel gıda maddelerinin yer aldığı 1 sayılı listedeki mallar için oran %1’dir. Yeme-içme, sağlık, eğitim, tekstil, konaklama gibi bazı mal ve hizmetlerin yer aldığı 2 sayılı listedeki mallar için oran %10’dur. Bu iki listede yer almayan mal ve hizmetler ise genel oran olan %20 oranına tabiidir.
KDV tebliğ düzenlemesine neden ihtiyaç duyuldu?
Yeme içme sektöründe bulunan bazı lokanta ve kafeler ile ilaç dışında çeşitli ürünleri satan eczanelerin oran farklılığını istismar ettiği ve rekabet eşitliğini bozduğu tespit edildi.
Fiyatları KDV dahil olarak belirlenen ve ilan edilen lokanta veya kafelerde, yeme içme hizmeti karşılığında %10 KDV hesaplaması gerekirken, bu hizmet yerine tıpkı bir market gibi et, su, meyve suyu ve benzeri ürünleri tek tek satmış gibi göstererek %1 oranında KDV hesapladığı, vatandaştan aldığı %10 oranındaki KDV tutarını fiş veya faturada %1 olarak gösterdikleri görüldü.
Aynı şekilde KDV oranı %10 olan ilaç ve benzeri tıbbi ürünlerin yanında KDV oranı %1 olan gıda takviyesi içeren ürünleri satan eczanelerin, KDV dahil belirlenmiş fiyatlar üzerinden satış yaptıkları halde tüm satışlarını gıda takviyesi içeren ürün gibi göstermek suretiyle yine vatandaştan aldığı %10 KDV’yi devlete vermedikleri görüldü.
Bu örneklerin sürekli arttığı dikkate alınarak istismarın önüne geçmek ve bu konudaki tereddütleri gidermek maksadıyla konuya açıklık getiren tebliğ hazırlandı.
Tebliğ ile KDV oranları artırıldı mı?
KDV oranlarını artırma konusunda Cumhurbaşkanı yetkilidir. Tebliğ ile KDV oran artışı yapılması mümkün değildir. Dolayısıyla tebliğ ile herhangi bir oran artışı yapılmamıştır. Yeme içme hizmeti sunan işletmeler, gıda maddelerini olduğu gibi satmamakta, bu ürünlerden hazırlanmış bir yemeği veya içeceği hizmet şeklinde müşterilerine sunmaktadır.
Bu hizmetle beraber sunulan tuzun, karabiberin, peçetenin, ıslak mendilin veya ikram edilen çay ya da kahvenin ayrı fiyatlandırması söz konusu değildir.
Tüm bunlar yeme içme hizmetinin bir parçasıdır ve bu nedenle hizmet bedeli tüm maliyetler dikkate alınarak belirlenir ve KDV oranı da %10’dur.
Müşteriye sundukları menülerde KDV dahil fiyatlar yer alır ve müşterilerinden menüde yer alan tutarın içindeki %10 KDV’yi tahsil ederler.
Düzenledikleri fiş veya faturada doğru KDV oranı belirtildiği takdirde vatandaşın ödediği vergi Hazine’ye intikal eder. Aksi halde ise işletmenin kasasında kalır. Yukarıda da belirtildiği gibi KDV oranlarında suistimalin önüne geçilmesi amacıyla yayınlanan tebliğ ile;
Yeme içme hizmeti sunan lokanta, kafe, pastane gibi işletmelerin, kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin ederek buralarda sattıkları ürünler için %10 oranında KDV hesaplayacakları hususu açıkça belirtilmiştir.
Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışların da aynı mahiyette olduğu da açıklanmıştır.
KDV oranları artırılıyor mu?
Sayın Bakanımız birçok kez genel KDV oranında artış olmayacağını ifade etmiş ancak indirim, istisna ve muafiyetlerin gözden geçirileceğini, etkin olmayanların kaldırılacağını, kayıt dışılıkla mücadelede suistimale açık, vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet veren alanların yeniden düzenleneceğini belirtmiştir.
Halihazırda KDV oranlarında artış yapılmasına yönelik herhangi bir çalışma bulunmamaktadır.”