Meclis haftaya kripto varlık yasa teklifiyle başlayacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Kurban Bayramı'nın ardından çalışmaya ‘kripto varlık' yasa tasarısıyla başlayacak. Yasayla yatırımcının korunması ve kripton varlık piyasasında şeffaflığın artırılması hedefleniyor.

Ekonomi 20 Haziran 2024
Kripto varlıkların ihracı, satışı ve dağıtımı için de SPK'ya yetki verilecek. Tüm transfer işlemleri kayıt altına alınacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Kurban Bayramı’ndan sonra aralarında vergi paketinin de olduğu önemli yasa tekliflerini gündemine alacak. Ancak hafta başında görüşülmeye başlanacak ilk teklif kripto varlık piyasasının düzenlenmesiyle ilgili yasa teklifi olacak.

Düzenlemeyle kripto varlık hizmet sağlayıcıları için asgari sermaye şartı getirilecek. Kripto para kullanıcıları ile ilişkilerin nasıl kurulacağı ve kimlik tespitinin nasıl yapılacağı da yasayla düzenlenecek.

Düzenlemeye göre hizmet sağlayıcı kuruluş ve faaliyetler için Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) izin alınacak. Kripto varlıkların ihracı, satışı ve dağıtımı için de SPK’ya yetki verilecek. Tüm transfer işlemleri kayıt altına alınacak.

Sermaye piyasalarında 12 milyon kişinin bakiyeli hesabı bulunuyor. Teklif yasalaştığında belirlenen koşulları taşıyan kripto varlık platformları yetkilendirilecek, bankaların da kripto varlık saklama lisansı alması gerekecek.

Piyasa bozucu eylemlere 6 milyon liraya kadar ceza

Düzenlemeyle piyasa dolandırıcılığı ve piyasa bozucu eylemlerle bilgi suistimalinin cezaları da belirlenecek. Piyasa bozucu eylemlere 246 bin lira ile 6 milyon lira arasında değişen idari para cezası uygulanacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.