Merkez Bankası enflasyon tahminini yüzde 29’a kadar yükseltti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, bankanın yıl sonu enflasyon tahminini açıkladı. Karahan, "Enflasyon 2025 için yüzde 24 tahmin edilmektedir" dedi. Tahminin üst sınırı yüzde 29.

Ekonomi 7 Şubat 2025

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın ilk enflasyon raporu sunumunda bankanın 2025 için enflasyon tahminini yükselttiğini açıkladı. Daha önce artı-eksi 6 puanla yüzde 21’lik yıllık enflasyon hedefi bulunan Merkez Bankası bu kez yine artı-eksi 6 puanlık tahmin aralığında yüzde 24’lük hedef koydu. Hedefin üst sınırı yüzde 29’a geliyor. Daha geçen hafta açıklanan Ocak ayı enflasyonu yüzde 5 gelmiş ve yıllık hedefi zora sokmuştu.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, sunumunda “Dezenflasyon sürecimiz devam ediyor. Makroekonomik göstergeler de bu süreçle uyumlu şekilde ilerliyor. İç talebin enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere geldiğini, enflasyonun ana eğiliminin düşüş trendinde olduğunu değerlendiriyoruz. Para politikasındaki sıkı duruşumuzu dezenflasyonun devamını sağlayacak şekilde sürdüreceğiz” dedi.

“Kira enflasyonunun yüksek olmakla beraber yavaşlama eğiliminde olduğunu görüyoruz” diyen Karahan, “Ocak ayında aylık kira enflasyonundaki dönemsel artış, kira sözleşme yenileme oranındaki yükselişten kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.

“Piyasada oluşan likidite fazlasını zorunlu karşılıklar ve mevcut diğer araçlarımızı kullanarak sterilize ediyoruz” diyen Karahan, şöyle devam etti:

“Para politikası duruşumuz ve makroihtiyati çerçeve sayesinde mevduat faizlerinin seviyesi, Türk lirasına geçişi ve tasarrufları desteklemeyi sürdürüyor… KKM’nin mevcut seviyesi düşünüldüğünde, bu uygulamayı yıl içerisinde tüzel kişileri önceleyecek şekilde sonlandırmayı planlıyoruz.”

Enflasyon tahmini değişti

“Orta vadeli tahminlerimizi oluştururken, enflasyon görünümünde kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar, para politikasındaki sıkı duruşu sürdüreceğimizi esas aldık” diyen Karahan, şu ifadeleri kullandı:

“Ekonomi politikalarındaki eşgüdümün de artarak devam edeceğini tahminlerimize yansıttık. Enflasyon 2025 için yüzde 24, 2026 için yüzde 12 ve 2027 için yüzde 8 olarak tahmin edilmektedir. Enflasyonun 2027 yılında yüzde 8’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanmasını hedefliyoruz. 2025 yılındaki tahmin güncellemesinde, para politikasının görece etki alanı dışında kalan unsurlar belirleyici oldu. Bu revizyon para politikasının görece etki alanı dışındaki unsurlardan kaynaklanıyor. Bu nedenle, para politikası duruşuna ilişkin herhangi bir gevşeme sinyali taşımıyor. 2025 tahminimizdeki güncellemenin beklentiler üzerinden gelebilecek muhtemel ikincil etkilerinin, parasal duruştaki sıkılıkla telafi edileceği bir görünüm altında, 2026 tahminimizi değiştirmedik.”

Öte yandan Merkez Bankası, 2024 yılının 4. Enflasyon Raporu toplantısında 2024 ve 2025 yıl sonu enflasyon tahminlerini sırasıyla yüzde 44 ve yüzde 21 olarak yukarı yönlü güncellemiş; 2026’da ise, yüzde 12’ye gerileyeceğini öngörmüştü.

Cevdet Akçay: TL’nin değer kazanması bir süre daha elzem

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay da düzenlenen basın toplantısında, enflasyonda yapışkanlık endişesine ilişkin soruyu yanıtladı.

Akçay, enflasyonun yüzde 30’larda takılıp inmeyeceğini söylemenin hurafe olduğunu belirterek, “Enflasyonun hangi seviyede takılı kalacağını bilmiyoruz, 30’larda takılacağını söyleyenlere için “nereden biliyorsunuz”, bu tür söylemler hurafe. Seçilen patikaya tek ya da mutlak doğru diye bakmak ne seçen açısından, ne de alternatifi öneren açısından doğru bir şey, ikisi için de yanlış. Hedeflerimizde sapma olduğunda gerekli hamleyi yapma imkan ve kapasitemiz var mı bunu sorgulamamız daha önemli” ifadelerini kullandı.

TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, kur geçişkenliğinin hala yüksek olduğuna dikkat çekerek, “TL’deki reel değerlemenin asimetrik de olsa aşağı yönlü etkisi var. Dezenflasyon süreci için TL’nin bir süre daha reel değer kazanması elzem” diye konuştu.

Uzmanlardan yorum yağdı

Toplantıya yoğun katılım olduğu gözlenirken, yorumlar da yoğun oldu. Yılın ilk toplantısından revize edilen enflasyon hedefini ekonomistler ve uzmanlar yorumladı.

Prof. Dr. Hakan Kara, “Merkez Bankası 2025 yıl sonu hedefini %21’den 24’e çekti (üst bant %29). Sürekli yapılan hedef revizyonları can sıkıcı olsa da, imkansız bir hedefte inat edilmemesi doğrudur” dedi.

Prof. Dr. Fatih Özatay, “Düşüncemin aksine yılsonu tahmini %24’e, tahmin üst sınırı da %29’a çıkarıldı. İyi olmadı. Sürekli değişen tahmin/hedef olmaz. Peki, bu durumda emekli maaşlarına memur maaşlarına asgari ücrete de ek zam yapılacak mı?” diye sordu.

Ekonomi Gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, şu yorumu yaptı:

“İtiraf ediyorum, yanıldım. Yalnızca ben mi; Merkez Bankası enflasyon tahmini konusunda herkesi ters köşeye yatırdı! 2025 yılı enflasyon tahmini yüzde 21’den yüzde 24’e çıkarıldı. Hayırdır! Hani ekonomi iyi gidiyordu! Hani bu yüzden faiz indiriliyordu! Enflasyon düşük olacak diye düşük tutulan ücret artışları ne olacak şimdi? “Hani”ler o kadar çok ki!”

TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, “Her şey öngörüldüğü gibi gidiyorsa enflasyon tahmini neden sürekli yukarı revize ediliyor?” dedi.

TEPAV Direktörü Dr. Burcu Aydın, toplantıyı şu şekilde yorumladı:

“Başkan Karahan’ın verdiği ana mesaj: “enflasyon kontrol altında” Tonu: “güvercin” Ancak enflasyon hedefi yine artırıldı. Para politikası duruşunun sıkılaştırılarak hedefin korunması yerine revize edilmesini talihsiz bir seçim olarak değerlendiriyorum…”

Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, “Merkez Bankası 2024 enflasyonunu %24 bekliyor. Ocak enflasyonu %5,03 geldi. Söz konusu oranın tutması için kalan 11 ayda aylık ortalama enflasyonun %1,6 olması gerekiyor. Bu da çok zor görünüyor!” dedi.

Prof. Dr. Emre Alkin, “Bence Merkez Bankası “üç revizyonla yılı tamamlama” hedefi koysun.” Yorumunu yaptı.

Prof. Dr. Sinan Alçın, “Enflasyon Raporunda başkanın promterdan okuduğu kısmı anladım fakat yardımcının “hedef tutmazsa tutmaz niye eleştiriyorsunuz, tutmayınca adım atıyor muyuz ona bakın” minvalindeki lafını anlamadım. O zaman tutmayan hedefe bağlı olarak tüm ücretler revize edilecek” ifadelerini kullandı.

Murat Sağman, “Liyakatlı ve güvenilir bir kadro olmasına rağmen enflasyon ile mücadelede Merkez Bankası maalesef çok yalnız kaldı.” Dedi.

Serdar Pazı, şu yorumu yaptı:

“Faiz indirimlerine başlayabilmenin ve devam edebilmenin tek yolu enflasyon tahminlerini yukarı revize etmek şimdi %24, bir dahaki toplantıda %27, sene sonuna doğru da %30 oldu da bitti maşallah…”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.