Merkez de Şimşek gibi ‘temmuzda enflasyonda geçici artış’ bekliyor

Merkez Bankası PPK özetinde temmuz ayında enflasyonun geçici olarak artacağı öngörüsü yaptı. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek de 'Temmuzda aylık enflasyonda geçici etkiler kaynaklı artış bekliyoruz' demişti.

Ekonomi 30 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Haziran ayında elektriğe gelen yüzde 38 zam ve iğneden ipliğe ÖTV zamları, baz etkisine rağmen temmuz enflasyonun aylık olarak yükselmesine neden olacak.

Merkez Bankası (TCMB) geçen hafta politika faizini yüzde 50 olarak sabit tuttuğu Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetini yayımladı. Özette daha önce Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in söylediği gibi temmuzda aylık enflasyonun geçici olarak artacağı öngörüsünde bulunan PPK “Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana, beklentiler öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası sürdürülecek” mesajı verdi. Özette ayrıca “Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk Lirası’nda reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon sürecini güçlendirecektir” dendi. Tutanak özetlerinden öne çıkanlar şöyle:

– Yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk Lirası varlıklara yönelimiyle piyasada oluşan likidite fazlasının mayıs ayında kur korumalı mevduat hesapları ile mevduat ve katılım fonu hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarının belirgin olarak artırılması ile sterilize edilmesi neticesinde mevduat faiz oranlarındaki gerileme sınırlanmıştır.

– Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Kredi büyümesi ve kompozisyonu göz önünde bulundurularak makro finansal istikrarı ve parasal aktarım mekanizmasını destekleyecek şekilde yabancı para kredilere yönelik ek önlemler alınmış, Türk Lirası kredilere yönelik düzenleme ise korunmuştur.

– Atılan parasal ve miktarsal sıkılaşma adımlarının etkisi ile Türk Lirası kredi büyümesinde bir süredir görülen yavaşlama eğilimi devam etmiş, YP kredi büyümesindeki gerileme belirginleşmiştir.

– Parasal aktarım mekanizmasını desteklemek amacıyla kur korumalı mevduat hesaplarındaki çözülmeyi hızlandıracak nitelikte politika adımları atılmıştır.

– Yakın döneme ilişkin göstergeler yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte, yavaşlamaya devam ettiğini teyit etmektedir.

– Daha yakın döneme ilişkin göstergelerle birlikte tüketim göstergelerine bir bütün olarak bakıldığında, talebin Enflasyon Raporunda öngörülen ölçüde yavaşlamıyor olabileceği değerlendirilmektedir.

– Haziran ayında hizmet grubunda aylık fiyat artışı, önceki aya kıyasla zayıflamakla beraber görece yüksek seyrini sürdürmüştür. Gıda grubunda aylık fiyat artışı bir önceki aya yakın gerçekleşmiştir. Enerji fiyatları akaryakıt ve tüp gaz kalemlerindeki düşüşlere rağmen, şebeke suyu fiyatlarında kaydedilen artış ile haziran ayında yükselmiştir.

– Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutmaktadır.

– Hizmet sektöründe hâkim olan fiyatlama davranışı önemli bir atalete ve şokların enflasyon üzerindeki etkilerinin uzun bir süreye yayılmasına neden olmaktadır.

– Öncü göstergeler temmuz ayında aylık enflasyonun, para politikasının görece etki alanı dışında kalan yönetilen-yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamaları ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki arz yönlü gelişmeler neticesinde geçici olarak artacağına işaret etmektedir.

– Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir.

– Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır.

– Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk Lirası’nda reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon sürecini güçlendirecektir.

– Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenmeye devam edilecektir. Likidite koşulları muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları, gerektiğinde çeşitlendirilerek etkin şekilde kullanılacaktır. Bu çerçevede, mevcut sterilizasyon araçlarına ek olarak, altın ve döviz karşılığında Türk lirası sterilizasyonu yapılabilme imkânı sağlamak amacıyla satım yönlü altın ve döviz karşılığı Türk Lirası swap ihalesi işlemleri duyurulmuştur.

Piyasa da Şimşek gibi temmuzda enflasyonda yükseliş bekliyorPiyasa da Şimşek gibi temmuzda enflasyonda yükseliş bekliyor

Şimşek: Temmuzda aylık enflasyonda geçici etkiler kaynaklı artış bekliyoruzŞimşek: Temmuzda aylık enflasyonda geçici etkiler kaynaklı artış bekliyoruz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.