Merkez’den erken faiz indirimi bekleyenlere mesaj: Sıkı duruş sürecek

Merkez Bankası Başkanı Karahan enflasyonun kalıcı düşüş göstermesi ve enflasyon beklentilerinin öngörülen tahmin aralığına yakınsaması konusunda alınacak mesafe olduğunu belirterek 'Para politikasında sıkılığı korumaya devam edeceğiz' dedi.

Ekonomi 3 Ekim 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, sıkı para politikasına kararlılıkla devam edeceklerini söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Karahan son günlerde en çok konuşulan konuların başında gelen faiz indirimin ne zaman yapılacağı ve para politikasının devam edip etmeyeceği konusunda önemli açıklamalar yaptı. Karahan Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumda enflasyonun ana eğiliminin belirgin ve kalıcı bir düşüş göstermesi ve enflasyon beklentilerinin öngörülen tahmin aralığına yakınsaması konusunda alınacak bir miktar mesafe olduğunu belirterek “Bu nedenle para politikasında sıkılığı korumaya devam edeceğiz” dedi. Karahan’ın sunumundan öne çıkanlar şöyle:

-Dezenflasyon süreci öngördüğümüz şekilde başladı. Makroekonomik göstergeler bu süreçle uyumlu şekilde ilerliyor. Yurt içi talep ikinci çeyrekten bu yana azalmakta. Talepteki dengelenmenin güçlenerek devam edeceğini öngörüyoruz. Bu dengelenmenin etkisiyle cari işlemler açığında düşüş sürüyor.

-Arz koşullarına baktığımızda ise temmuz ayında sanayi üretimi aylık bazda artarken çeyreklik olarak sınırlı bir azalış kaydetti.

-Köprü günleri kaynaklı mekanik etki ve yüksek oynaklık sergileyen sektörler dışlandığında sanayi üretiminin ana eğiliminin görece zayıf olduğunu değerlendiriyoruz.

-Üçüncü çeyrekte üretim göstergelerindeki ılımlı ivme kaybı talepte özetlediğim görünüm ile uyumlu.

-Sıkı para politikamız sonucunda iç talepteki dengelenme devam edecektir. Yılın geri kalanında negatif düzeylere düşecek olan çıktı açığı dezenflasyon sürecinin önemli bir bileşeni olacaktır.

-Parasal sıkılaştırma dönemlerinde cari dengede düzelme oluyor. Önümüzdeki dönemde sıkı parasal duruşumuzla uyumlu olarak cari dengedeki olumlu seyrin süreceğini öngörüyoruz.

‘Enflasyondaki gerileme sadece baz etkisinden değil’

-Yıllık enflasyondaki gerileme sadece baz etkisinden değil aynı zamanda aylık fiyat artışlarının daha düşük seyretmesinden de kaynaklanıyor. Çeşitli göstergelerin yakın dönem seyrine baktığımızda, enflasyonun ana eğilimindeki ılımlı seyrin, yılın üçüncü çeyreğinde gerçekleşen yönetilen ve yönlendirilen fiyat ayarlamalarındaki artışlara ve bunların dolaylı etkilerine rağmen sürdüğünü görüyoruz. Son 12 ayda ortalama yüzde 3,1 olan ana eğilim, son altı ayda yüzde 2,7’ye, son üç aylık dönemde ise yüzde 2,6’ya geriledi,

-Eylül ayı itibariyle oluşan yıllık enflasyona en büyük katkı 20,7 puan ile hizmetler sektöründen geldi, onu 11 ve 8,9 puanlık katkılarla gıda ve temel mal grupları takip etti.

-Hizmet enflasyonu içindeki ataletin (geçmişe bakarak yüksek fiyat artışı) nedenlerinden biri kira. Öncü göstergeler kira enflasyonunda önümüzdeki aylarda düşüşe işaret etmektedir.

-Manşet enflasyondaki düşüşün devamıyla birlikte, tüm sektörlerin beklentilerinin gerileyeceğini öngörüyoruz. Nitekim eylül ayı verileri tüm birimlerin enflasyon beklentilerinin aşağı yönlü güncellendiğine işaret ediyor.

-Enflasyon beklentilerinin tahmin aralığına yakınsaması, dezenflasyon açısından kritik önemde.

-Sıkı para politikası duruşumuzla, beklentilerin dezenflasyon sürecine katkı verecek şekilde oluşmasını sağlamakta kararlıyız.

-Para politikasındaki sıkı duruşumuzu fiyat istikrarı sağlanana kadar kararlılıkla sürdüreceğiz. Daha önce de vurguladığımız gibi, bu süreçte iki ana koşul gözetiyoruz. Birincisi, aylık enflasyonun ana eğiliminin, belirgin ve kalıcı bir düşüş göstermesi. İkincisi ise, enflasyon beklentilerinin öngörülen tahmin aralığına yakınsaması. Her iki kriterde de alınacak bir miktar mesafe olduğunu değerlendiriyoruz. Bu nedenle, para politikasında sıkılığı korumaya devam edeceğiz.

-Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçlarımızı etkili şekilde kullanacağız.

-Bir kez daha altını çizmek isterim ki; fiyat istikrarı; sürdürülebilir büyüme ve toplumsal refah artışı için ön koşuldur.

-Haziranda başlayan dezenflasyon sürecinde, enflasyonu, belirlediğimiz ara hedeflerle uyumlu olacak şekilde düşürmek için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz.

KKM geriliyor, TL mevduat artıyor

Kur korumalı mevduatın (KKM) payı yüzde 8’li seviyelere geriledi. KKM hesaplarının toplamı 2023 Ağustos ayında 140 milyar doların üzerine yükselmişti. Şu anda bakiye 45 milyar doların altına gerilemiş durumda. KKM bakiyesinin azalması Türk Lirası mevduat payını artırarak parasal aktarım mekanizmasını güçlendiriyor ve merkez bankası bilançosu üzerindeki riskleri azaltıyor. TL mevduat payındaki kademeli ve istikrarlı artışın dezenflasyon patikamızın önemli bir unsuru olmaya devam edeceğini öngörüyoruz.

Hakan Aran: Kasımda 2,5 puanlık faiz indirimi bekliyorumHakan Aran: Kasımda 2,5 puanlık faiz indirimi bekliyorum

ASO'dan erken faiz indirimi uyarısı: Ödenen bedeller boşa giderASO’dan erken faiz indirimi uyarısı: Ödenen bedeller boşa gider

Enflasyon yüzde 50'nin altında, beklenenin üzerindeEnflasyon yüzde 50’nin altında, beklenenin üzerinde

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.