Merkez geçmişi sildi: Piyasa katılımcıları anketi artık kişilerle değil kurumlarla yapılacak
Yüzde 30 devlet tahvili tutma zorunluluğu nedeniyle bankaların nakit avans hesaplarını önceki gün bir bir kapatması üzerine geri adım atarak uygulamayı yürürlükten kaldıran Merkez Bankası'na ekonomistlerden ve vatandaşlardan tepki yağdı.
16 Mayıs’ta yayınladığı tebliğle nakit avansların “kredi” gibi değerlendirileceğini, bankaların bu kredilere karşılık yüzde 30 oranında sabit faizli Hazine bonosu tutması gerektiğini ilan ettiği için bankaların bu hesapları kapatması karşısında geri adım atarak uygulamayı iptal eden Merkez Bankası’na ekonomistlerden ve vatandaşlardan tepki yağdı.
Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, yeni karar için “Deneme yanılma yolu ile ekonomi yönetmek tam da bu işte. Birileri 2. turu hatırlatınca talimat kaldırılmış. Bu arada olan borcumu yarın nasıl ödeyeceğim derdine düşen vatandaşa oldu. Bu talimatı 29 Mayıs’ta raftan çıkarıp tekrar uygulamaya koyma fırsatı vermemek hepimizin elinde” dedi.
Deneme yanılma yolu ile ekonomi yönetmek tam da bu işte.
Birileri 2.turu hatırlatınca talimat kaldırılmış.
Bu arada olan borcumu yarın nasıl ödeyeceğim derdine düşen vatandaşa oldu.
Bu talimatı 29 Mayıs’ta raftan çıkarıp tekrar uygulamaya koyma fırsatı vermemek hepimizin… https://t.co/MlmFBKV20m
— Kerim Rota (@kerimrota) May 19, 2023
Rota, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın nakit avansın kapatılmasına vatandaşların tepki göstermesi üzerine önceki gün yaptığı “Nakit avansın kaldırıldığı haberi gerçeği yansıtmıyor. Dar gelirli vatandaşları muaf tutuyoruz. Kredi kartlarından yoğun olarak çekim yapılıp altın alınıyordu” açıklamasını da bir başka tweet’inde eleştirdi. Rota, paylaşımında “CB yardımcısı ve okuması için o notu yollayan partili bürokratlar şunu diyorlar; 50 bin TL üzerinde toplam kart limiti olan vatandaşları dar gelirli olarak tanımlamıyoruz. 51 bin TL limitiniz varsa tasarruf edecek, döviz ve altın alacak kadar zenginsiniz. Böyle yönetiliyoruz” ifadelerine yer verdi.
CB yardımcısı ve okuması için o notu yollayan partili bürokratlar şunu diyorlar;
50 bin TL üzerinde toplam kart limiti olan vatandaşları dar gelirli olarak tanımlamıyoruz.
51 bin TL limitiniz varsa tasarruf edecek, döviz ve altın alacak kadar zenginsiniz.
Böyle yönetiliyoruz. https://t.co/gSZDc8LgFC
— Kerim Rota (@kerimrota) May 19, 2023
Fuat Oktay’a bir tepki de Finansal danışman ve DEVA Partisi Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Rıfat Gencal’dan geldi. Gencal, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Devlet sizin ne kadar limitiniz olması gerektiğini ne kadar limitle zengin veya fakir olabileceğinizi bunu nasıl kullanmanız gerektiğini sizin adınıza belirleyip yönetirken bu limitle neden kuyum harcaması yaptığınızı anlama konusunda hiç çaba sarf etmez. Acı olan budur” dedi.
Devlet sizin ne kadar limitiniz olması gerektiğini ne kadar limitle zengin veya fakir olabileceğinizi bunu nasıl kullanmanız gerektiğini sizin adınıza belirleyip yönetirken
Bu limitle neden kuyum harcaması yaptığınızı anlama konusunda hiç çaba sarf etmez
Acı olan budur.. https://t.co/FLs1KVvC2R
— Ömer Rıfat Gencal (@omgencal) May 19, 2023
Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı ve eski Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Turhan da, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Bir zamanlar Şener Şen’in oynadığı bir armatür reklamı vardı; ‘aç, kapa’ temalı. Düzenlemeleri de böyle yapsalar. Ya da alternatif ‘fermuarlı’ olabilir. İki yıl önce benzer bir durumda şöyle demişim: Her şey ‘bir varmış bir yokmuş’. En kötü ihtimalle bir masal ülkesi olduk” dedi.
Bir zamanlar Şener Şen’in oynadığı bir armatür reklamı vardı; “aç, kapa” temalı. Düzenlemeleri de böyle yapsalar. Ya da alternatif “fermuarlı” olabilir.
İki yıl önce benzer bir durumda şöyle demişim:
—
Her şey
“bir varmış bir yokmuş”
…
En kötü ihtimalle bir masal ülkesi olduk.— Ibrahim M. Turhan (@ibrahimmturhan2) May 19, 2023