Rating firmalarının Türkiye’ye güncel bakışı: Yetmez ama evet
Türkiye'nin ortodoks politikaları hayata geçirmesi halinde not artışı sinyalini veren kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, şimdi de Türk bankalarının görünümünü negatiften durağana çevirdi. Moody's, "Türk bankacılık sistemi için görünüm istikrarlı ancak zorlu olmaya devam ediyor" açıklaması yaptı.
Geçen hafta Türkiye’nin ortodoks politikaları hayata geçirmesi halinde not artışı sinyalini veren Moody’s, şimdi de Türk bankalarının görünümünü değiştirdi. Uluslararası kredi değerlendirme kuruluşu Moody’s Investors Service’ten yapılan açıklamada, Türk bankacılık sistemi için görünümün negatiften durağana değiştirildiği bildirildi. Moody’s seçimlerin ardından iyileşen faaliyet koşulları nedeniyle görünüm istikrarlı ancak zorlu olmaya devam ettiğini vurguladı.
Açıklamanın ardından Borsa İstanbul’da bankacılık hisselerinde yükseliş gözlendi. BIST 100 endeksi önceki kapanışa göre 46,64 puan azalırken, bankacılık endeksi yüzde 1,70 artış kaydetti.
Moody’s’ten yapılan açıklamada, hükümetin mayıs ayındaki seçimler sonrasında ortodoks politikaların uygulanmasına yönelik attığı adımların, Türk bankalarının faaliyet ortamını destekleyici yönde olduğu kaydedildi.
Açıklamada, Türk bankaları için faaliyet ortamının ekonomik büyümede beklenen yavaşlama nedeniyle zorlu olduğu belirtilirken, “Bununla birlikte, hükümetin mayıs ayındaki seçimi takiben politika yapımında ortodoksiye (ortodoks politikalara) geri dönmek için attığı ilk adımlar Türk bankalarının faaliyet koşullarını destekliyor” değerlendirmesini yaptı.
Yüksek enflasyonun ve Türk Lirası’ndaki değer kaybının tüketicilerin harcama gücünü ve borçluların borçlarını ödeme kapasitesini etkilediği belirtilen açıklamada, bankaların kârlılık seviyesinin 2022 yılındaki zirve seviyelerinden daha normal seviyelere gerilemesinin fakat tüm bu değişime rağmen güçlü olmaya devam etmesinin beklendiği belirtildi.
Moody’s açıklamasında, bankaların dış fonlama pozisyonlarının ve dolarizasyon seviyelerinin iyileştiği, özellikle de yabancı para birimindeki likiditenin yeterli seviyede kalmasını beklendiği belirtildi.
Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4,2 seviyesinde büyüme göstermesinin, enflasyonun ise yüzde 51 seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiği kaydedilen açıklamada, “Avrupa pazarındaki görünüm nedeniyle bu yılın ilk yarısında ekonomik yavaşlamaya rağmen Türkiye’nin güçlü ihracatı ve turizm sektörleri büyümeyi desteklemeye devam edecektir. Ekonomik oynaklığa rağmen, Türk bankalarının fonlama ve likidite pozisyonları, özellikle yabancı para biriminde belirgin bir şekilde iyileşti” değerlendirmesi yapıldı.