Moody’s de İsrail’in kredi notunu incelemeye aldı
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu "B3" olarak teyit ederken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirdi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, beklenen Türkiye raporunu yayınladı. B3 olan not değişmezken not görünümü pozitif olarak açıklandı. Görünümün pozitife çekilmesindeki temel nedeninin para politikasındaki değişim olduğu belirtildi. Bu politikaların, çok yüksek seyreden enflasyonu sürdürülebilir seviyeye indirme ihtimalini artırdığı ifade edildi.
Raporda enflasyonun kısa vadede artabileceği, ancak enflasyon dinamiklerinin değişmeye başladığına dair işaretler olduğu, bunun da ‘para politikasının güvenilirliği ve etkinliğini yeniden kazandığının göstergesi’ olduğu vurgulandı. Enflasyonun yılın ikinci yarısında ılımlılaşmaya başlayacağı, yıl sonunda yüzde 45 civarında olacağı tahmini yapıldı.
Raporda “Parasal sıkılaştırma aynı zamanda Türkiye’nin dış dengesizliğinin azaltılması ve TCMB’nin Döviz rezervlerinin yeniden yapılandırılması olasılığını artırıyor. Her ikisi de ülkenin dış şoklara karşı kırılganlığını azaltacak” değerlendirmesi yapıldı.
Moody’s’ten yapılan açıklamada söz edilen bazı önemli noktalar şunlar:
– Türkiye’nin not görünümünün yükseltilmesinde ana etken ekonomi politikasındaki kararlı değişim oldu.
– Türkiye’de enflasyonda yakın vadede yükseliş beklense de enflasyon dinamiklerinde dönüşe ilişkin işaretler var.
– Türkiye’nin yerel para cinsi ülke notu tavanı B1’den Ba3’e yükseltildi.
– Türkiye’nin döviz cinsi ülke notu tavanı B3’ten B2’ye yükseltildi.
– Türkiye’de yıl sonunda enflasyonu %45 öngörüyoruz.
– Not görünümünün pozitif olması geleneksel olmayan politikalara dönüş riskinin azaldığı yönündeki değerlendirmeyi yansıtıyor.
– Türkiye’nin notu mevcut para politikası duruşunun yerel seçimler sonrasında da devam etmesi, enflasyonda yavaşlamaya ilişkin güvenin artması ve makro ekonomik dengesizliklerin istikrarlı şekilde azaltıldığı yönündeki sinyaller halinde arttırılabilir.