Ne eğitimde ne de istihdamda olan gençlerin sayısı 79 ilin nüfusundan fazla

İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Buğra Gökce, Türkiye’de 15-29 yaş aralığında ne eğitimde ne istihdamda olmayan 4,7 milyon genç olduğunu belirtirken, bu gençlerin nüfusunun İzmir dahil 79 ilin nüfusundan büyük olduğunu söyledi.

Ekonomi 7 Aralık 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Türkiye'de ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin oranı yüzde 25,8 iken Avrupa Birliği ortalaması sadece yüzde 11,2.

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce, Türkiye’de 2023 yılı verilerine göre 15-29 yaş arasında ne eğitimde ne istihdam olan 4,7 milyon genç bulunduğunu belirterek, “Ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerimizin nüfusu İzmir dahil 79 ilin nüfusundan büyük” dedi.

Gökce sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye’de ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin oranı yüzde 25,8 iken Avrupa Birliği ortalamasının sadece yüzde 11,2 olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

“Eğitim sisteminin ve ekonominin acı sonucu: 4,7 milyon gencimiz ne eğitimde ne istihdamda! 2023 yılı verilerine göre 15-29 yaş arasında ne eğitimde ne istihdam olan 4,7 milyon genç var. Ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerimizin nüfusu İzmir dahil 79 ilin nüfusundan büyük.

15-29 yaş aralığında ne eğitimde ne istihdamda olan erkeklerin oranı yüzde 15,5 iken kadınların oranı yüzde 36,4’e çıkıyor. Avrupa’da cinsiyet farkının en büyük olduğu ülke de Türkiye.

Türkiye’de ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin oranı yüzde 25,8 iken, AB ortalaması sadece yüzde 11,2. Aynı oran İtalya’da yüzde 16,1, Fransa ve İspanya’da 12,3, Almanya’da ise sadece yüzde 8,8 olarak gerçekleşti.

Eğitim politikalarının sürekli değişmesi etkiliyor

Ne eğitimde ne istihdamda olan genç nüfusun bu derece yüksek olmasının önemli sebepleri var. Uygulanan eğitim politikaları sürekli değişiyor. Eğitimin niteliğinde yaşanan düşüş nedeniyle gençlerimiz hayata dezavantajlı atılıyor. Ekonomi politikalarındaki uygulamalar da gençlerimizin istihdam edilmesini, nitelikli ve güvenceli işler bulmasını engelliyor.

Yapılan araştırmalara göre de eğitime devam eden gençlerimizin en az yüzde 53’ü yurtdışında yaşamak istiyor. Yani uygulanan politikalar yüzünden gençlerimiz kendi vatanlarında hak ettikleri hayata kavuşamazken, yetişmiş gençlerimiz de yurt dışında yaşama hayali kuruyor, ülkemiz beyin göçü nedeniyle geleceğimiz olan gençlerimizi kaybediyor.

Gençlerimizi yeniden kazanmak, gençlerin hayallerine yakışan bir Türkiye kurmak zorundayız.”

Genç işsizliği resmi verilerin iki katına ulaştı, her iki genç kadından biri işsiz kaldıGenç işsizliği resmi verilerin iki katına ulaştı, her iki genç kadından biri işsiz kaldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.