Kırtasiyeye bir yılda yüzde 105 zam geldi, okula gitmek 6 bin 755 liradan başlıyor
New York Times'ta “Türkiye’deki seçimin kazananı için ödüllerden biri krizin eşiğindeki ekonomi olacak” başlığıyla yayınlanan makalede, “Başkanlık yarışını kim kazanırsa kazansın zorlu bir süreç olacak. Özellikle de Erdoğan'ın iktidarda kalması durumunda daha da karmaşık bir hal alacak" denildi.
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna 3 gün kalırken, uluslararası medyanın Türkiye’ye olan ilgisi devam ediyor. ABD’nin saygın gazetelerinden New York Times da, seçimden sonra ekonominin akıbeti ile ilgili uzun bir makale yayınladı. “Türkiye’deki seçimin kazananı için ödüllerden biri krizin eşiğindeki ekonomi olacak” başlığıyla yayınlanan makalede, hükümetin seçim öncesinde yaptığı harcamaların ülke ekonomisine zarar vererek TL üzerinde baskı yarattığı belirtildi. Haberde, “Enflasyon inatçı bir şekilde yüzde 44’te kaldı. Tüketiciler maaşlarıyla giderek daha da az gıda aldıklarını görmeye başladı. Ve şimdi hükümetin kuru baskılaması ekonomik büyümeyi tehdit ediyor ve ülkeyi krize doğru itebilir” denildi. “Pazar günü başkanlık yarışını kim kazanırsa kazansın zorlu bir süreç olacak” ifadelerine yer verilen yazıda, “Özellikle de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın iktidarda kalması durumunda daha da karmaşık bir hal alacak çünkü Erdoğan’ın yeniden seçilmesini sağlamaya yönelik politikaları sorunları daha da derinleştirdi” yorumu yapıldı.
Türkiye’deki ekonomik çöküşün diğer ülkelerde de hissedilebileceği belirtilirken, “28 Mayıs’taki ikinci turda kim kazanırsa kazansın onun gündemini domine edecek bir konu” denildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iktidarının ilk 10 yılında yaşanan ekonomik büyümeye dikkat çekilirken, son yıllarda ise bu kazanımların eridiği ve TL’nin 2018’den beri dolara karşı yüzde 80 değer kaybettiği hatırlatıldı.
Erdoğan’ın faiz artırımı yapmamasının sorunları tetiklediği vurgulanan haberde, “Seçim kampanyası süresince Erdoğan bu ekonomik kararlarını değiştirmeyeceğinin sinyalini verdi” denildi. Erdoğan’ın seçimden önce en düşük emekli maaşına zam yaptığı ve memur maaşlarında da düzenlemeye gidildiği hatırlatılırken, “Verilen bu sözler, seçimi kim kazanırsa kazansın hükümetin gelecekte daha da çok para harcayacağı anlamına geliyor” ifadelerine yer verildi.
Erdoğan’ın Katar, Rusya ve Suudi Arabistan ile bazı finansal anlaşmalar yaptığı hatırlatılırken, “Bu anlaşmaların çoğunun detayları kamuoyu ile paylaşılmadı fakat ekonomistler bunların Erdoğan’ın seçimi kazanmak için odaklandığı ve uzun vadede ülkenin ekonomik sağlığını düşünmediği kısa vadeli stratejilerin parçası olduğunu söylüyor” denildi.
Haberde, “Eğer Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı olursa, acilen eğilmesi gereken bir finansal durum miras alacak. Erdoğan’ın son aylarda yaptığı harcamalara ek olarak yeni yönetim, diğer ülkelerle yapılan ve detayları net olmayan finansal anlaşmalara da saygı göstermek zorunda kalacak” ifadesi yer aldı.
Haberde Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota’nın “Eğer Kılıçdaroğlu kazanırsa, kısa ve orta vadeli planlar yaparak hükümetin ekonomisini ve yatırımcının güvenini güçlendirmeliyiz” sözlerine de yer verildi.
Birçok analistin beklediği gibi Erdoğan kazanırsa çok az kişinin onun gidişatı önemli ölçüde değiştirmesini beklediği vurgulanan analizde, Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp’in, “Mevcut hükümetin bunu düzeltmek için bir planı olduğunu düşünmüyorum çünkü bu sorunların politika hatalarından kaynaklandığını kabul etmiyorlar. Mevcut hükümet için bir çıkış yolu göremiyorum” yorumu da yer aldı.