OECD Türkiye için bu yıldan umutlu, gelecek yıl için karamsar

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye ekonomisi için bu yıl yüzde 4,5 büyüme öngörürken, 2024'te yüzde 2,9, 2025'te ise yüzde 3,2 büyüme oranı yakalanacağını tahmin etti.

Ekonomi 30 Kasım 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
OECD, Türkiye ekonomisinin yılın ilk yarısındaki güçlü performansın ardından, bu yılki büyümenin yüzde 4,5 olacağını öngörüyor.

Bu yıl için Türkiye ekonomisinin yüzde 4.5 oranında büyüyeceğini öngören Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), gelecek yıl için büyüme tahminini aşağı çekerek yüzde 2,9 olarak açıkladı. OECD’nin Ekonomik Görünüm Raporu’na göre, Türkiye ekonomisinin 2024’te 2,9 büyümesi beklenirken, 2025’te büyümenin yüzde 3,2’ye yükseleceği tahmin ediliyor. Sıkılaşan para politikası ve enflasyonun hane halkı tüketimini zayıflatacağı, bununla birlikte Türkiye’nin ihracatının daha güçlü bir küresel büyümeyi yansıtacak şekilde 2025’te ivme kazanarak  2025’te yüzde 3,2’ye yükseleceği tahmin ediliyor.

Türkiye işsizlikte OECD üyeleri arasında zirveye yaklaşıyorTürkiye işsizlikte OECD üyeleri arasında zirveye yaklaşıyor

Küresel büyümede yavaşlama

Küresel ekonomik büyüme ağırlıklı olarak Asya ekonomilerine bağımlı olacak. Enflasyon ve düşük büyüme öngörüleri küresel ekonomi için zorluklar yaratmaya devam ederken, küresel ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 2,9 olacağı öngörülüyor.  Kısa vadeli ekonomik görünüme yönelik riskler, Orta Doğu’daki jeopolitik gerilim ve para politikasının sıkılaştırılmasının beklenenden daha büyük bir etkisi olabileceğine işaret ediyor. Bu yıl için öngörülen yüzde 2,9’luk büyümenin ardından, küresel ekonomik büyüme 2024’te yüzde 2,7’ye gerileyerek ılımlı kalmayı sürdürecek.

Enflasyon düşmeye devam edecek

Enflasyonun düşmeye devam etmesi ve reel gelirlerin güçlenmesiyle dünya ekonomisinin 2025’te yüzde 3 büyüyeceği öngörülüyor. Gıda ve enerji fiyatlarına ilişkin büyük çaplı şokların yaşanmaması halinde, OECD ülkelerinde manşet enflasyonun bu yılki yüzde 7 seviyesinden, 2024’te yüzde 5,2’ye ve 2025’te yüzde 3,8’e gerileyeceği hesaplanıyor.
OECD’ye göre, mevcut kamu borcunun GSYH’ye oranı tüm zamanların en yüksek seviyelerinde seyrediyor ve hükümetler iklim değişikliğiyle mücadele ihtiyacı da dahil olmak üzere çeşitli nedenlerden ötürü artan mali baskılarla karşı karşıya kalıyor.

OECD nas demedi: Türkiye’yi Arjantin ile aynı sınıfa aldılarOECD nas demedi: Türkiye’yi Arjantin ile aynı sınıfa aldılar

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.