Sonic the Hedgehog (Kirpi Sonik), Angry Birds’ü yuttu

1 milyar indirmeyi geçen ilk mobil oyun olan Angry Birds'ün sahibi Rovio, Japonya merkezli oyun devi Sega tarafından 800 milyon dolara satın alınıyor. Sonic the Hedgehog'un yaratıcısı olan Sega, Rovio'yu küresel oyun pazarındaki konumunu güçlendirmek için alındığını açıkladı.

Ekonomi 18 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Japonya merkezli oyun devi Sega, Avrupalı bir şirketi satın aldığını duyurdu. Sonic the Hedgehog (Kirpi Sonik) gibi önemli oyunlara imza atan Sega, mobil oyun dünyasının önde gelen şirketi Rovio’yu yaklaşık 800 milyon dolara bünyesine katacak. Rovio’nun yapımcılığını üstlendiği Angry Birds, 1 milyar indirmeyi geçen ilk mobil oyun olmuştu.

Anlaşmayı açıklayan Sega, Rovio’yu satın alma kararının küresel oyun pazarındaki “konumunu güçlendirme” ihtiyacına dayandığını söyledi. Geçen yıl dünya genelindeki sekiz oyun stüdyosunda yaklaşık 550 çalışanı bulunan Rovio, istikrarlı oyunlarındaki indirmelerin beş milyara ulaştığını açıklamıştı. Bu pazarın 2026 yılına kadar 263,3 milyar dolara çıkacağı ve mobil oyun yüzdesinin 56’ya çıkması bekleniyor. Rovio güçlü oyunların yanı sıra Beacon adındaki mobil oyun platformunun da sahibi.

Sega Rovio’nun bilgi birikimini kullanacak

Sega, kendi mevcut ve yeni oyunlarını küresel mobil oyun pazarına getirmeye yardımcı olmak için Rovio’nun “canlı hizmet mobil oyun operasyonundaki ayırt edici bilgi birikimini” kullanacağını belirtti.

Sega Sammy Holdings’in CEO’su Haruki Satomi, “Hızla büyüyen küresel oyun pazarı arasında, mobil oyun pazarı özellikle yüksek potansiyele sahip ve Sega’nın bu alandaki genişlemesini hızlandırmak uzun vadeli hedefi oldu” dedi. Satomi, “Dünya çapında sevilen ‘Angry Birds’ün sahibi olan ve şirketin sektör lideri mobil oyun geliştirme ve çalıştırma yeteneklerini destekleyen birçok kalifiye çalışana ev sahipliği yapan Rovio ile böyle bir işlemi duyurabildiğim için kendimi şanslı hissediyorum” diye konuştu.

Rovio’nun gelirleri 2020’de 272,3 milyon Euro’dan 2022’de 317,7 milyon Euro’ya yükseldi ancak aynı dönemde faaliyet kârı 42,5 milyon eurodan 28,6 milyon euroya düştü. Cuma günü kapanışta Rovio’nun borsa değeri 707 milyon euro oldu ancak şirketin hisseleri Sega ile anlaşmanın kabul edilmesinin ardından dün yaklaşık yüzde 18 değer kazandı.

Sega ve Sammy Corporation 2004 yılında birleşerek Sega Sammy Holding’i kurdu. Sega, milyonlarca satan birkaç video oyunu serisi üretti ve dünya çapında iki filmde de yer alan Sonic the Hedgehog karakteriyle tanınıyor. Sega ayrıca atari makineleri de satıyor.

Türkiye oyun pazarındaki payını büyütmek istiyorTürkiye oyun pazarındaki payını büyütmek istiyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.