Ozempic zayıflayanları küçük beden elbise avına çıkardı, ABD’de bu yüzden giysi satışlarında artış var

ABD’de perakendeciler insanların daha küçük bedenlere geçmeye başlamasıyla satışların arttığını görüyor ve 'Bu, daha önce gördüğümüz bir şey değil' diyorlar. Yeni zayıfların çoğu vücudu daha fazla saran elbiselere ve riskli tasarımlara yöneliyor.

Ekonomi 18 Haziran 2024
Giyim eşyası satıcıları da milyonlarca zayıflamış Amerikalının yeni ve daha küçük beden kıyafetler almak istediğini keşfediyor.

Avrupa’nın 636 milyar 120 milyon dolar piyasa değeriyle “en değerli şirketi” olan Danimarkalı Novo Nordisk’in diyabet için ürettiği ancak daha sonra zayıflatıcı etkisi olduğu anlaşılınca başka bir lige terfi eden mucize ilacı Ozempic dokunduğunu altın etmeye ve herkesi sevindirmeye devam ediyor. Kilolu insanlar hafifliyor, Novo Nordisk’in bir yıl içinde ağırlıklı olarak Ozempic sayesinde dolar bazında yüzde 75 değer kazanan hisse senedi ise yatırımcıları sevindiriyor. Ancak The Wall Street Journal gazetesinde yayınlanan bir haber sevinenler arasında ABD’deki tekstilcilerin de olduğunu gösteriyor. Haberi aynen yayınlıyoruz.

Giyim perakendecileri kilo kaybının kendilerinin kazancı olduğunu keşfediyor. Ozempic gibi önemli ölçüde zayıflatan ve satış  rekorları kıran ilaçlar diyet planlarına olan talebi azaltıyor. Gıda şirketleri bu durumda insanların daha az yiyeceği günlere hazırlanırken giyim eşyası satıcıları da milyonlarca zayıflamış Amerikalının yeni kıyafetler almak istediğini keşfediyor.

Sektör yöneticilerine ve alışveriş yapanlara göre, yeni zayıflar sadece gardıroplarını yenilemekle kalmıyor, aynı zamanda birçoğu vücudu daha fazla saran elbiselere ve riskli tasarımlara yöneliyor. Bazı markalar fermuarları ayarlanabilir korselerle değiştirerek ve daha transparan görünümler ekleyerek tüketicinin talebine yanıt veriyorlar.

Elbise kiralama şirketi Rent The Runway’in New York’taki mağazalarında küçük beden elbise arayan kadınları her zaman görmek mümkün. Şirket küçük bedenlere yönelişin son 15 yılın zirvesine çıktığını ifade ediyor.

Yeni başlayan küçülme markalar ve giysi türleri arasında gerçekleşiyor. Sektör yöneticileri bunun sebebinin zayıflama ilaçları olduğundan emin olamadıklarını ancak değişimin daha önce gördükleri hiçbir şeye benzemediğini söylüyor. Bu birçok perakendecinin Amerikalıların artan beden ölçülerine uyum sağlamak için koleksiyonlara daha büyük bedenler eklemek için acele ettiği son yıllardan farklı bir durum.

Lafayette 148 CEO’su Deirdre Quinn’e göre, müşterilerinin yaklaşık yüzde 5’i kilo verdikleri için yeni kıyafetler satın alıyor ve genellikle 12 beden kıyafetlerini 6 veya 8 bedenle değiştiriyor. Quinn’e göre bunun iki faydası var. Birincisi satışlar artıyor, ikincisi Lafayette daha küçük bedenlerde daha az kumaş kullanıldığından tasarruf da ediyor.

Giyim kiralama şirketi Rent the Runway’in kurucu ortağı ve CEO’su Jennifer Hyman son 15 yılda hiç olmadığı kadar çok sayıda müşterinin daha küçük bedenlere geçiş yaptığını söylüyor. Bu müşteriler aynı zamanda kıyafetin belirli bölgelerinin kesilerek vücudun açıkta bırakıldığı farklı stilleri denemeye de daha istekli. “Vücudunuzdan memnun olduğunuzda, daha keskin görünümler denemeye daha istekli oluyorsunuz” diyor.

İkiz kardeşi Patrick Rezek ile görülen Maggie Rezek Ozempic sayesinde kilo verdikten sonra giyimini tümüyle değiştirmiş.

60 kilo verdikten sonra giyimini değiştirdi

Maggie Rezek için giyinmek eskiden fazla kilolarını boy gömlekler ve pantolonlarla saklamak anlamına geliyordu. Bir güzellik salonunun pazarlama işlerini yürüten 32 yaşındaki Rezek, Ozempic’in etken maddesi olan semaglutid ile 60 kilo verdiğinden beri yeni bir gardırop için para harcıyor. Artık bu gardırop üst kısmı kısaltıymış göbeği açıkta bırakan bluz ve ceketlerle jean şortlardan oluşuyor. Spor ayakkabılarını ince topuklu ayakkabılarla değiştirdi. Hatta kıyafetlerini sosyal medyada paylaşıyor.

Indianapolis’te yaşayan Rezek “Önceden vücudum konusunda güvenim yoktu” diyor. “Şimdi kıyafetlere daha iyi sığdığımı hissediyorum. Bu da bana giyinmek ve daha şık olmak için güven veriyor.”

Anket şirketi Gallup tarafından Mart ayında 5.500’den fazla Amerikalıyla yapılan bir ankete göre yaklaşık 15,5 milyon kişi ya da ABD’li yetişkinlerin yüzde 6’sı zayıflamak için zayıflama ilacı enjeksiyonlarını denediklerini söylüyor. Mevcut kullanıcıların yaklaşık dörtte üçü GLP-1 olarak bilinen ve başlangıçta diyabet tedavisi için geliştirilen ilaçların kilo vermede son derece etkili olduğunu söyledi.

Zayıflama ilaçlarına aylık maliyetleri kimi kez 1,000 doları aştığı için herkes erişemiyor. Bu da pazarı sınırlıyor. Aylık maliyetin tamamı her zaman sigorta tarafından karşılanmıyor. Dahası insanlar ilaç kullanmayı bıraktıktan sonra kilolarını korumakta zorlanıyor.

Yine de bazı şirketler bu ilaçların pazarının rotalarını değiştirecek ve yeni yol haritaları çizmelerini gerektirecek kadar büyük olacağını düşünüyor. Eskiden Weight Watchers olarak bilinen WW International, Ozempic gibi ilaçlar için reçete yazacak doktorların olduğu ve abonelik sistemiyle çalışan bir şirketi satın aldı. Aboneler tele-sağlık ziyaret hizmeti de alabiliyor. Nestlé bu yıl zayıflama ilacı kullananlar için tasarlanmış yeni bir gıda serisi tanıtıyor. Giyim şirketleri de bu gelişmeden yararlanmaya başladı. Pazar araştırma şirketi Circana’ya göre insanların zorunlu gereksinim harcamalarına öncelik vermeleri nedeniyle giyim satışları nisanda yıl bazında yüzde 4 düştü.

ABD, Kanada ve Avustralya’da 800 perakendecide gece elbiseleri ve diğer resmi kıyafetler satan Amarra Covid-19 pandemisinden çıkarken daha büyük bedenlere olan talebin arttığını görmüştü. Şimdi bu eğilim tersine döndü.

Lafayette 148’in müşterilerinin yaklaşık yüzde 5’i küçük bedene düşmüş ve genelde 12 beden kıyafetlerden 6 veya 8 bedene yönelmişler.

Amarra’nın kurucu ortağı ve kreatif direktörü Abhi Madan “Geçen yıl boyunca perakendecilerimiz bize daha küçük bedenlere ihtiyaç duyduklarını söyledi” dedi. Freehold, New Jersey merkezli Amarra küçük bedenler ekledi. Ayrıca 0-8 aralığında daha fazla, 18-24 büyük beden aralığında ise daha az giysi sattığını söylüyor.

Madan bu değişimin Amarra’nın elbise tasarlama şeklini değiştirdiğini söylüyor. Fermuarların yerini bağcıklar sıkılaştırılıp gevşetilebildiği için değişen vücut ölçülerine daha kolay uyum sağlayabilen bağcıklı korseler alıyor. Ayrıca giysilere vücudu saran bir görünüm veren daha şeffaf yan paneller ekliyor.

Satış direktörü Edmond Moss’a göre büyük şirketlere polo tişörtler, polar ceketler ve diğer ekipmanlar satan AllStar Logo’nun en büyük bedenlerine olan talep geçen yıl yarı yarıya azaldı. Moss “Eskiden çok sayıda ekstra, ekstra büyük polar ceket satardık. Şimdi her şey en az bir beden küçüldü” diyor.

Küçük bedene yönelme erkekler için de geçerli

Perakendecilerin envanter ve beden dağılımlarını yönetmelerine yardımcı olan Impact Analytics’e göre en büyük üç beden düğmeli kadın gömleği satışları 2024’ün ilk üç ayında 2022’nin aynı dönemine göre bir düzine markada yüzde 10,9 azaldı.

En küçük üç bedendeki aynı gömleklerin satışları ise bu dönemde yüzde 12,1 arttı. Impact Analytics Manhattan’ın Upper East Side bölgesindeki (Yukarı Doğu Yakası) ’nda fiziki mağazalardaki alışverişleri analiz etti. Pazar araştırma şirketi Trilliant Health’e göre, bunun nedeni ise New York’ta özellikle kilo vermek için bu ilaçları kullanan bireylerin en yoğun olduğu bölgeye odaklanmak istemesi.

Impact Analytics’e göre benzer bir eğilim kadın elbiseleri ve kazaklarının yanı sıra erkek polo tişörtleri, sweatshirtleri ve tişörtleri için de geçerli.Impact Analytics’in kurucusu ve CEO’su Prashant Agrawal beden değişikliklerinin insanların kilo vermesinden mi yoksa giyim tarzlarındaki bir değişimden mi kaynaklandığını bilmenin mümkün olmadığını söylemekte birlikte ancak bu kadar belirgin bir değişimin olağandışı olduğunu da sözlerine ekliyor: “Bu daha önce gördüğümüz bir şey değil.”

Ozempic menüsü: Hazır gıda üreticileri fırsatı gördüOzempic menüsü: Hazır gıda üreticileri fırsatı gördü

Ozempic dünyanın 'en kilolu ülkesi' Çin'de de hızlı büyüyorOzempic dünyanın ‘en kilolu ülkesi’ Çin’de de hızlı büyüyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.