İktidardakiler de ekonomik krizin geldiğini görüyor
Prof. Dr. Kara'ya göre KKM'de temmuzdan sonra her hafta 8-10 milyar dolar geri dönüş olacak ve önlem almak şart. Bakan Nebati ise 'Bütçeye yükü azalıyor' diyor.
Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi ve TCMB eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, Kur Korumalı Mevduatı (KKM) ponzi sistemine (saadet zinciri) benzetirken, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati sistem sayesinde döviz piyasalarında oluşturulan panik havasının bertaraf edildiğini ve döviz kurlarında istikrar sağlandığını öne sürüyor.
Prof. Dr. Hakan Kara KKM’nin Charles Ponzi’nin 1920’de keşfettiği ve önce binlerce yatırımcıyı posta pullarıyla kâr elde ettiğine inandırdığı sonra arkada bir değer üretimi olmadığı için çöken Ponzi (Saadet Zinciri) sistemine benzediğini ifade ediyor. Prof. Dr. Kara’ya göre KKM’de de ponzideki gibi ortada bir değer olmadığı halde, önce herkes kendini geçici olarak mutlu hissetti.
İlk başta Merkez Bankası’nın, bankaların ve mevduat sahiplerinin de mutlu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kara, her ponzide olduğu gibi tıkanma işaretlerinin görülmesiyle birlikte TCMB rezervlerinin harcanmaya başlandığını ve bankalara hazine tahvili tutma yükümlülüğünün getirildiğini belirterek attığı tweet’lerde yaklaşan tehlikeye dikkat çekti.
1/14
İlerde geriye dönüp baktığımızda şaşırmamak için Ponzi (saadet zinciri) kavramını anlamakta fayda var.
Charles Ponzi 1920'de keşfettiği sistemle binlerce yatırımcıyı posta pullarıyla kâr elde ettiğine inandırmış ancak arkada bir değer üretimi olmadığı için sistem çökmüştür. pic.twitter.com/uQ0OGuq5Qw— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) May 20, 2023
Milletimize bugüne değin kazandırdığımız asırlık eser ve hizmetleri gerçekleştirebilmiş olmamızın arkasında sağlam bir irade ve milli bir stratejik akıl olduğu asla unutulmamalıdır. İktidarımız sürecinde adım adım inşa ettiğimiz, küresel ve yerel ekonomik şoklar karşısında hızlı…
— Dr.Nureddin NEBATİ🇹🇷 (@NureddinNebati) May 21, 2023